Mainos

”Tark­kaan hiotut pro­ses­sit sääs­tä­vät sähköä” - Yrit­tä­jä, näillä rat­kai­suil­la säästät ener­giaa ja euroja

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan haastaa energian saatavuutta ja nostaa hintoja. Yrittäjiä tuleva talvi mietityttää, mutta siihen on varauduttu.

-

– Käytämme kohtuullisen paljon sähköä varsinkin Lapin krassissa. Sähköä kuluu suunnilleen parin omakotitalon verran kuukaudessa, yrittäjä Jouko Rajanen kertoo.

Rajanen luotsaa kahvila-konditoria Choco Deliä ja Lapin krassia, joka toimii lounasravintolana sekä tehtaanmyymälänä. Sähköä kuluu erityisesti lämmitykseen ja jäähdytyslaitteisiin.

– Korkea sähkön hinta tulee osittain näkymään tuotteiden hinnoissa ja loput siitä on yrittäjänä kärsittävä itse. Toivotaan, että tulee leuto ja tuulinen talvi, Rajanen pohtii.

Vaikka sähköä kuluu väistämättä, on onnistuttu löytämään keinoja, joiden avulla kulutusta vähennetään.

– Kiinnitämme huomiota muun muassa siihen, etteivät laitteet ole turhaan päällä. Omalla toiminnalla pystytään tekemään säästöjä, vaikka teot voivat tuntua marginaalisilta, Rajanen kertoo.

– Yrittäjän kannattaa käydä omat prosessinsa tarkasti läpi ja pohtia, missä kohdissa energiansäästötoimenpiteitä on mahdollista tehdä. Voisiko esimerkiksi valaistusta automatisoida?

Jouko Rajanen
Jouko Rajanen

”Tarkkaan hiotut prosessit säästävät sähköä”

– Uuni on meillä isoin energiasyöppö, kotileipomo Antinkaapon yrittäjä Satu Antinkaapo toteaa.

Kun uunia käytetään, otetaan siitä kerralla kaikki hyöty irti. Leipomon rutiineihin vaikuttaa se, milloin uuni on päällä. Paistettavat tuotteet tehdään ensimmäisenä, jonka jälkeen uuni sammutetaan, jotta se ei ole turhaan päällä.

Tarkkaan hiotuista prosesseista kertoo sekin, miten harkitusti kylmäkoneiden ovia avataan.

– Kylmälaitteiden ovet eivät ole turhaan auki ja aina kun kaapeilla käydään, mietitään valmiiksi, mitä kaikkea pakastimesta tarvitsee. Sama toimii, kun pakastimeen laitetaan tuotteita. Missään nimessä lämpimiä tai kuumia tuotteita ei laiteta suoraan kylmään, Antinkaapo kertoo.

Antinkaapon mukaan paras päätös yrittäjänä on tullut tehtyä, kun hän aikanaan valitsi määräaikaisen sähkösopimuksen.

– Väistämättä edessä on se päivä, kun sopimus päättyy. Samoihin sähkönhintoihin ei tulla pääsemään. Silloin mietitään esimerkiksi, onko meillä koneita, joita voisimme uusia. Uudet koneet ovat energiatehokkaampia.

Antinkaapo on huolissaan korkean sähkön hinnan vaikutuksista yksityisasiakkaisiin.

– Kahvilla käyminen ja pullan osto voivat olla niitä asioita, joista aletaan säästämään, kun jostain on säästettävä. Asiakkaat tulevat pohtimaan juhlia järjestäessään budjettejaan entistä tarkemmin. Tuleva talvi on tästäkin näkökulmasta jännittävä.

Energiatalkoisiin kannattaa sitoutua

Kun yritys sitoutuu energiatalkoisiin, tulee sähkön lisäksi säästettyä euroja ja toimittua samalla vastuullisesti.

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Harriniva oy on muoniolainen perheyritys, joka tarjoaa majoitus-, ravintola- ja ohjelmapalveluita Tunturi-Lapissa.

– Meillä energiaa kuluu pääasiassa kiinteistöjen eli hotellien, mökkien ja ravintoloiden sekä saunamaailman lämmitykseen, Harrinivan toimitusjohtaja Hanna-Mari ”Pyry” Talvensaari kertoo.

Pyry Talvensaari
Pyry Talvensaari

Yritys on sitoutunut sähkön säästötalkoisiin ja varautunut mahdollisiin sähkökatkoksiin. Harrinivan majoituskohteissa muun muassa ohjeistetaan, kuinka majoituksessa toimitaan energiatehokkaasti.

– Tarkoituksena on myös aktiivisesti parantaa kiinteistökantamme energiatehokkuutta ja tutkia aurinkosähkön tuomia mahdollisuuksia kohteissamme, Talvensaari lisää.

