Ta­ri­na­klu­bil­ta lät­kä­mat­siin

Paikkansa vakiinnuttanut Arctic Pride hellii tänä vuonna kirjallisuuden ystävää. Kiekkokansaakaan ei unohdeta.

Arctic Pride käynnistyy torstaina kuudetta kertaa Rovaniemellä teemalla Yhdessä olemme enemmän .

Kaiken kansan kulttuuritapahtuma tuo esiin vähemmistökulttuureita ja herättää keskustelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta Lapissa, Suomessa ja kansainvälisesti.

Tämän vuoden ohjelmassa näkyy kirjallisuus. Tapahtuman uusi tuottaja Riina Mattila on esikoiskirjailija itsekin. Nuortenromaani Järistyksiä ilmestyi tammikuussa WSOY:n kustantamana.

”Jokainen tuottaja tekee tapahtumaa omasta lähtökohdastaan, näin tapahtuma myös uudistuu, eikä jää toistamaan itseään”, viime keväänä järjestämiseen ensi kertaa osallistunut Mattila kertoo.

Kirjallisuus on luonteva lisä prideohjelmaan.

”Esimerkiksi oman itsensä löytäminen, identiteetin herääminen ja rakkaus ovat yleismaailmallisia kirjallisuuden teemoja, oli sitten homo, hetero tai mitä tahansa”, Mattila kuvaa.

Kirjallisuudesta kiinnostuneen kannattaa suunnata lauantai-iltapäivän keskustelutilaisuuteen Vinokatse kirjallisuuteen Hostel Cafe Kotiin. Keskustelussa pohditaan muun muassa sitä, voiko kirjallisuuden keinoilla vaikuttaa yhteiskuntaan. Mukana ovat kirjailijat Jenny Kangasvuo , Iida Rauma , Salla Silmukka ja Riina Mattila.

Astetta epämuodollisempaan kerrontaan voi heittäytyä perjantai-illan Tarinaklubilla Kahvila Kauppayhtiössä. Tapahtumaan on saanut ilmoittautua etukäteen esittämään esimerkiksi runouttaan, tarinoita tai kaapista tulemisen tuskaa teinivuosien päiväkirjan sivuilta. Lopuksi lava on avoinna myös spontaaneille tarinoinneille, biiseille ja muille esityksille.

”Jos tapahtuman kävijäkunnassa joku esimerkiksi kirjoittaa runoja, voi olla kova kynnys osallistua keski-ikäisten runoiltaan lukemaan kaapista ulos -runojaan. Tarkoituksena on tarjota turvallinen ympäristö itsensä ilmaisemiseen”, Riina Mattila sanoo.

Ensimmäinen Arctic Pride järjestettiin Rovaniemellä helmikuussa 2013. Vuosien myötä tapahtuma on ottanut paikkansa niin katukuvassa kuin sateenkaarikansan keskuudessa. Paikalle saapuu vuosittain satoja osallistujia Rovaniemeltä ja muualta Pohjois-Suomesta, ja muutamia kauempaakin.

”Esimerkiksi Oulusta on tullut väkeä joka vuosi, sillä kaupungissa ei vuosiin ollut omaa pride-tapahtumaa. Ensi kesänä se tosin taas järjestetään”, Mattila kertoo.

Vuosien saatossa suhtautuminen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin on arkipäiväistynyt valtakunnallisellakin tasolla.

”Vielä muutama vuosi sitten käytiin järkyttävä sota ääripäiden välillä, ennen tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymistä joulukuussa 2014. Sen jälkeen keskustelu on onneksi rauhoittunut”, Riina Mattila miettii.

Koska homous alkaa olla jo taputeltu, viime aikoina esiin on nostettu erityisesti transihmisten oikeuksia.

”Koska homous alkaa olla jo taputeltu, viime aikoina esiin on nostettu erityisesti transihmisten oikeuksia.”

Suotuisa kehitys näkyy Arctic Priden järjestäjille esimerkiksi yritysyhteistyön kautta. Tämän vuoden tapahtuman uusiin yhteistyökumppaneihin kuuluu RoKi Hockey Oy.

”Se on kova juttu, kun kyseessä on nimenomaan miesten jääkiekon ammattilaisjoukkue”, Mattila iloitsee.

Arctic Pride -pääjuhlan pääsylipulla pääsee maksutta lauantaina pelattavaan RoKi–Espoo United -otteluun.

Arctic Pride 1.–4.3. Rovaniemellä. Katso koko ohjelma www.arcticpride.fi.
Poiminta

Arctic Pride

Tarinaklubi pe 2.3. klo 21 alkaen Kahvila Kauppayhtiössä. Lavalla ennakkoilmoittautuneiden tarinoita, runoja tai vaikkapa otteita teinivuosien päiväkirjasta, lopuksi open mic. Kirjailijavieraita. Liput 4–6 e, K-18.

Arctic Pride-kulkue kokoontuu la 3.3. klo 12.30 Kansalaistorilla ja etenee Lordin aukiolle.

Vinokatse kirjallisuuteen -keskustelutilaisuus la 3.3. klo 14 Hostel Cafe Kodissa. Kirjailijavieraina Jenny Kangasvuo, Iida Rauma, Salla Silmukka ja Riina Marttila. Vapaa pääsy.

Napapiirinkymppi la 3.3. klo 19–21 Bull Bar & Grillissä. Sonja ”Sonkkeli” Huhtaniska juontaa napakymppihenkisen kisailun. Vapaa pääsy, K-18.