Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ta­sa­pai­noi­nen suo­ma­lais­nip­pu jän­nit­tää NHL-va­raus­taan ensi vii­kon­lop­pu­na

Suomalaisista draftin kärkipäähän ennakoidaan esimerkiksi Aatu Rätyä, Samu Tuomaalaa ja Samuel Heleniusta.

Kärppien Aatu Rädystä on povattu ykköskierroksen varausta NHL:n draftissa ensi viikonvaihteessa.
Kärppien Aatu Rädystä on povattu ykköskierroksen varausta NHL:n draftissa ensi viikonvaihteessa.
Kuva: Teija Soini

Jääkiekon NHL:n tämänvuotisesta varaustilaisuudesta eli draftista ei ole suomalaisittain odotettavissa sitä kirkkainta tähtiloistoa, mutta tasaisia varaussijoituksia suomalaisnuorilta voi odottaa. Suomalaispelaajista ykkösvalinta kohdistuu todennäköisesti Kärppien hyökkääjään Aatu Rätyyn, joka oli vielä vuosi sitten varauspolvensa kärkinimiä.

Viime kausi oli kuitenkin Rädylle haastava, eikä hän päässyt Antti Pennasen valmentamaan alle 20-vuotiaiden MM-joukkueeseen.

– Eiköhän Räty ykköskierroksella mene. Se (ykköskierroksen varaus) olisi Suomi-kiekolle hieno asia, kuten aina, valmentaja Petri Karjalainen sanoo.

Karjalainen tuntee etenkin Suomen 2003 syntyneet pelaajat erinomaisesti, sillä hän työskenteli viime kaudella alle 18-vuotiaiden nuorten eli Pikkuleijonien päävalmentajana.

Onko Helenius draftin jokerikortti?

Kanadalaisen TSN:n konkaritoimittajan Bob McKenzien tekemissä varausarvioissa Räty on sijoitettu 28:nneksi. Toinen Kärppä-hyökkääjä Samu Tuomaala on McKenzien mukaan myös tyrkyllä ykköskierrokselle sijalla 30.

Tuomaala oli Pikkuleijonien ykköspistemies tehoin 5+6=11, kun Suomi sijoittui viime keväänä neljänneksi Texasin MM-jäillä.

Toiselle kierrokselle McKenzie povaa keskushyökkääjän paikalla pelaavia Samuel Heleniusta, Samu Salmista ja Oliver Kapasta sekä puolustaja Aleksi Heimosalmea.

Ensi kaudella KalPan alle 20-vuotiaita miehiä valmentava Karjalainen uskoo, että kaksimetrinen JYP-sentteri Helenius voi saada korkeankin varauksen.

– Täytyy muistaa, että pelaaja tarvitsee käytännössä vain yhden seuran, joka huomaa esimerkiksi jonkin erityisominaisuuden, Karjalainen muistuttaa.

Heimosalmi kasvoi tärkeään rooliin

Pikkuleijonien puolustuksen johtajana toiminut Heimosalmi nosti Karjalaisen mielestä varausosakkeitaan eniten kevään MM-kisoissa. Ässien alle 20-vuotiaissa viime kauden pelannut puolustaja teki kisoissa kahdeksan pistettä.

MM-puolustajista varattavia ovat myös esimerkiksi Pelicansin Topias Vilén ja JYPin Aleksi Malinen, jotka saivat jo viime kaudella runsaasti vastuuta Liiga-joukkueissaan.

– "Heimo" pelasi koko kauden A:ssa isossa roolissa, kehittyi pelaajana ja pelasi vastuullisessa roolissa. Vilénin ja Malisen kohdalla näkyy se, miten nuoresta pojasta kasvaa nuori mies. Se kasvattaa henkisesti paljon, että on käytännössä koko kauden liigamiehistön mukana, Karjalainen painottaa.

McKenzie ennakoi Viléniä ja Malista kolmoskierrokselle, kuten myös Kärppien koneistosta tulevaa ja Pikkuleijonissa onnistunutta hyökkääjää Ville Koivusta.

Varaustilaisuus järjestetään viime syksyn draftin tavoin etäyhteyksin. Ensimmäinen varauskierros järjestetään Suomen aikaa lauantain vastaisena yönä, ja loput varaukset käytetään lauantai-iltana.

Buffalo Sabresilla on draftin ykkösvaraus, jota povataan kanadalaispuolustaja Owen Powerille.