Tai­de­näyt­te­lyn teemana on hy­vin­voin­ti – Taina Rönkön ja Lii­sa-Ma­ria Tii­ho­sen teoksia Poh­jan­ran­nas­sa

Kuvataiteilija Taina Rönkön ja Liisa-Maria Tiihosen yhteisnäyttelyn teemana on hyvinvointi kulttuurin ja taiteen keinoin. Kulttuurin monialaiset toimijat Rönkkö ja Tiihonen päättivät korostaa hotelli Pohjanrannassa olevan näyttelyn myötä taiteen helppoa lähestyttävyyttä ja taiteen ja kulttuurin kuulumista kaikille.

Taideterapiaa opiskellut Rönkkö näkee kulttuurin merkityksen jatkumona ihmiskunnan historiassa. Hänen mukaansa taiteen merkitys korostuu yhteiskunnan digiaikaistumisen rinnalle. Yhä useampi ihminen kaipaa käsillä tekemisen aikaa.

Ennen kesällä oli kiivas työtahti ja talvisin puhdetöiden parissa kului aika. Työn tekemisen jälki oli nähtävillä ja päivän työn tuloksen näki heti.

Rönkkö kertoo, että taiteen tekeminen rentouttaa ja luo yhteyttä ihmisen sisimpään.

– Kulttuurin, taiteen ja kuvataiteen keinoin voidaan vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin syvästi, hän kertoo.

Taiteelliset päämäärät ovat ohjanneet näyttelyn rakentumista. Lapin luonto, sen eläimet ja kasvit ovat innoittaneet taiteilijoita eri tekniikoilla toteutetuissa teoksissa.

Näyttelyssä on esillä kummankin taiteilijan teoksia, pääosin kolmen viimeisen vuoden aikana. Rönkön teoksissa pilkistelee metsän hahmoja osin abstrakteissa maisemissa. Tarkkaan katsomalla avautuu uusia näkökulmia. Tiihosen teokset ovat realistisempia ja pelkistämiseen pyrkineitä. Taiteilijoiden ilmaisun vastakkainen lähestymistapa tuo näyttelyyn kiinnostavaa jännitettä. Vilahtaako jänis tai ilves jossakin teoksessa?

Rönkön ja Tiihosen mukaan taiteilijuus vaatii taiteilijalta paljon – ja myös antaa paljon. He kertovat kasvaneensa vilkkaan kulttuurielämän pyörteissä. Pitkäaikainen toimiminen yhteistyössä muiden kanssa on avannut heille uusia ovia, mahdollisuuksia ja lähestymistapoja.

– Taiteilijan elämää ajatellaan usein boheemina elämänä, jossa raha ei merkitse mitään. Näinkin on. Kuitenkin kuten putkimiehen, niin myös taiteilijoiden, laskut pitää maksaa – jollakin muulla kuin hyväntekeväisyydellä. Siksi taidetuotannon ansaintalogiikkaan perehtyminen ja liiketoimintojen lainalaisuuksien noudattaminen on myös taiteen alalla merkityksellistä, Rönkkö ja Tiihonen kertovat.

”Taide luo hyvinvointia!”/ ”Art 2 B Happy!” -taidenäyttely on avoinna 23.3. saakka kello 9–18 kahdessa kerroksessa hotelli Pohjanrannassa.