Mainos

Ta­val­lis­ta, tai­vaal­lis­ta joulua

-

Millaista joulua aiot tänä vuonna viettää? Ihan tavallista, toivottavasti. Niinpä, moni meistä haaveilee saavansa tänä vuonna viettää ihan tavallisen joulun. Perinteitä, kauneimpia joululauluja, kirkossa käynti, hyvää ruokaa, rentoa yhdessä oloa, muutama paketti, lepoa...kuulostaa hyvältä.

Jonkun mielestä tavallinen saattaa kuulostaa liian tylsältä. Mutta se nousee arvoon arvaamattomaan, kun tapahtuu jotakin epätavallista, jotakin ei toivottua, joka pistää suunnitelmat uusiksi, pysäyttää.

Kuitenkaan, emme vielä tiedä millainen joulu on tulossa. Sallivatko rajoitukset kokoontua yhteen ison pöydän ääreen, laulamaan suurella joukolla Kauneimpia joululauluja, tai kavereiden kanssa pikkujouluihin.

Eikä sitä tiedä elämässä koskaan muutenkaan. Vaikka meillä olisi hienot, tarkkaan ja viimeisen päälle hiotut suunnitelmat, voi olla, että ne muuttuvat silmänräpäyksessä. Voi sattua onnettomuus, joku sairastuu, tulee riitaa läheisten kesken, yllättäviä menoeriä, jotka vetävät talouden tiukille. Silloin tavallinen kuulostaa ihanalta.

Mitä luulette esikoistaan odottaneen nuoren Neitsyt Marian toivoneen synnytykseltään? Luulen, että ”ihan tavallinen” olisi ollut aika kova sana. Mutta kaikkea muuta, kuin tavallista oli Marian raskausaika ja synnytys kaukana kotoa, pitkän matkan uuvuttamana, vieraissa ja alkeellisissa oloissa. Jumala ei antanut tavallista. Ei kodin turvaa ja tuttuja olosuhteita, vaan sekasorron, joka lopulta saikin taivaalliset mittasuhteet. Kokonainen enkelparvi laskeutui taivaasta maan päälle ihmettelemään, ei niin tavallisessa paikassa syntynyttä, taivaallista kuningasta. Paimenten tavallinen työvuoro sai taivaallisen lopun, kun he kiirehtivät Beetlehemin yössä kastomaan mitä tallin suojissa oli tapahtunut.

Olipa tämä joulu meille tavallinen tai täynnä odottamattomia haasteita, varmasti joulu on taivaallinen. Jumala ei tyydy tavalliseen, vaan hän antaa meille taivaallisen Joulun.

Jouluna keskeneräinen maailma saa jotakin täydellistä ja valmista. Katoavan maailman keskelle annetaan katoamaton aarre. Tavalliset puitteet saavat taivaallisen pyhityksen. Syntinen maailma saa uuden tilaisuuden. Pimeydessä vaeltava kansa saa kohottaa katseensa kohti iankaikkista valoa.

Jouluna Jumala antaa parastaan, ei tavallista vaan taivaallista rakkauttaan!

Kappalainen

Tuuli Kapraali