Tamp­pa­ri lähtee au­rin­ko­la­duil­le – Sel­kä­saa­ren hiih­to­ma­jal­le ei ole löy­ty­nyt uutta pi­tä­jää.

Kemin edustalla Perämeren jäälle on tehty keppilinjaukset aurinkolatuja varten. Jos ja kun lumisateet loppuvat ja pakkanen lauhtuu, niin tamppari alkaa tehdä hiihtouria jäälle ensi viikon aikana. Jo nyt jäälle on vedetty moottorikelkalla perinteisen hiihdon latu.

– Jäätä on kairauksissa todettu olevan joka paikassa vähintään 40 senttimetriä, joten sen kanssa ei ole ongelmia. Kaupunki saa perjantaina käyttöönsä kunnostetun, uudenveroisen ja kolme metriä leveää latu-uraa tekevän tampparin, Kemin liikuntasihteeri Ilkka Kotala kertoo.

Aurinkolatujen yhteispituus on ollut noin 40 kilometriä. Tänä talvena tamppari ei kulje niin sanotulla saarten ladulla, joka johdatti hiihtäjän sisäsataman rannasta Ajoksen kalasataman laavulle, joten aurinkolatuverkosto lyhyeen noin 30 kilometriin. Ajoksen laavulle pääsee edelleen kaupungista Selkäsaaren hiihtomajan kautta.

Monen merenjäällä hiihtäjän yksi kohokohta on ollut kuuma mehu Selkäsaaren hiihtomajalla. Palloseura Kemi Kings on hoitanut latukahvilaa yli kymmenen vuoden ajan, mutta ei enää tänä talvena. Seura avasi uuden ympärivuotisen kahvilan Kemin golfkentän yhteyteen.

– Kukaan ei ole ainakaan minulle ilmoittanut halukkuuttaan Selkäsaaren latukahvilan pitoon. Odotan mielenkiinnolla, että joku taho ottaisi yhteyttä, Kemin matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen sanoo.

Hiihtäjän ei tarvitse ottaa keväällä omia eväitä mukaan, sillä ammattiopisto Lappian metsäalan opiskelijat rakentavat tänäkin vuonna Selkäsaareen iglukylän. Iglukylä avautuu ulkoilijoille viikolla 11.

– Iglukylässä on tarjolla perinteisiä ulkoilijoille maistuvia tuotteita kuten mehua, makkaraa, kahvia ja räiskäleitä, Lappian lehtori Ulla Miettunen kertoo.

Kemin kaupungin ylläpitämien hiihtolatujen sijainnit ja kunnossapitotiedot voi tarkistaa liikuntapaikkapalvelusta. Kunnossapitotiedot ovat reaaliaikaisia.

Vinjetti

Aurinkoladut

Kiikeli-Selkäsaari, pituus 7 km, Kiikelissä laavu ja kuntokirja-asema.

Sisäsatama-Selkäsaari, pituus 5 km, parkkipaikka sisäsataman rannassa, Meripuistokatu 28.

Selkäsaaren latu, pituus 5 km, latu kulkee Selkäsaaren sisäosissa itärantoja seuraillen. Parkkipaikka sisäsataman rannassa, Meripuistokatu 28.

Peurasaari-Selkäsaari, pituus 3 km, parkkipaikka Särkelän kentällä, Ouluntie 1.

Peurasaari-Laitakari-Selkäsaari, pituus 5 km