Tämän suven ke­sä­kah­vi­lois­sa pa­nos­te­taan yh­tei­seen te­ke­mi­seen – luvassa muun muassa jump­pa­il­to­ja ja li­ve­mu­siik­kia

Rovaniemen kahvilakulttuuri rikastuu jälleen kesäkahviloiden myötä.

Irene Tikka viihdyttää puiston väkeä tänä kesänä Konttisen kesäkiskalla. Keskiviikkoisin kioskin avoimella nurmella järjestetään erilaisia tapahtumia: "Haluame puistoon mahdollisimman paljon kaikkea yhteistä tekemistä, jotta ihmiset osaisivat tulla tänne ja kokisivat puiston omakseen", Tikka kertoo.
Irene Tikka viihdyttää puiston väkeä tänä kesänä Konttisen kesäkiskalla. Keskiviikkoisin kioskin avoimella nurmella järjestetään erilaisia tapahtumia: "Haluame puistoon mahdollisimman paljon kaikkea yhteistä tekemistä, jotta ihmiset osaisivat tulla tänne ja kokisivat puiston omakseen", Tikka kertoo.
Kuva: Pekka Aho

Näyttelijä Irene Tikka on totuttu näkemään Konttisen kesäteatterin näyttämöllä. Konttisella hän viettää kesänsä tänäkin vuonna, mutta ei näyttämöllä, vaan puiston laitaan ilmestyneessä punaisessa kesäkahvilassa.

Konttisen kesäkiska -nimeä kantava pirtti palvelee Angry Birds -puiston sekä kesäteatterin vieraita.

– Olin ensimmäistä kertaa lavalla vuonna -96, joten siellä on tullut muutama kesä vietettyä. Tänä kesänä olen teatterista sivussa, mutta kuitenkin läsnä, Tikka nauraa.

Konttisen kesäkiskan Irene tarjoilee puiston vieraille välipalaa ja virvokkeita. Kioskin valikoimasta löytyy perinteisten kahvin ja vohveleiden lisäksi myös salaattia ja grillattuja leipiä sekä lounasvaihtoehtoja.

– Ajatus on, että kaikenlaiset ihmiset löytäisivät helpommin puistoon touhuamaan ja istuskelemaan. Puiston ympärillä asuu paljon ikäihmisiä, joista olisi ihana seurata lasten puuhia leikkipuistossa. Nyt siihen on mukavat puitteet, Tikka kertoo.

Kesäkioski tuo puistoon myös leikkipuiston käyttäjien pitkään toivoman vessamahdollisuuden.

– Teatterin veskit ovat avoinna puiston käyttäjille kahvilan aukiolon aikana. Sitä on toivottu aika pitkään, Tikka kertoo.

Tänä kesänä avattu kahvila on Konttisen kesäteatteria pyörittävän Neljäntuulentie ry:n uusi aluevaltaus. Niinpä kahvila kulkee käsi kädessä kesäteatterin Maailman ympäri 80 päivässä -näytelmän kanssa.

– Kahvila matkustaa maailman ympäri makujen muodossa. Tällä hetkellä saatavilla on intialaista kormaa, ja kesän edetessä tarjolla on muun muassa ranskalaisia makuja, Irene Tikka kertoo.

Näyttelijä Irene Tikan kesä vierähtää tänäkin vuonna Konttisella. Tällä kertaa häntä ei kuitenkaan nähdä kesäteatterin lavalla, vaan punaisessa kesäkioskissa kahvipannujen äärellä.
Näyttelijä Irene Tikan kesä vierähtää tänäkin vuonna Konttisella. Tällä kertaa häntä ei kuitenkaan nähdä kesäteatterin lavalla, vaan punaisessa kesäkioskissa kahvipannujen äärellä.
Kuva: Pekka Aho

Kaupungin paraatipaikalla joen varrella sijaitsevasta Konttisen puistosta masinoidaan kahvilan voimin kulttuurikeskus. Juhannuksen jälkeen kahvilan edustalla järjestetään viikoittain kaikille avoimia ja maksuttomia puistotapahtumia. Vehreällä nurmella on kesän aikana luvassa muun muassa sirkusta, satujoogaa ja tanssia.

Myös Konttisen kesäteatterin lava valjastetaan laajempaan käyttöön, kun heinäkuussa estradilla nähdään orkesteri Jaakko Laitinen & Väärä raha.

– Haluamme puistoon mahdollisimman paljon kaikkea yhteistä tekemistä, jotta ihmiset osaisivat tulla tänne ja kokisivat puiston omakseen, Tikka kertoo.

