Tai­ka­lin­tu avaa ovensa Sy­vä­kan­kaal­la – Suvi Mäkisen haave to­teu­tui, kun hänen kaksi yri­tys­tään ja koti si­jait­se­vat samassa pi­ha­pii­ris­sä

Suvi Mäkisen käsissä on chinchilla Se on suosittu, mutta ei helppohoitoisin lemmikki.
Suvi Mäkisen käsissä on chinchilla Se on suosittu, mutta ei helppohoitoisin lemmikki.

Muutto voi tapahtua nopeasti tai hieman pidemmän kaavan kautta. Suvi Mäkisellä ja hänen kahdella yrityksellään se kesti kaksi kuukautta. Laurilalaisesta yrittäjästä tuli syväkankaalainen. Hänen yrityksensä Taikalintu avasi ovensa Ouluntiellä lähellä Hotelli Toivolaa viime perjantaina. Kennel Taikatassu ja oma asunto sijaitsevat samassa pihapiirissä.

– Kennelin, asunnon ja liiketilan yhtäaikainen hoitaminen olisi paljon vaikeampaa, jos ne sijaitsisivat erillään. Kennel vaatii esimerkiksi koirien synnytysten aikana tiivistä läsnäoloa. Juuri tällaista paikkaa olen etsinyt pitkän aikaa senkin vuoksi, että Laurilassa tilat kävivät laajennuksesta huolimatta ahtaiksi, Suvi Mäkinen kertoo.

Taikalinnun omistaja on kaikin puolin ihanneammatissaan, vaikka työtaakka ei ole niitä kaikkein helpompia.

– Minulla on eläinhoitajan koulutus. Jo koulutuksen aikana eli vahvana ajatus oman firman perustamisesta. Eläinten hoito olisi joka tapauksessa harrastukseni, niin parempi sitä on tehdä työnä.

Aivan yksin Suvi Mäkisen ei tarvitse touhuta kennelissä ja eläinkaupassa.

– Tänne tulee usein harjoittelijoita Lappian toimipisteestä. Täällä on myös työelämään tutustujia, työssä oppimisjaksolla olevia sekä työvoimatoimiston kautta tulevia ihmisiä. Työ voi olla yksinkertaisimmillaan esimerkiksi koulujen ulkoiluttamista.

Viljakäärme kuuluu kuristajakäärmeisiin.
Viljakäärme kuuluu kuristajakäärmeisiin.

Taikalinnun asukeista Suvi Mäkinen kasvattaa osan itse ja osan hän hankkii tukkureilta. Osa hamstereista, kaloista, matelijposta ja linnuista tulevat Kemiin Ruotsista.

– Jos joku haluaa minun kauttani saada lemmikikseen esimerkiksi leopardikilpikonnan, tilaan sen yksittäiseltä kasvattajalta ellei sitä löydy liikkeestämme.

Myytävän eläimen hintaan kuuluu Suvi Mäkisen opastus, jotta eläin voi hyvin kotonakin.

– Suurin osa ihmisistä tietää minkälaisen lemmikin he ovat hankkimassa. Joskus mieli on muuttunut, kun olen kertonut enemmän eläimen ominaisuuksista. Eräässä mainoksessa esiintyi kameleontti, joten kaikki lapset halusivat sen. Osa kameleontin hankkijoista pettyi lemmikkiinsä.

Muutaman kerran asiakas ei ole saanut Taikalinnusta haluamaansa lemmikkiä.

– Kun humalainen ihminen tulee ostamaan myrkkyhämähäkkiä tai -käärmettä, niin en myy sitä hänelle. Pyydän asiakasta tulemaan kuukauden kuluttua uudelleen ostoksille.

Taikalinnussa, kuten muissakin eläinkaupoissa, hamsterit ovat kestosuosikkeja.

– Hamsterit ovat lapsille sopivia lemmikkejä. Ne elävät yhdestä neljään vuoteen. Lapset voivat innostua myös chinchilloista, mutta ne ovat vaativia lemmikkejä ja elävät yli kymmenen vuotta. Matelijoiden tarjonta on lisääntynyt ja niillä on myös kysyntää. Undulaatti on perushankinta linnuissa, Suvi Mäkinen luettelee.

Lemmikin hyvinvoinnin yksi peruspilari on oikea ravinto.

– Kerron kalojen ostajille, miten kalat pitää kotiuttaa. Luonnollisesti joku kala voi kuolla ja monesti se johtuu ylisyöttämisestä. Jos ruokailu jää välistä, se ei haittaa. Eivät eläimet saa luonnossakaan ruokaa tasaisin väliajoin.

Taikalinnusta löytyvät lemmikkien tarvikkeet. Pieneläimet koiria ja kissoja lukuun ottamatta pääsevät tarvittaessa hoitoon hyvässä seurassa. Kynsien leikkaus ja trimmaus kuuluvat myös Taikalinnun tarjoamiin palveluihin.

Mustilla ja Mirrillä noin kolmenkymmenen metrin muuttomatka
Jouni Valikainen

Lemmikkieläintarvikeliike Musti ja Mirri joutuu muuttohommiin, koska Kemin uusi terveyskeskus tulee yrityksen entisiin tiloihin Täiköntorin reunalla sijaitsevaan Valtakatu 6:een. Muuttomatka Mustilla ja Mirrillä on vain kymmeniä metrejä, sillä se sai vuokrattua uudet tilat Citymarketin ja Kemin Ykkösapteekin välissä sijaitsevasta liikehuoneistosta. Aiemmin tilassa myi omia tuotteitaan Alko Oy.

– Asiakkailta tuli toiveita, että pysyisimme Kemin keskustan alueelta, Mustin ja Mirrin kauppapaikkapäällikkö Atte Koljonen kertoo.

Ennen muuttoa tilat päivitetään Mustin ja Mirrin konseptin mukaisiksi.

– Varsinainen muutto tapahtuu tammikuun ensimmäisellä viikolla. Liike on tarkoitus saada avajaiskuntoon 9.1. mennessä, Koljonen sanoo.

Musti ja Mirri on ruotsalaisomisteinen lemmikkieläintarvikkeiden erikoisliikeketju, joka on Pohjoismaiden suurin ja Euroopan neljänneksi suurin lemmikkitarvikeketju.