Tan­ko­tans­sin ju­nio­ri­työ tuottaa tulosta Tor­nios­sa - Voi­ma­la­ji­lii­ton alaiset tan­ko­tans­sin SM-kil­pai­lut ki­sa­taan lauan­tai­na

Roosa Ylävaara (edessä vas.), Marianna Kettunen (ylhäällä vas.), Oona Ylävaara, Satu Myllylahti ja Jemina Sahlman ovat osa torniolaisten vahvaa 8-henkistä SM-kisoihin osallistuvaa tankotanssijoukkuetta.
Roosa Ylävaara (edessä vas.), Marianna Kettunen (ylhäällä vas.), Oona Ylävaara, Satu Myllylahti ja Jemina Sahlman ovat osa torniolaisten vahvaa 8-henkistä SM-kisoihin osallistuvaa tankotanssijoukkuetta.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Torniolaiset tankotanssijat osallistuvat 8-henkisellä joukkueella lauantaina järjestettäviin tankotanssin SM-finaaleihin. Lapparissa järjestettäviin kotikisoihin on myyty rajoitetusti lippuja ja katsomo on jo loppuunmyyty.

Tankotanssia on alettu Suomessa opettaa vuonna 2007. Viiden vuoden ajan tankotanssi on kuulunut Voimalajiliittoon, joka on Olympiakomitean kumppanuusjäsen. Liitto on myös sitoutunut antidopingjärjestelmään. Järjestäytymisen tarkoituksena on nimen omaan lajin urheilustatuksen nostaminen.

Meri-Lapissa ollaan oltu lajin suhteen etujoukoissa: Kemissä tankotanssitunnit aloitettiin kymmenen vuotta sitten ja Torniossa yhdeksän vuotta sitten.


Satu Myllymäki Tornion Mind Body Yoga -salilta on opettanut lajia siitä saakka.

– Otin heti alusta tunneilleni myös lapsia. Muualla Suomessa lapsia alettiin ohjata vasta myöhemmin, Myllymäki kertoo.

Satu Myllymäki uskoo, että tämän vuoksi torniolaiset junioritanssijat ovat kovatasoisia ja selvittivät tiensä karsinnoista SM-finaaleihin.

– Osa heistä on aloittanut tankotanssin 6-vuotiaana. Kyllähän heillä on aivan valtava liikepankki.

Torniolaisen Team Mind Body Yogan tankotanssiurheilijat tekevät kilpailukoreografiansa itse. Myllymäki on apuna ja poimii koreografiasta vahvuuksia ja kannustaa eteenpäin.

Kilpailusuoritus sisältää kymmenen pakollista liikettä, jotka valitaan liikelistauksesta. Liikkeet ilmentävät voimaa, notkeutta ja vauhtia. Esimerkiksi niin sanottu ihmislippu on voimaliike, tangolla tehtävä spagaatti on notkeusliike ja dynaamisia liikkeitä ovat esimerkiksi vauhdikkaan näköiset pudotukset.

Liikkeen pitää kestää vähintään kaksi sekuntia ja asennossa on pysyttävä kaksi kierrosta tangon ympäri. Samat liikkeet tehdään paikoillaan pysyvällä tangolla sekä pyörivällä tangolla.

– Vasemman puoleinen tanko yleisöstä katsottuna on paikoillaan ja oikea pyörii. Olisi parasta, jos katsoja ei urheilijan suorituksesta erottaisi, kumpi tanko on paikoillaan ja kumpi pyörivä.


Tankotanssikilpailussa on kolme tuomaria: yksi antaa pisteitä lavan käytöstä, liikkeen karismasta ja lavakarismasta sekä yhdestä akrobaattisesta elementistä. Yksi tuomareista syynää urheilijan virheitä. Jokaisella on käytössään 75 pistettä. Aina kun tulee virhe, niin pisteet vähenevät. Yksi tuomareista seuraa pakollisia liikkeitä: onko niitä ohjelmassa tarpeeksi ja onko asento täydellinen.

Satu Myllymäki kertoo, että liikkeen tekemisessä haasteena voi olla “liian tarkka” musiikkikorva.

– Pakollisessa asennossa pitää malttaa pysyä tarpeeksi pitkään, vaikka musiikki olisi jo mennyt eteenpäin.

Tuomarit tarkastelevat kaikkia kilpailijoita samoin periaattein. Yhtä ankarasti olipa kyseessä 6-vuotias varsity-sarjan, yleisen eli senior-sarjan tai yli 40-vuotias masters-sarjan urheilija.

Tankotanssin SM-kisoissa toimii iso talkooporukka. Talkootehtävistä ainakin yksi, joka vaatii erityisosaamista, nimittäin tankojen puhdistus.

– Tankojen puhdistajat kiipeävät tankoihin ja puhdistavat ne. Se on erittäin vastuullinen tehtävä, Myllymäki kertoo.

Torniolaiset isolla joukkueella kotikisoihin
Taina Nuutinen-Kallio

Torniolaisista kisalavalle nousevat varsity-sarjan eli 6–9-vuotiaiden sarjan Roosa Ylävaara ja Jemina Sahlman. Ylävaaran ohjelma on vauhdikas ja hauska.

– Nämä ovat ensimmäiset kisani. Notkeus ja voima ovat vahvuuksiani.

Sahlmanilla on hevosteemainen esitys.

– Olen heppatyttö, joten Satu keksi siitä teeman esitykselleni. Kilpailut ovat ensimmäiseni ja minua pikkuisen jännittää, Sahlman myöntää.

10–14-vuotiaiden junior a -luokassa torniolaistiimistä kilpailevat Marianna Kettunen ja Helmi Korpi. Kettunen kisaa myös Oona Antinjuntin kanssa parikilpailussa. 14-vuotias Kettunen on aloittanut tankotanssiharrastuksen 6-vuotiaana ja hän ohjaa lastentunteja.

– Ohjelmani on aika rauhallinen ja kaunis. Siinä on myös nopeita kohtia. Koostan koreografian tunnilla tehdyistä liikkeitä ja niiden yhdistelmistä, Kettunen kertoo.

15–17-vuotiaiden junior b -luokassa kilpailevat MM-mitalisti Oona Antinjuntti, Pihla Luosujärvi ja Oona Ylävaara.

– Koreografiani surumielinen, mutta voimakas. Koreografiaa tehdessäni mietin musiikkia ja teemaa, mitä liikkeitä haluan siihen, ja mitä pakollisia liikkeitä minun pitää valita, kertoo Oona Ylävaara, joka nähdään myös parikisassa yhdessä Pihla Luosujärven kanssa.

Yleisessä sarjassa ei ole yhtään Team Mind Body Yogan urheilijaa, mutta tiimin kasvatti, Turussa opiskeleva Milka Rämö kisaa sarjassa.

Team Mind Body Yogan päävalmentaja ja salin omistaja Satu Myllylahti nähdään yli 50-vuotiaiden masters-sarjassa. Siina on kaksi osallistujaa, joten SM-mitali on hänen kohdallaan lähes varma.

Myllylahden mukaan tankotanssi sopii harrastuksena monelle, mutta kilpalajina se on melko haastava.

– Meiltä vaaditaan samat kuin nuoremmilta. Esimerkiksi 180 asteen spagaatissa ollaan tangossa pää ylösalaisin. Pitää jaksaa pidellä itseään spagaatissa kaksi sekuntia.