Yhteistä tekemistä riittää myös Rovaniemen liikennepuistossa Korkalovaarassa. Sen tietävät 17-vuotiaat yrittäjät Elina Iivari ja Venla Sääskilahti, jotka pyörittävät liikennepuiston vieressä olevaa kesäkahvila Tuokiota.

4H-yhdistys on ylläpitänyt liikennepuiston vieressä kahvilaa jo usean kesän ajan. Kahvilan yrittäjät ja nimi muuttuvat vuosittain.

– Tämä on todella omatoimista hommaa, ja siksi todella mukavaa. Kun oli paha ukkonen, meidän täytyi itse tulla tarkistamaan, että kaikki laitteet toimivat normaalisti, Venla Sääskilahti kertoo.

Venla Sääskilahti (vas.) ja Elina Iivari pitävät Tuokio-kahvilaa liikennepuiston kupeessa. Aurinkoisina päivinä asiakkaita saattaa olla jopa viisikymmentä. "Meillä käy tosi ihania asiakkaita", kehuu Elina Iivari.
Venla Sääskilahti (vas.) ja Elina Iivari pitävät Tuokio-kahvilaa liikennepuiston kupeessa. Aurinkoisina päivinä asiakkaita saattaa olla jopa viisikymmentä. "Meillä käy tosi ihania asiakkaita", kehuu Elina Iivari.
Kuva: Anni Happonen

Sinisessä kontissa on sisällä pieni kahvipöytä, joka notkuu mokkapaloista, piirakoista ja muista herkuista. Kaikki tarjoiltavat ovat yrittäjien itsensä leipomia.

– Mokkapalat on meillä jokapäiväinen juttu, mutta muut tarjoiltavat vaihtelevat aina vähän mielikuvituksen mukaan, esittelee Sääskilahti.

– Suunnittelemme ja toteutamme kaiken itse, ja siinä saattaa joskus illat vähän venyä, Elina Iivari komppaa.

Kesäkahvila Tuokio on avoinna joka arkipäivä heinäkuun loppuun asti. Jokakesäinen kahvila on yrittäjien mukaan ollut todella odotettu. Kun kahvilaa viriteltiin keväällä jälleen kesäkauteen, alueen asukkaita tuli paikalle katsomaan, mitä puiston laidalla puuhaillaan.

– Eräs nainen sanoi, että ihanaa kun lumet sulaa ja pääsee taas pyöräilemään. Sitten hän lisäsi, että sekin on ihanaa kun kohta tulee kesä ja pääsee tänne kahville, Sääskilahti nauraa.

Kesäaurinko porottaa kuumasti Tuokion edustalla olevalle terassille, joka on asiakkaita pullollaan. Tämänkaltaiset helteiset päivät ovat kahvilalle menestyksekkäitä, kun asiakkaita saattaa olla parhaimmillaan jopa viisikymmentä.

Liikennepuistossa kurvaajille maistuvat yrittäjien mukaan parhaiten kahvilan jäätelöt.

– Meillä käy tosi ihania asiakkaita, ja erityisesti lasten kanssa on hauska rupatella, Elina Iivari hymyilee jäätelötiskin takaa.

Valkoinenpaimenkoira Jade köllöttelee tyytyväisenä Makijaa-kahvilan lattialla. Koiralla ei ole huolen häivää kauppakeskuksen sykkeessä, kun yrittäjä Karoliina Keskikallio puuhailee kahvilan takaosassa.

Aikaisempina kesinä Sampokeskuksessa toiminut koirakahvila Makijaa avasi täksi kesäksi ovensa kauppakeskus Revontuleen.

– Minulle on tärkeää, että koiratkin saavat tulla kahvilaan mukaan. Ne ovat usein hyviä jäänmurtajia, ja asiakkaatkin alkavat herkemmin jutella keskenään koirien kautta, Keskikallio nauraa.

Kesäkahvila Makijaan ovat koiratkin tervetulleita. Yrittäjä Karoliina Keskikallio on pystyttänyt kahvilansa enimmäkseen kierrätystavarasta.
Kesäkahvila Makijaan ovat koiratkin tervetulleita. Yrittäjä Karoliina Keskikallio on pystyttänyt kahvilansa enimmäkseen kierrätystavarasta.
Kuva: Anni Happonen

Keskikallio on tuonut kesän sisätiloihin ja kahvila onkin pullollaan erilaisia viherkasveja. Sisustus muistuttaa skandinaavista olohuonetta ja kahvilan puitteet on pystytetty kierrätystavaraa hyödyntäen. Esimerkiksi kahvilan pöydät ja tuolit on saatu Facebookin roskalavoilta.

