Tar­vik­kei­den ja lääk­kei­den vä­li­tyk­seen tar­vi­taan pe­li­merk­ke­jä, lä­pi­las­ku­tuk­seen 7,6 mil­joo­naa Län­si-Poh­jas­sa

Lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden välittäminen Mehiläiselle vaatii Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriltä lisätalousarvion tekemisen.
Lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden välittäminen Mehiläiselle vaatii Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriltä lisätalousarvion tekemisen.
Kuva: Nina Susi

Hoitotarvikkeiden ja lääkkeiden välitys Mehiläinen Länsi-Pohjalle saa aikaan muhkealta vaikuttavan, lähes 11 miljoonan lisätalousarvion Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirille.

– Lääkkeiden välitys ei kuulu sairaanhoitopiirin toimintaan, joten sen kustannuksiin ei osattu varautua, sanoo sairaanhoitopiirin talousjohtaja Maria Tähtinen.

Palvelusopimuksen mukaan Mehiläinen Länsi-Pohja voi kuitenkin käyttää sairaanhoitopiirin hankintakanavia. Näin ollen sairaanhoitopiiri on hankkinut lääkkeet ja perinyt kustannukset Mehiläiseltä.

Käytännössä kyse on läpilaskutuksesta, jolla ei ole kustannusvaikutusta omistajille. Mutta koska asiaa ei ole otettu huomioon talousarviossa, siihen käytetty rahamäärä täytyy hyväksyä lisäbudjetissa, ikään kuin pelimerkeiksi välitystoimintaa varten.

Sairaanhoitopiirille on määritelty talousarvion sitovuustaso, ja välityksessä käytetty raha ylittää tason reippaasti. Lisätalousarviossa sen vaikutus on noin 7,6 miljoonaa euroa.

– Jos lisätalousarviota ei tehtäisi, tilintarkastaja varmasti puuttuisi asiaan.

Jos läpilaskutus jätetään huomioimatta, ylitystä jää silti noin 3,4 miljoonaa.

– Toki kaikki ylityksethän ovat liikaa, Tähtinen sanoo.

Ylityksestä miljoona selittyy potilasvahinkovakuutuksen ennakoinnilla. Alun perin suunnitelmassa oltiin liian optimistisia. Potilasvakuutusmenettelyihin on ollut luvassa muutoksia, mutta uudistusten aikataulu ei ollutkaan niin nopea, kuin sairaanhoitopiirissä oletettiin.

– Saimme tietää, että tietyt muutokset eivät toteudukaan vielä tänä vuonna, joten jouduimme korjaamaan talousarviota.

Noin 2,2 miljoonaa ylityksestä puolestaan selittyy ulkoistettuun erikoissairaanhoidolla, eli Mehiläinen Länsi-Pohjan laskutuksella. Nyt vahvistettu sopimushinta sairaanhoitopiirin osalta on 52,4 miljoonaa euroa.

– Kokonaisbudjettimme on kuitenkin toistasataa miljoonaa, Tähtinen muistuttaa.

Viimeisen parisataa tuhatta ylityksestä selittää psykiatrian tulosalue, jossa kustannuspaikalle on jäänyt talousarviossa kirjaamatta lähinnä henkilöstökuluja.