Kolumni

Syökää silakkaa, sanoi Holkeri

-

Kokoomuslainen pääministeri Harri Holkeri oli kaukaa viisas. Jo vuonna 1990 hän kehotti lisäämään silakan käyttöä  ja vähentämään sisäfileen syöntiä.

Holkerin kuuluisa lausahdus johtui siitä, että suomalaiset valittivat elinkustannusten nousua. Lamavuosina rahat kävivät ainakin työttömillä vähiin. Silakka oli silloin edullinen proteiinin lähde.

Tänä päivänä Harri Holkerin kommentit löytäisivät huomattavasti enemmän ymmärtäjiä lähinnä ilmastonmuutoksen ehkäisemisen vuoksi.

Maailman Luonnonsäätiö WWF:n ruokavaliosuositusten mukaan suomalaisten pitäisi vähentää merkittävästi lihaa lautasiltaan. Tarjolla pitäisi olla pääasiassa kasviksia ja kotimaista kalaa.

Kysynnän vähetessä uskoisi lihan hinnan tulevan alaspäin. Katsotaan miten käy. Alaspäin taitaa paremminkin tulla lihankasvattajien lukumäärä.

Kalojen hintahaitari on Suomessa suuri. Helsinkiläinen tuttavani on monesti ihmetellyt, miten Meri-Lapissa löytyy ympäri vuoden kohtuuhintaista kalaa.

Sain käsiini Suomen Kalastuslehden uusimman numeron, missä oli tehty katsaus Helsingin Hakaniemen hallin kalojen hintaan syyskuun lopussa.

Tarjolla oli perkaamattomia eli pyöreitä kaloja sekä fileitä.

Perkaamattomana myytävän silakan kilohinta oli viisi euroa eli suunnilleen saman verran kuin tarjouksessa olevan porsaan sisäfileen. Syökää silakkaa, mutta ei se enää niin kauhean edullista ole.

Pyöreän ahvenen hinta oli 12 euroa. Ahvenfileen päivän hinta oli 38 euroa. Eiköhän kotitaloustunnilla kannattaisi nuorten opetella kalojen käsittelytaito mahdollisimman hyvin. Luonnollisesti kalan paino tippuu fileoinnin seurauksena, mutta taitava fileoija saa aika hyvän tuntipalkan. Ja onhan ruodoton ahvenfile aivan mahtava herkkupala.

Siiallakin oli hallissa kohtuullinen hinta. Perkaamattomalla villillä siialla oli hintaa 30 euroa kilolta.

Varsinaista herrojen herkkua Hakaniemen hallissa oli savuankerias, jonka kilohinta oli 75 euroa. Savusilakan hinta yli kolminkertaistui, kun se sai savua pintaansa.

Yllekirjoittaneen ruokakassista löytyy edelleen kalaa, lihaa ja kasviksia. Valintoja ohjaa ikävä kyllä hinta. Jos porsaan sisäfile tai naudan ulkopaisti on tarjouksessa, niin tartun paketteihin. Kun tarjolla on tuoretta Perämeren siikaa kohtuuhinnalla, niin seuraavana päivänä syömme voissa paistettua siikaa. Näin se vain tavallisella sukankuluttajalla menee.