Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Su­si­jen­gin pää­val­men­ta­ja Lassi Tuovi uskoo löy­tä­neen­sä Olivier Nkam­houal­le pa­rem­man parin

Okinawa
Lassi Tuovi on tehnyt muutoksia aloituskokoonpanoon MM-turnauksen aikana.
Lassi Tuovi on tehnyt muutoksia aloituskokoonpanoon MM-turnauksen aikana.
Kuva: KIMIMASA MAYAMA

Olivier Nkamhoua nousi viime vuoden kesällä koripallomaajoukkueen aloitusviisikkoon ja pelasi siinä viimeisissä MM-karsintapeleissä ennen EM-kisoja, joista hän jäi pois, koska palasi Tennesseen yliopistoon. Tänä kesänä MM-kisoihin valmistavissa otteluissa ja MM-kisojen kahdessa ensimmäisessä ottelussa Nkamhoua oli edelleen aloitusviisikossa, ja kesän mittaan päävalmentaja Lassi Tuovi puhui useaan otteeseen innostuneesti isokokoisen viisikon eduista.

Mutta peleissä Saksaa ja Kap Verdeä vastaan Tuovi on vaihtanut Nkamhouan tilalle aloitukseen Elias Valtosen.

Samalla Nkamhouan peluutus on muuttunut. Tuovi ei ole peluuttanut Nkamhouaa samanaikaisesti Lauri Markkasen kanssa kuin pakon edessä.

Viime vuonna Nkamhouan ja Markkasen yhteinen peliaika näytti vielä toimivan hyvin.

Mikä on muuttunut?

– On paljon muuttunut, Tuovi aloitti vastauksen, joka tämän jälkeen kiertyi erikoiseen suuntaan.

– Valtonen on tuonut laiturin paikalle kokoa ja on todella hyvä yksi vastaan yksi puolustaja, ja ”Micke” Jantunen on vitospaikan puolustajana aivan elementissään. Enemmän se lähtee siitä. ”Ollissa” ei ole mitään muuttunut, Tuovi aloitti.

Kaksimetrinen Valtonen on Nkamhouaa kolme senttiä lyhyempi. Kun Nkamhoua oli Suomen aloitusviisikon eturivissä yhdessä Lauri Markkasen ja Mikael Jantusen kanssa, oli laiturin paikalla Markkanen, jonka pituudeksi hänen NBA-joukkueensa ja Koripalloliitto ovat vaihtelevasti ilmoittaneet joko 211 tai 213 senttiä.

Markkasta runsaat kymmenen senttiä lyhyemmän Valtosen tuominen laituriksi tuo Tuovin mukaan siis pelipaikalle kokoa.

Tuovi ei suoraan vastannut siihen, mitä tilastot kertovat Markkasen ja Nkamhouan yhdessä pelaamista minuuteista.

– Ehkä siinä on enemmän sitä, että ”Olli” on taitava pelaaja, haluaa palloa, ja kun aloitusviisikossa on paljon muitakin, jotka tarvitsevat pallon, niin hän toimii (Alexander) Madsenin kanssa, joka on työhevonen. Se pari on nyt klikannut hyvin, Tuovi vastasi.

Neljän ottelun jälkeen Nkamhoua on MM-turnauksessa Suomen paras heitontorjuja (1,3 ottelua kohti) ja jakaa tarkimman kolmosheittäjän tilaa yhdessä Jantusen ja Madsenin kanssa. Toisaalta hän jakaa myös Susijengin kärkisijaa pallonmenetysten määrässä yhdessä Miro Littlen kanssa.