Tai­dok­kaat lu­mi­veis­tok­set ko­ris­ta­vat Täi­kön­to­ria ja kä­ve­ly­ka­tua – Pak­ka­suk­ko-viik­ko on Poh­jois-Suo­men suu­rim­pia tal­vi­ta­pah­tu­mia

-
Kuva: Venla Kakko

Meri-Lappi on täynnä  luovia taiteilijoita. Muutamassa tunnissa Kemin Täiköntorille ja kävelykadulle nousi toinen toistaan komeampia lumiveistoksia. Lumiveistoskilpailu ja  Yukigassen-lumisota olivat pääosassa kun Pakkasukko Blues N’ Jazz viikko avattiin. Avauspäivän päätteeksi Pakkasukko goes Kulttuurikeskus jatkoi keskiviikkotapahtumaa. Kulttuurikeskuksessa avattiin  Pakkasukon 15-vuotisjuhlanäyttely ja aulan lavalle nousivat Meri-Lapin musiikkiopiston rytmimusiikinlinjan soittajat sekä Lappian pop- ja jazzkonservatorion nuoret.

LumiVisio 2020 lumenveistokisassa Lappian LVI-opiskelijat Sakari Nilimaa, Kalle Rantakupari, Eetu Ravantti ja Casper Hooli eivät lähteneet merta edemmäksi kalaan, vaan löysivät oman veistoksensa aiheen omalta alaltaan. Poikien teos esittää wc-pyttyä ja on nimeltään Lukupaikka. Kukapa meistä ei ole lukenut kännykän viestejä tai esimerkiksi Lounais-Lappia kaikille tutussa lukupaikassa. Ilmeisesti järjestäjien keräämä lumikasa kävi vähiin, kun lukupaikalle ei luotu lukijaa.

Teos oli kaikkien tuomareina toimineiden Tanja Kavasvuon, Samuel Chazalmartinin ja taiteellisen johtajan Mauri Markkasen mieleen.

– Teosta ei oltu hiottu eikä hinkattu, mutta muoto oli tunnistettavissa. Jokainen tuomari oli jo omassa mielessään valinnut Lukupaikan ykköseksi. Oli mukava huomata, että kilpailun taso oli noussut viime vuodesta, Mauri Markkanen kertoi.

-

Kakkoseksi valittu Hattivatti oli Mammojen ja Mimmien aikaansaannos. Ryhmän takana on Lappian hius- ja kauneudenalan opiskelijat. Viimeistely oli veistoksessa omaa luokkaansa. Karihaaran Kasit nousivat palkittujen joukkoon linjakkaalla Karvinen-veistoksellaan.

Yleisö voi valita veistoksista oman suosikkinsa. Äänestää voi kaupungin nettisivujen kautta osoitteessa kemi.fi/ajankohtaista. Ikävä vain, että voittajateoksesta oli heti ensimmäisenä iltana potkaistu pala pois. Vai olisiko joku hädästä kärsivä istahtanut pöntölle?

-

Kaksitoista joukkuetta oli mukana Yukigassen-lumisodassa Täikönpuiston edustalla. Lumisota osoitti, että Simosta löytyy taitavia lumipallon heittäjiä. Väistämättä tulee mieleen, että monella lukiolaisella on pesäpallotausta. Suu Auki Simolaiset kukisti Simon lukion toisen joukkueen.

Pakkasukko tapahtumaan osana kuuluva LumiVisio keräsi Kemin keskustaan noin 1 200 osallistuja- ja yleisöjoukon. Tapahtuman pääjärjestäjinä olivat Kemin kaupunki, Ammattiopisto Lappia, Kemin matkailu, Kemin seurakunta ja Kemikammari.