pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Teemu Yli­nik­ka ku­vai­lee mu­siik­kiaan ke­mi­läi­sek­si sta­dion­ro­kik­si - soo­lo­le­vy jul­kais­taan lop­pu­vuo­des­ta

-
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Neljä vuotta sitten Teemu Ylinikka oli vanhempainvapailla esikoispoikansa kanssa. Maailma täyttyi pikkumiehen kanssa puuhastelusta ja tuona aikana syntyi myös suuri osa Ylinikan ensimmäisen soololevyn kappaleista. Levyn pohjien tekeminen aloitettiin jo tuolloin.

Teemu Ylinikka & The Hillevi-Street Bandin levy tulee julki tämän vuoden puolella.

Yksittäisiä kappaleita artisti on julkaissut pikkuhiljaa sitä mukaa, kun niitä on valmistunut. Kolme kappaletta on tullut jo ulos ja kahteen kappaleeseen tehdään paraikaa videota.

– Olen vanhan liiton mies. Tykkään levykokonaisuuksista. Levy julkaistaan sähköisesti ja vinyylinä. Cd-levyjä ei kannata kauheasti tehdä, Ylinikka toteaa.

Eltel Networksilla tiimipäällikkönä työskentelevä Ylinikka on soittanut ja laulanut useissa eri bändeissä, joista tunnetuin lienee Slap Betty, joka on nyt määrittelemättömän mittaisella tauolla.

Oman soololevynsä kappaleita Ylinikka kuvailee sanoilla “kemiläinen stadionrokki”. Ylinikka myöntää, että yhtyeen nimi The Hillevi-Street Band on “vähän apinoitu” stadionrokin kuninkaan Bruce Springsteenin bändin nimestä (E-street band).

– Springsteen on ollut iso vaikuttaja biiseissäni, mutta omissa kappaleissani kuuluu myös punk ja rouheampi puoli. Olen pohjimmiltani rokkijätkä ja se kuuluu levyllä.

Ylinikka tekee musiikkinsa täysin itse. Yleensä sävellys syntyy ensin ja lyriikat vasta, kun melodiat ovat olemassa.

– Joskus kappaleita syntyy aina, kun ottaa kitaran käteen. Joskus taas alan tehdä kappaleita vähän väkisin, jos ei ole pitkään aikaan mitään syntynyt. Ja jos mitään ei synny, niin turhaudun ja ajattelen, että viimeksi tehty biisi jäi nyt viimeiseksi kappaleekseni.

Luovuuden hetkittäinen ehtyminen aiheuttaa Ylinikassa pientä kriiseilyä. Kappaleiden syntyminen vaatii aikaa ja tilaa ajatuksille.

– Mitä hektisempi elämäni on, sitä vaikeampi minun on tuottaa kappaleita, hän pohtii.

Teemu Ylinikan levyltä on jo julkaistu sinkut The Song, We found love ja So much to lose.

– Ne kaikki ovat vähän vinksahtaneita rakkauslauluja, hän kuvailee.

Ylinikka kertoo, että esimerkiksi The Song -kappaleessa ei sanota mitään, vaikka siinä sanotaan paljon. Jokainen sana nimittäin laulussa tarkoittaa, että “minä rakastan sinua”.

– Elämässäni oli silloin, ja on edelleen, kaikki hyvin. Kappaleista kuuluu elämänilo ja se, että rakkaus on aika hieno asia.

Rockmusiikin ajatellaan usein syntyvän tuskasta ja siitä, että elämä menee huonosti. Ylinikkakin on kirjoittanut paljon kantaaottavia kappaleita sekä laulanut juhlimisesta ja rappioromantiikasta.

– Eivät nämä teemat ole poissuljettuja tulevalta levyltäkään. Esimerkiksi levyn päättävä kappale Firstborn Son on hyvin henkilökohtainen. Se käsittelee omaa isäsuhdettani ja sitä, miten suhde peilaa minuun itseeni isänä. Vaikka tämä kappale on tavallaan teemaltaan synkkä, on levyn tunnelma positiivinen, hän kertoo.

Ylinikan levyn kappaleet ovat englanninkielisiä, joskin on hän tehnyt musiikkia myös suomeksi. Suomenkielisellä musiikilla voisi olla paremmat mahdollisuudet menestyä kotimaassa.

– Olen tosissaan miettinyt, kannattaisiko tehdä suomeksi. Olen niin monta vuotta kirjoittanut lyriikat englanniksi, niin se on minulle helpompaa.

Mutta voiko stadionrokkia tehdä suomeksi? Kyllä voi, esimerkkinä suomenkielisestä stadionrokista Ylinikka esittää Juha Tapion, joka on hänkin Brucensa kuunnellut ja katsonut.

– Voisin kyllä kuvitella tekeväni suomeksi samanlaista musiikkia kuin teen nyt englannin kielellä.

Teemu Ylinikka täyttää tulevana lauantaina 34 vuotta. Vaikka hän on nuori mies, kokee hän olevansa todella vanha. Se voi toki johtua univajeestakin: Ylinikan perheeseen syntyi jokin aika sitten vauva, jonka unirytmit ovat vielä hakusessa.

Syntymäpäivänsä kunniaksi Teemu Ylinikka esiintyy yhtyeensä kanssa Kemin Rock Bar & Grill 82:ssa.

Haaveet musiikin suhteen ovat Ylinikalla realistiset.

– En välttämättä elätä itseäni koskaan musiikilla eikä siitä välttämättä tule koskaan tärkeää ja rakasta harrastusta kummempi asia. Suuremmat haaveeni ovat laulunkirjoittamispuolella: haluaisin oppia tekemään lauluja, jotka jäävät elämään.

Kuka?

Teemu Ylinikka

Kemiläinen laulaja, kitaristi ja lauluntekijä.

Julkaisee ensimmäisen soololevynsä: Teemu Ylinikka & The Hillevi-Street Band

Yhtyeessä soittavat: Erno Jekkonen, rummut, Mikko Raappana, basso, Kari Hautalampi, koskettimet,

Matti Perkiö, kitara, Antti Toppinen, akustinen kitara ja taustalaulut.

Levyllä on myös paljon useita vierailijoita, kuten Juho Hurskainen, saksofoni, Juhana Länttä, kitara ja Sari Nieminen-Lyytinen, haitari.

Asuu Kemissä

Työskentelee Telepuolen tiimipäällikkönä Eltel Networksilla.

Perheeseen kuuluu avopuoliso ja kaksi lasta.

Harrastaa musiikin lisäksi lenkkeilyä ja perhe-elämää.

Kiinnostava fakta: Ennen keikkaa Ylinikkaa jännittää niin paljon, että hänellä on huono olo. Häntä jännittää aina: oli kyse isosta tai pienestä keikasta.