Tatami pöl­läh­tää ur­hei­lu­opis­tol­la – Koyaman jär­jes­tä­miin judon PM-kil­pai­lui­hin tulossa 417 ot­te­li­jaa

Inka Suokanerva (tak. vas.), Unna Teppo ja Milla Nurmikumpu, Alex Kortesalmi (ed. vas.) ja Jaakko Koivuranta puolustavat Koyaman värejä viikonvaihteen PM-kotikisoissa.
Inka Suokanerva (tak. vas.), Unna Teppo ja Milla Nurmikumpu, Alex Kortesalmi (ed. vas.) ja Jaakko Koivuranta puolustavat Koyaman värejä viikonvaihteen PM-kotikisoissa.
Kuva: Pekka Aho

Lapin urheiluopistolla vietetään todellista judon superviikonloppua, kun Koyaman järjestämiin kaksipäiväisiin Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin on tulossa 417 ottelijaa.

PM-kilpailut ovat laatuaan ensimmäiset Rovaniemellä ja Lapin maakunnassa.

– Näitä kilpailuja alettiin pohjustaa viisi vuotta sitten – sen jälkeen, kun edelliset PM-kisat järjestettiin Suomessa. Koyama esitteli Suomen Judoliitolle kymmenvuotissuunnitelman, ja liitto päätti heti myöntää kisat meille, seuran puheenjohtaja Petteri Pohja muistelee.

Pohja ja kilpailunjohtaja Tomi Teppo ovat tehneet ympäripyöreitä päiviä kisojen onnistumiseksi. Säpinä alkaa perjantaina, kun urheilijat ja muu taustajoukko saapuvat urheiluopistolle.

Harry Halttu innosti meitä tekemään pitkäaikaisia suunnitelmia ja antoi oman panoksensa rautaisella kokemuksella, Teppo kertoo.

Tulisieluinen judomies Harry Halttu menehtyi viime marraskuussa.

Koyama otti ensimmäisen ison loikan, kun seura järjesti miesten ja naisten SM-kilpailut 2007. Pari vuotta myöhemmin olivat vuorossa nuorten SM-kilpailut.

– Toissa vuonna oli tiukka kisaputki, kun Rovaniemellä pidettiin nuorten SM-kilpailut, Samurai cup ja Barents cup, Pohja toteaa.

Samurai cup ja Barents cup järjestetään myös tänä vuonna Lapin urheiluopistolla, 12. lokakuuta.

PM-kisojen järjestämisessä on mukana satakunta talkoolaista. Järjestelyapua tulee Oulun Judokerhosta.

– Oulun Judokerho hoitaa tietoteknisen järjestelyn ja huolehtii muun muassa livelähetyksistä, Teppo taustoittaa.

Suuri ottelijamäärä vaatii erikoisjärjestelyjä urheiluopiston urheiluhallissa. Areenalla on ensimmäistä kertaa käytössä neljä tatamia, jotka juuri ja juuri mahtuvat halliin.

– Omat tatamit eivät riitä, joten siinäkin asiassa teemme yhteistyötä oululaisten kanssa, Teppo sanoo.

Koyaman kisakoneisto on vuosien varrella rutinoitunut, mutta PM-kisat ovat vaatimustasoltaan aiempia kisoja korkeammat.

– Pieniä yksityiskohtia on pitänyt miettiä, mutta kaikki on edennyt suunnitelmien mukaisesti, johtokaksikko toteaa.

Lappilaiset judokat ovat hyvin edustettuna PM-tatamilla. Suurimmat ennakko-odotukset kohdistuvat Koyaman Louna-Lumia Seikkulaan ja Markus Lambackaan, jotka ottelivat vastikään pronssia huhtikuussa naisten ja miesten SM-kilpailuissa.

Sekä Seikkula että Lambacka ovat tulessa molempina päivinä. Sarjassa 48 kiloa kilpaileva Seikkula ottelee lauantaina 18-vuotiaissa ja sunnuntaina 21-vuotiaissa. Sarjassa 90 kiloa otteleva Lambacka kisaa lauantaina miehissä ja sunnuntaina 21-vuotiaissa.

Järjestävästä seurasta ovat mukana myös Milla Nurmikumpu, Unna Teppo, Jaakko Koivuranta, Riku Timonen, Inka Suokanerva, Alex Kortesalmi ja Samara De Castro Pereira sekä veteraanisarjoissa Jorma Tuomi ja Kristian Kaaretkoski.

Viime vuonna 18-vuotiaiden PM-pronssia saavuttanut Tornion Kokkai-Kanin Henrik Kettunen ottelee molempina päivinä 55 kilon sarjassa, lauantaina 18-vuotiaissa ja sunnuntaina 21-vuotiaissa. Kemin Kita-Kanin värejä puolustaa Joni Berg.

– Koyaman tavoitteena on viisi–kuusi mitalia. Uskomme, että Markus (Lambacka) taistelee kultamitalista omassa ikäluokassaan, Pohja ja Teppo tuumivat.