tähtijuttu: Kemin Seudun Osuus­pan­kin hen­ki­lös­tö kyy­ne­leh­ti poh­joi­sen isosta pank­ki­jät­ti­läi­ses­tä ulos­jää­mis­tä

Tässä on Ro­va­nie­men paras jou­luik­ku­na: vanha kelkka luis­tat­te­li yleisön yli­voi­mai­sek­si suo­si­kik­si

Valkoinen väri ja puu luovat joulun talvimaisemaa, sanoo voittajaikkunan suunnittelija.

Tällainen on Jouluikkuna-kilpailun voittaja. Asetelman suunnitellut Erja Malvalehto-Inkerö poimi mukaan riemukkaita esineitä.
Tällainen on Jouluikkuna-kilpailun voittaja. Asetelman suunnitellut Erja Malvalehto-Inkerö poimi mukaan riemukkaita esineitä.
Kuva: Jussi Leinonen

Sisustus- ja lahjatavaraliike Ajantasku vei ylivoimaisella kelkanmitalla tämänvuotisen Jouluikkuna-kilpailun voiton.

Uuden Rovaniemen ja Rovaniemen kehityksen järjestämässä perinteisessä yleisöäänestyksessä kertyi noin 800 ääntä. Vanhan kelkan ja hauskojen puiden ympärille rakennettu Ajantaskun näyteikkuna sai niistä peräti 331.

Voittajaikkunan on suunnitellut Ajantaskun yrittäjä Erja Malvalehto-Inkerö. Liikkeen asiakkaille ikkunasommitelmassa on paljon tuttua, sillä vanha kelkka on ollut mukana jo useammassa jouluasetelmassa. Samoin veikeät joulukuuset, joissa on aseteltu pieni muovikuusi oikean puunrungon päälle, ovat olleet jo edellisessä liiketilassa Rovakadulla.

Joulusisustus jatkuu liikkeen sisälle

Satumainen jouluikkuna muodostaa kokonaisuuden liikkeen muun jouluilmeen kanssa. Yhtenäistä teemaa ovat muun muassa koivunoksat.

Jouluikkunassa oksia on pujotettu isoon verkkokehykseen. Viereisessä myynti-ikkunassa samoin kuin myymälässä sisällä on puolestaan koivunrunkoja, joiden oksat kurottautuvat kattoon osin valtoimenaan. Oksissa on vaaleita jouluvaloja.

– Lämmin valkoinen valo on minun suosikkini. Sama lämmin valo on kynttilöissä, ja eläviä kynttilöitä täällä olisikin, jos niitä saisi kauppakeskuksessa polttaa, Malvalehto-Inkerö kertoo.

Valkoinen on Malvalehto-Inkerölle joulun väri muutoinkin. Jouluikkunassa se näkyy paitsi taustamaisemassa myös esineissä, jotka nekin ovat pääosin valkoisia. Esineet on poimittu myymälän valikoimista, ja Malvalehto-Inkerön mukaan ne ovat hahmoja, jotka välittävät lasten ja eläinten riemua. Riemukas on myös vanhaan kelkkaan aseteltu keraaminen joulupukki, joka on ottanut Petteri-poronsa valkoisen auton kyytiin.

– Sillä on vähän erilainen kulkuneuvo, Malvalehto-Inkerö kuvailee.

Oma kokonaisuutensa on vielä ikkunan alareunan muumihahmojen joukko, valkoisia nekin, paitsi Haisuli on musta.

– Muumit ovat lasten ja matkailijoiden suosikkeja. Haisuli rikkoo hauskasti valkoista kokonaisuutta, Malvalehto-Inkerö kuvaa.

Viikko ennen joulua on sisustusliikkeessä kiireinen. Ajantaskun yrittäjä Erja Malvalehto-Inkerö halusi liikkeensä tunnelmaikkunaan valkoista väriä, puuta, pehmeitä muotoja ja kaiken kruunuksi hieman ”bling-blingiä”. Kokonaisuus oli Jouluikkuna-kilpailun äänestäjien ehdoton suosikki.
Viikko ennen joulua on sisustusliikkeessä kiireinen. Ajantaskun yrittäjä Erja Malvalehto-Inkerö halusi liikkeensä tunnelmaikkunaan valkoista väriä, puuta, pehmeitä muotoja ja kaiken kruunuksi hieman ”bling-blingiä”. Kokonaisuus oli Jouluikkuna-kilpailun äänestäjien ehdoton suosikki.
Kuva: Jussi Leinonen

Pehmeitä muotoja ja puuta

Joulun lempiväriinsä valkoiseen Malvalehto-Inkerö yhdistää mielellään puuta, jolloin syntyy jouluinen maisema, eli juuri se, miltä ulkona joulunaikaan näyttää.

Muotokieleen hän puolestaan poimii mieluusti pehmeitä muotoja. Pyöreät pallot samoin kuin jouluikkunassakin pehmeästi kumpuileva hanki ovat herkkua silmälle ja lepoa mielelle.

Valkoisen, puun ja pehmeiden muotojen yhdistelmän kruunaa bling bling eli pienet, kirkkaat jouluvalot.

– Jos jotain olisi enemmän, niin tässä hangessakin voisi olisi kimalletta, Malvalehto-Inkerö toteaa jouluikkunan harsohangesta.

Ensi vuosi jo mielessä

Jouluastelmien teko on sisustusliikkeen yrittäjälle mieluisa työ, johon hän käyttää myös paljon aikaa. Ideoita löytyy monista lähteistä, muun muassa lehdistä ja netistä. Kun muualta poimituista ja omista ideoista alkaa hahmottua kokonaisuus, Malvalehto-Inkerö piirtää sommitelman paperille.

Tämänvuotisen asetelman yrittäjä suunnitteli jo viime vuonna. Nyt on puolestaan jo mielessä suunnitelma ensi vuodeksi.

Malvalehto-Inkerö arvelee, että yleisön suosikikseen äänestämän ikkunasommitelman rakentamiseen kului yksi ilta. Muutoin liikkeen joulusisustusta rakennettiin noin viikon verran tiimityönä kaupankäynnin lomassa. Apuna yrittäjällä oli muun muassa perheenjäseniä.

– Ideoitahan kyllä riittää. Jos tilaa olisi enemmän, voisin tehdä vaikka mitä! yrittäjä huokaa.

Äänestys

Jouluikkuna-kilpailu

Rovaniemen Kehityksen ja Uuden Rovaniemen kilpailussa etsittiin Rovaniemen parasta jouluikkunaa.

Raati valitsi kilpailuun ilmoittautuneista liikkeistä viisi ikkunaa, joista yleisö sai äänestää suosikkinsa.

Ääniä annettiin noin 800 netissä ja postikortilla.

800

Tulokset

Tavarataivas Ajantasku 331 ääntä

Kukkakauppa Helmi 200 ääntä

Ailo Shop 159 ääntä

Taidekehystämö Hyvärinen 61 ääntä

Tredonne 48 ääntä

Voittaja palkitaan 200 euron Likiliike-lahjakortilla.

Äänestäneiden kesken arvotun 100 euron Likiliike-lahjakortin voitti Maritta Yliniemelä.