Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Län­si-Poh­jas­sa todettu yh­dek­sän uutta tar­tun­taa, Sal­las­sa 76 pro­sent­tia väes­tös­tä on saanut en­sim­mäi­sen ro­kot­teen, Suo­mes­sa 752 uutta tar­tun­taa

Team Darts Kemillä on 40-vuo­tis­juh­la­ki­sat - seura toivoo, että jo va­ki­tui­sen kil­pai­le­mi­sen lo­pet­ta­neet heit­tä­jät tu­li­si­vat mukaan ha­ke­maan triplaa

TDK:n puheenjohtaja Juha Peltoniemi toivoo, että seuran viikkokisoihin osallistuisivat kaikki merilappilaiset dartsin taitajat. Päivi Taavon heittotyylissä ei ole moitteen sijaa.
TDK:n puheenjohtaja Juha Peltoniemi toivoo, että seuran viikkokisoihin osallistuisivat kaikki merilappilaiset dartsin taitajat.
TDK:n puheenjohtaja Juha Peltoniemi toivoo, että seuran viikkokisoihin osallistuisivat kaikki merilappilaiset dartsin taitajat.

Bar&Cafe Chilloutin darts-tauluissa tripla kaksikymppinen näyttää paljon suuremmalta kuin muissa baareissa. Syy taitaa olla heittäjissä, kun Team Darts Kemin aktiivit "ottavat lämpöä" ennen tiistain viikkokisan alkua.

Heittäjillä on mielessä jo 12.10. pidettävät seuran 40-vuotisjuhlakisat. Ajankohta sattui melkein häränsilmään, sillä TDK:n edeltäjä ReiTikka perustettiin 10.10.1979.

– ReiTikan aikana seurassa oli parhaimmillaan 1980-luvun puolessa välissä seitsemänkymmentä jäsentä, yhä toiminnassa mukana oleva Jussi Romppanen kertoo.

Romppanen ei osallistu heittäjänä lokakuun rankingkisaan, mutta toimii yhtenä taulukirjureista.

Seuran nykyinen puheenjohtaja Juha Peltoniemi toivottaakin kaikki vanhat heittäjät mukaan kisaan.

– Jos heittäminen ei kiinnosta, niin aina löytyy muita tehtäviä. Kannustusjoukoilla voi olla iso merkitys heittäjän onnistumiseen, Peltoniemi kertoo.

Juhlakisaan tulee heittäjiä lähinnä Pohjois-Suomesta. Suurimmat menestystoiveet isäntäseurassa kohdistuvat Seppo Rantaan, joka on kerhon sisäisen rankinglistan ykkönen.

Jussi Romppanen voitti omalla heittourallaan monia piirinmestaruuksia ja oli Suomen rankingissakin parhaimmillaan kuudentoista joukossa. Reitikan aikaan mies tavoitteli triploja messinkitikoilla.

– Pari helsinkiläistä kaveria tuli heittämään meidän kanssamme Reimariin. Heillä oli käytössään volframi-tikat. He antoivat minunkin heittää niillä tikoilla. Heitin silloin elämäni ensimmäistä kertaa 180 ja sanoin pojille, että teillä on aika hyvät tikat. Myöhemmässä vaiheessa minuun tarttui dardismi eli tikka ei irronnut toivotulla tavalla kädestäni, Jussi Romppanen kertoi.

Ravintola Reimarin lopetettua toimintansa kemiläisellä darts-seuralla oli edessään nimen vaihto. Pitkän harkinnan jälkeen nimi vaihtui Team Darts Kemiksi.

– Team Darts Kemi lyhennetään TDK. TDK on tallennusvälineitä valmistava maailmanlaajuinen yhtiö. Pyrimme nimellämme hankkimaan TDK:n maahantuojista sponsoreita, mutta ei se onnistunut, Juha Peltoniemi kertoo.

Tiistain viikkokisan lisäksi seuran heittäjät kokoontuvat perjantaisin Tornioon Kippari Grilli-Baariin.

– Meillä on paljon jäseniä Torniosta ja Haaparannalta.

Tiistain viikkokisaan ovat tervetulleita kaikki lajista kiinnostuneet. He pääsevät ainakin toteamaan, kuinka tarkkoja alueen parhaat heittäjät ovat.

– Tietenkin tulijaa helpottaa, jos hän osaa säännöt ja vielä osuu tauluun. Osa meidän heittäjistä harjoittelee säännöllisesti ja osa säännöllisen epäsäännöllisesti. Tiistain darts-kisa on myös mukava sosiaalinen tapahtuma, Juha Peltoniemi sanoo.

40-vuotisjuhlakisassa heitetään 501:stä. Alkukierroksilla jatkoon pääsee kolmella voitolla, finaali pelataan paras yhdeksästä -systeemillä.

Fakta

501

Yleisimmin pelatussa darts-pelissä sektorien antama pistemäärä vähennetään lähtöpistemäärästä 501 tavoitteena saada tasan nolla pistettä.

Viimeisen tikan pitää osua joko tuplaan tai häränsilmään, ja sen pitää vähentää pistemäärä tasan nollaan (jos pistemäärä menee ”yli”, jäädään edellisen heiton pistemäärään).

Peli päättyy jommankumman pelaajista saadessa tasan nolla pistettä eikä tasoittavaa vuoroa ole. Hyvä heittäjä käyttää mahdollisimman vähän tikkoja, jotta peli menee ”poikki”.

501-pelin voi saada ”poikki” minimissään yhdeksällä (9) tikalla. Yksi tapa saada 501 poikki minimitikkamäärällä on heittää seitsemän ensimmäistä tikkaa kohtaan tripla 20, näiden tikkojen jälkeen on jäljellä 81 pistettä ja ratkaisuun tarvitaan kahdeksas tikka, jonka on osuttava esimerkiksi kohtaan tripla 19. Jäljelle jää 24 pistettä, josta pelin voi lopettaa osumalla tupla 12:een.

Suomessa ensimmäisen ja maailmassa neljännen yhdeksän tikan pelin heitti Kari Saukkonen Karelia Cupissa Joensuussa 30. tammikuuta 1982.

Lähde wikipedia