Tilaajille

Tältä näyttää Suomen van­him­mas­sa kau­pas­sa, jonka Kalle Päätalo teki tun­ne­tuk­si – Saksan ar­mei­jan pää­ma­ja­na­kin toi­mi­nut Jalavan kauppa säästyi sodassa lie­keil­tä

Jo viides sukupolvi pyörittää Suomen vanhinta yhä toiminnassa olevaa kauppaa. Mikko ja Laura Jalava ottivat 136-vuotiaan Jalavan kaupan vastuulleen viisi vuotta sitten. Vienankarjalaisen Stephan Jakowleffin perustama kauppa on tuttu Kalle Päätalon kirjoista. Taivalkosken kaupasta on aikanaan toimitettu turkiksia Pietarin hovinaisten viittoihin ja helmiä Ruotsin hoviin. Nykyisin asiakkaista neljä viidesosaa on matkailijoita.

Mikko Jalava oli pikkupoika, kun hänen perheensä kotipihassa Jalavan kauppakartanossa, Taivalkosken keskustassa järjestettiin kirjailija Kalle Päätalon 70-vuotiskonsertti.

Tänä vuonna Päätalon syntymästä tulee sata vuotta ja Mikko Jalava on Suomen vanhimman yhä toiminnassa olevan kaupan kauppias vaimonsa Laura Jalavan kanssa. Sekä Jalavan suku että komea, keltainen Jalavan kauppakartano esiintyvät Taivalkoskella syntyneen Päätalon kirjoissa.