Yrittäjä, näin säästät sähköä

1. Siirrä kulutusta halvoille tunneille
Jos yritys pystyy hyödyntämään edullista yösähköä, tähän mahdollisuuteen kannattaa ehdottomasti nyt tarttua. Spot-hintojen ennusteita voi kartoittaa muutama päivää etukäteen Nord Poolin verkkosivuilta. Jos yritys pystyy seuraamaan ennustetta ja sen mukaan siirtämään kulutusta halvoille päiville tai tunneille, se kannattaa.

2. Kilpailuta sähkösopimus
Sähkösopimuksia kannattaa edelleen vertailla ja kilpailuttaa, sillä myyjien välillä on hintaeroja. Lisäksi yritykset voivat edelleen saada neuvoteltua alennuksia sähkösopimuksiin, koska yritykset ovat usein tärkeitä ja haluttuja asiakkaita sähköyhtiöille.

3. Varaa lämpöä
Mahdollisuuksia lämmön varaamiseen yrityksen tiloissa kannattaa selvittää. Tämä liittyy myös ajalliseen sähkönkulutuksen säätelyyn. Lämmön varausta hyödyntämällä lämmitystä voi pyrkiä pitämään päällä esimerkiksi vain halpojen yösähkön tuntien aikana.

Suomessa on yleisesti ottaen monia muita maita paremmat mahdollisuudet hyödyntää rakennusten hyviä lämmöneristyksiä. Varsinkin, jos kiinteistössä on sähkölämmitys, kannattaa lämmittäminen keskittää yöaikaan. Pörssisähkö on usein kalleinta aamulla kello 8–11 aikaan sekä illalla kello 19–21 aikaan, jolloin lämmitys kannattaa mahdollisuuksien mukaan kytkeä pois päältä.

4. Optimoi kulutus, käytä sähkölaitteiden automatisointia
Kotitalouksia kehotetaan jättämään vajaat pyykki- ja tiskikoneelliset pesemättä, ylimääräiset saunakerrat välistä ja paljut lämmittämättä. Yrityksissä optimointiin voi pyrkiä esimerkiksi ei-pakollisia kylmäkaappeja sammuttamalla.

Jos yrityksessä ei ole automatisoitu esimerkiksi valaistusta, siihen kannattaa edelleen investoida. Automatisoitua valaistusta kannattaa säätää siten, että se ei syty jokaisesta pienestä heilahduksesta ja siten, että valot sammuvat riittävän nopeasti, kun tilassa ei ole ketään. Myös muiden sähkölaitteiden kohdalla kannattaa pitää huolta, että automaattiset virransäästöasetukset ovat kunnossa. Esimerkiksi tietokoneet ja näytöt voi asettaa siirtymään lepotilaan aiempaa nopeammin.

5. Hyödynnä sähkönkuormanohjaus
Jotkut sähkönjakeluyhtiöt tarjoavat ilmaisena palveluna sähkönkuormanohjausta eli sähkömittarin kautta tehtävää lämmityksen ja lämminvesivaraajien ohjausta. Sähkönkuormanohjausta kannattaa hyödyntää, vaikka olisi kiinteähintainenkin sopimus, sillä suorien säästöjen lisäksi siitä hyötyvät kaikki suomalaiset sähkönkuluttajat.

6. Hyödynnä pienikin säästömahdollisuus
Pienetkin säästötoimet voivat vaikuttaa markkinahintoihin. Jos osakin pk-yrityksistä ottaa optimointikeinoja käyttöön, se voi laskea kaikkien suomalaisten sähkön hintaa. Tällä hetkellä markkinahinnat ovat erittäin herkkiä kysynnälle.

7. Suosi päästötöntä tuotantoa
Tällä hetkellä kannattaa myös suosia päästöttömään sähköntuotantoon perustuvia sähkösopimuksia. Vaihto sellaiseen kannattaa, vaikka hinta olisi sama kuin nykyisessä fossiilisiin energiamuotoihin painottuvassa sopimuksessa. Pidemmällä aikavälillä päästötön energiantuotanto on paremmin suojassa mm. venäläisen maakaasun aiheuttamilta hinnanmuutoksilta.

8. Muiden etu on myös oma etu
Sähkön säästäminen ja kulutuksessa joustaminen voi joissakin tapauksissa tuntua toimien toteuttajasta lyhyellä aikavälillä taloudellisesti merkityksettömältä tai jopa haitalliselta. Sähkömarkkinoiden luonteen vuoksi toimet ovat silti hyödyllisiä muiden sähkönkuluttajien lisäksi myös markkinalle itselleen, ja sitä kautta pidemmällä aikavälillä myös säästö- ja joustotoimien toteuttajille.

9. Säästä, vaikka sopimus olisi kiinteähintainen
Tästä hyötyy koko yhteiskunta ja pitkässä juoksussa myös säästäjä itse. Joustamaton sähkön kysyntä on yksi osa sähkömarkkinoilla vallitsevaa ongelmaa. Mitä joustavampaa kysyntä on, sitä epätodennäköisempiä ovat meneillään olevan kaltaiset erittäin vaikeat tilanteet ja valtavat hintojen vaihtelut.

Liity jäseneksi Lapin Yrittäjiin

-