Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 9. päivän luukku tästä

Kulttuuri: Nyt se on varmaa – teat­te­rin toi­min­ta jatkuu Kemissä

Tapettu ira­ni­lais­ko­men­ta­ja oli so­ta­tan­te­reel­la viih­ty­vä suh­tei­den­luo­ja, jolla oli iso vai­ku­tus­val­ta Ira­kis­sa ja Syyrian sodassa

Myös Saudi-Arabia ja Israel suunnittelivat iskua Qassim Suleimania vastaan.

Quds-joukkojen komentaja
Quds-joukkojen komentaja
Kuva: IRANIAN SUPREME LEADER'S OFFICE

Yhdysvaltojen ilmaiskussa perjantain vastaisena yönä kuollut Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassim Suleimani oli Iranin käymien sijaissotien arkkitehti Lähi-idässä.

Hän johti usein joukkojaan paikan päällä ja oli tuttu näky Irakin shiiataistelijoiden keskellä taistelussa Islamilainen valtio -äärijärjestöä vastaan.

Suleimania ja iskussa myös kuollutta irakilaista shiiajoukkojen komentajaa Abu Mahdi al-Muhandisia pidettiin sankareina Iranin taistelussa vihollisiaan vastaan. Iranin valtiollinen televisio ylisti molempia pian heidän kuolemansa jälkeen.

Televisiossa näytettiin arkistokuvaa Suleimanista Iranin johtajan ajatollah Ali Khamenein kanssa sekä johtamassa joukkoja nuorena ylioppilaana Iranin ja Irakin sodassa 1980-luvulla.

Tuon sodan jälkeen hän nousi nopeasti vallankumousjoukkojen riveissä ennen kuin nousi niiden johtajaksi vuonna 1998. Hän piti pitkään tehtävässä matalaa profiilia ja tuli julkisuuteen vasta viime vuosina.

Iran vannoo kostoa

Suleimani oli sankarisotilas kotimaassaan ja pitkään Yhdysvaltojen, Israelin ja Saudi-Arabian kiikarissa. Yhdysvallat nimesi vallankumousjoukot terroristijärjestöksi vuonna 2019. Se oli yksi painostustoimista, joita Yhdysvallat kohdisti maahan neuvotellakseen uuden ydinsopimuksen.

Suleimani vastasi, että mikä tahansa neuvottelu Yhdysvaltojen kanssa olisi täydellinen antautuminen.

Suleimani syntyi köyhään maanviljelijäperheeseen Iranin kaakkoisosassa Raborin kaupungissa vuonna 1957. 13-vuotiaana hän matkusti Kermanin kaupunkiin työskentelemään rakennuksilla auttaakseen isäänsä velkojen maksussa.

Kun vallankumous Iranin shaahin syrjäyttämiseksi alkoi vuonna 1978, Suleimani oli töissä Kermanin kunnallisella vesilaitoksella ja järjesti shaahin vastaisia mielenosoituksia. Hän ilmoittautui vapaaehtoiseksi vallankumousjoukkoihin, ja oli isossa roolissa Iranin ja Irakin välisessä sodassa taistellen muun muassa huumesalakuljettajia vastaan Iranin ja Afganistanin rajalla.

Vuonna 2019 Khamenei antoi Suleimanille Iranin korkeimman sotilasarvonimen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kukaan saa sen sitten vuoden 1979 vallankumouksen.

Uhosi Trumpille videolla

Khamenei vannoi Suleimanin kuoleman jälkeen rajua kostoa rikollisille, jotka tappoivat Suleimanin. Khamenein mukaan kuolema lisää motivaatiota vastustaa Yhdysvaltoja ja Israelia.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema irakilainen virkamieslähde sanoo, että Suleimani oli mies, joka ei istunut toimistossa, vaan halusi paikan päälle. Häntä on kuvailtu hyväksi kuuntelijaksi, joka saa, mitä haluaa.

– Hänen komentoketjunsa on ainoastaan ylin johtaja. Hän tarvitsee rahaa, hän saa rahaa, tarvitsee ammuksia, saa ammuksia, tarvitsee materiaalia, saa materiaalia, lähde sanoi.

Suleimani on myös julkisissa esiintymisissään haastanut Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia.

– Minä kerron sinulle, uhkapeluri herra Trump, tiedä, että olemme lähellä teitä paikassa, jossa et usko meidän oleman. Sinä aloitat sodan, mutta me lopetamme sen, hän uhosi videolla vuona 2018.

Monen maan mustalla listalla

Myöhemmin Suleimanin rooli Irakin sisäisessä turvallisuudessa kasvoi niin suureksi, että Yhdysvaltojen Irakin-joukkojen komentaja välitti viestit paikallisille viranomaisille hänen kauttaan. Irakin sisällissodan aikana Yhdysvallat tosin syytti Suleimania räjähteiden toimittamiseksi shiiataistelijoille, mikä johti useiden amerikkalaissotilaiden kuolemaan.

Kun Irakin pohjoisosien kurdit äänestivät itsenäisyydestä vuonna 2017, Suleimani lähetti kurdijohtajille varoituksen, joka johti sotilaiden vetäytymiseen kiistellyiltä alueilta ja palautti ne hallituksen joukkojen haltuun.

Syyriassa Suleimanin vaikutusvalta oli vielä suurempi. Hänen vierailunsa Moskovaan vuonna 2015 oli ensimmäinen askel Venäjän väliintulon suunnittelussa. Venäjän rooli auttoi myöhemmin kääntämään sodan presidentti Bashar al-Assadin voitoksi.

Lisäksi Suleimani on vastannut Irakin läheisten suhteiden luomisesta Libanonin Hizbollahiin. Hänen väitetään myös sekaantuneen suunnitelmaan tappaa Saudi-Arabian suurlähettiläs Yhdysvaltoihin.

New York Times kertoi vuonna 2018, että saudijoukot suunnittelivat Suleimanin murhaamista jo vuonna 2017. Myös Israelin armeija on suunnitellut iskua häntä vastaan.