– Osa kalusteista on myös lainassa, esimerkiksi piano ja keinutuoli. Lainattu ja kierrätetty tavara lisää kahvilan yhteisöllisyyttä, Keskikallio kertoo.

Kahvilan vitriinit huojuvat suklaa-, juusto- ja kermakakuista. Myös koirille löytyy erilaista naposteltavaa. Ihmisille tarjoiltavat herkut Keskikallio on taikonut itse.

– Olen rakastanut leipomista ihan pikkulapsesta saakka ja tehnyt kakkuja tilauksesta myös opintojen ohella. Kahvilan tarjonta vaihtuu kuukausittain.

Muutama viikko sitten liikuntaneuvojaksi valmistunut Keskikallio visioi Makijaasta muutakin kuin pelkkää kakkukahvilaa. Kesän mittaan hän aikoo järjestää Makijaassa kokonaisvaltaisia hyvinvointi-iltoja, jotka sisältävät muun muassa jooga- ja jumppatunteja.

– Kaupungin kahvilakulttuuri kasvaa koko ajan ja kahviloista etsitään jotain spesiaalia. Haluan järjestää sellaista tekemistä, missä paikalliset pääsevät kohtaamaan toisiaan, Keskikallio kertoo.

Hyvinvointituokioiden lisäksi heinäkuussa kahvilassa esiintyy Voice of Finlandista tuttu rovaniemeläinen laulaja Jenny Chisenga. Keskikallio haaveilee, että kahvilassa voisi järjestää live-keikkoja enemmänkin ja katsahtaa kahvilan nurkassa olevaan lainattuun pianoon.

– Piano on vielä liian epävireinen. Jos saan sen viritettyä, niin uskoisin, että keikkaillat jatkuvat, hän nauraa.

Rovaniemen kesäkahviloita

Konttisen kesäkiska

Avoinna 4.8. asti ma–su klo 10–14 Angry Birds -puiston vieressä. Toasteja, vohveleita, intialaista kormaa sekä kahvia ja pullaa. Ohjelmaa keskiviikkoisin: facebook.com/konttisenkesateatteri.

Kesäkahvila Tuokio

Avoinna ma–pe klo 9–16 heinäkuun loppuun saakka Korkalovaaran liikennepuiston vieressä, Miehentie 12. Jäätelöä, leivonnaisia, kahvia ja virvokkeita. Sivut: facebook.com/kesakahvilatuokio.

Makijaa

Avoinna ma–pe klo 10–19 ja la klo 10–18 elokuun loppuun saakka Kauppakeskus Revontulessa. Kakkuja, makeita ja suolaisia leivonnaisia sekä kahvipaahtimo Kaamoksen kahvia. Koirat tervetulleita. Sivut: facebook.com/makijaamahantaydelta.

Lapin metsämuseon kahvila

Avoinna ke–la klo 11–17 elokuun loppuun saakka Lapin metsämuseon metsäteknikon virkatalossa Puustellissa, Metsämuseontie 7. Kahvia/teetä, jäätelöä, suolaista ja makeaa pikkupurtavaa ja paikallisten käsityö- ja luonnontuoteyrittäjien tuotteita. Sivut: facebook.com/lapinmetsamuseo.

Kesäkahvila Mansikki

Avoinna 10.8. saakka ma–su klo 11–18 Saarenkylän terveysaseman etupihalla, Pulkamontie 4. Arctic ice creamin jäätelöä, kahvia/teetä, pikkusuolaista, leivonnaisia ja virvokkeita. Elävää musiikkia kaksi kertaa viikossa. Sivut: facebook.com/mansikkikahvila.

Sugar

Avoinna ma–pe klo 11.30–20 ja la–su 12–20 Lordinaukiolla. Kuplavohveleita, soft serve -pehmisjäätelöitä ja virvokkeita. Sivut: facebook.com/21cafebar.

Kesärafla Sauna

Avoinna 21.6. asti ma–su klo 16–20 ja 22.6.–11.8. klo 12–22 osoitteessa Pallarintie 17. Burgereita, pihvejä ja salaattia, baari sekä ilmainen sauna. Lisäksi sup-lautavuokraus. Sivut: facebook.com/saunarestaurant.

Auttikönkään pirttikahvila

Avoinna ma–su klo 11–18 Auttissa, Auttikönkääntie 119. Suolaista ja makeaa purtavaa ja luomutilojen tuotteita. Sivut: facebook.com/auttikönkään-pirttikahvila.