Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

"Tämä on tärkeä kisa alp­pi­hiih­dol­le ja Suomen ur­hei­lul­le" – Levin maail­man­cup-tun­nel­ma sy­käh­dyt­tää edel­leen Tanja Pou­tiai­nen-Rin­net­tä

Tanja Poutiainen-Rinne on Levin maailmancupin vakiokalustoa, vaikka oma ura päättyi ajat sitten. Kuvassa Tanjalla on kädessä uran ensimmäisen maailmancupvoiton starttinumero juuri Leviltä.
Tanja Poutiainen-Rinne on Levin maailmancupin vakiokalustoa, vaikka oma ura päättyi ajat sitten. Kuvassa Tanjalla on kädessä uran ensimmäisen maailmancupvoiton starttinumero juuri Leviltä.
Kuva: Pekka Aho

Suomen alppihiihdon menestysnimi Tanja Poutiainen-Rinne laskee Kittilässä Levin eturinnettä hallitusti alas, vanhasta tottumuksesta.

– Aivan loistokunnossahan tämä rinne on ja vähän jäinenkin, on ollut niin kovat pakkaset. Pitää laittaa kunnolla suksea kantille, ettei liukastele, rovaniemeläinen sanoo Levin hämärtyvässä iltapäivässä, jossa pakkassää pyörii kymmenen asteen nurkilla.

Uransa keväällä 2014 lopettanut Poutiainen-Rinne, 42, toimi perjantaina maailmancup-viikonlopun avanneen lasten kilpailun esilaskijana. Aviomiehen lisäksi rinteessä olivat kouluikää lähestyvät kaksoset, joilta laskeminen näytti sujuvan mallikkaasti.

Poutiainen voitti uransa ensimmäisen maailmancupin kilpailun Levin pujottelussa vuonna 2004, ja kotikilpailun tunnelma säväyttää suomalaista edelleen. Tänä vuonna koronarajoituksetkaan eivät ole häiritsemässä kilpailuja.

– Onhan tämä aivan superiso tapahtuma koko Suomen urheilun mittapuussa. Tämä on tärkeä kisa alppihiihdolle ja Suomen urheilulle, että vuosi toisensa jälkeen Levillä lasketaan maailmancupia ja maailman parhaat laskijat ovat nenän edessä.

Lumi ja pakkanen ovat elinehto

Poutiainen-Rinne on ollut uransa jälkeen monessa mukana. Kansainvälisessä hiihto- ja lumilautailuliitto FIS:ssä suomalainen toimii jäsenenä alppihiihdon johtoryhmässä, jossa ilmastoasiat ovat puhuttaneet erityisesti tänä syksynä. Lapissa talvi on turvattu myös tässä marraskuussa, mutta Keski-Euroopassa kauden avaus meni pipariksi epävakaisen ja liian lämpimän sään takia. Siten koko naisten cup-kausi alkaa Levin pujotteluista.

– Se on meidän lajimme ehdoton edellytys, että on lunta ja pakkasta, ja ilmastokysymykset ovat nousseet FIS:ssä esille. Kyllä asiaa mietitään vaikkapa maailmancupin kalenterin kannalta, miten kisakiertue etenee. Myös meidän Pohjoismaiden on oltava hereillä asiassa ja tehtävä yhteistyötä. Tulevaisuudessa voisi ehkä järjestää Skandinavian-kiertueen omana tapahtumanaan, Poutiainen-Rinne pohtii.

– Mutta laakereille ei pidä jäädä lepäämään, että kisat Levillä olisivat tulevaisuudessakin itsestäänselvyys.

Poutiainen-Rinne tekee leipätyötään yrittäjänä, ja lappilainen perusti vuonna 2019 Rovaniemelle Comeback Center -nimisen kuntoutusklinikan. Sen asiakkaina on ihmisiä maajoukkuetason urheilijoista aina aktiiviliikkujiin saakka.

"Haluan nähdä tulevaisuuden positiivisena"

Suomalaisten alppihiihtomenestys on jäänyt Poutiaisen ja Kalle Palanderin aktiivivuosien jälkeen vaisuksi, ja viime kaudella vain Rosa Pohjolainen ja Riikka Honkanen ylsivät naisissa maailmancupin pisteille. Pohjolaisen tämä kausi sujuu kuntoutuksen merkeissä, Honkanen puolustaa Levillä 28. sijaansa ja Erika Pykäläinen hakee ensimmäisiä cup-pisteitään.

– Minä haluan nähdä (Suomen alppihiihdon) tulevaisuuden positiivisena. Totta kai nousu huipulle vie aikaa, se ei tapahdu yhdessä tai kahdessa vuodessa, Poutiainen-Rinne sanoo.

Poiminta

Levin ohjelma

Levin maailmancupin ohjelma:

Lauantai 19.11. Pujottelun 1. kierros klo 11, 2. kierros klo 14, palkintojenjako n. klo 15.45 Levi Blackin maalialueella.

Sunnuntai 20.11. pujottelun 1. kierros klo 11.15, 2. kierros klo 14.15, palkintojenjako klo 15.45 Levi Blackin maalialueella.