Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

Häiriö: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Su­si­jen­gi voitti Viron, mutta pe­lin­joh­ta­jien vire pysyi sa­lai­suu­te­na

Edon Maxhuni ja käsioperaatiossa käynyt Miro Little pysyttelivät kentän laidalla.

Espoo
Lauri Markkanen oli 29 pisteellään jälleen Suomen tehomies.
Lauri Markkanen oli 29 pisteellään jälleen Suomen tehomies.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Suomen koripallomaajoukkueen kahden kärkipelinjohtajan vire pysyi yleisöltä piilossa, kun Suomi pelasi viimeisen kotimaaottelunsa ennen kuun lopulla alkavia MM-kisoja ja kukisti Viron pistein 86–80 Espoossa.

Suomen aloitusviisikon pelinjohtaja Edon Maxhuni seurasi ottelua kentän laidalla verryttelyhousuissa täsmentämättömän lievän loukkaantumisen takia.

Suomen takamieskaartin 19-vuotias suurlupaus Miro Little oli viime perjantaina pelatussa Liettua-pelissä sivussa varotoimena, jonka syytä ei täsmennetty. Viroa vastaan Little oli mukana alkuverryttelyssä mutta istui koko ottelun vaihtopenkillä vasemman kätensä pikkusormi ja nimetön yhteen teipattuina.

– Pieni käsivamma, se tuli, kun kävin kesällä Jenkeissä (Baylorin yliopistossa), Little kertoi.

Little kertoi, että käteen oli tehty "pieni operaatio". Hän ilmoitti, että olisi pelannut, jos kyse olisi ollut MM-kisaottelusta.

– Olen jo tehnyt täyskontaktiharjoituksia. Olen niin lähellä täyttä kuntoa kuin ilman pelejä voi olla.

Ensi viikolla Suomi kohtaa viimeisissä kahdessa vieraspelissään ennen MM-kisoja Latvian ja Liettuan. Little kertoi, että hänen on tarkoitus pelata niissä.

"Toivon, että hän pystyy pelaamaan"

Suomen pelinjohtajana Viroa vastaan aloitti Ilari Seppälä, joka oli mukana viimevuotisessa EM-miehistössä mutta jäi kisoissa vähälle peliajalle. Hän pelasi avausneljänneksellä 5.01 minuuttia ilman ainuttakaan tilastomerkintää, näytti loukkaavan pohkeensa, pysytteli loppuajan vaihdossa eikä tullut ottelun jälkeen haastateltavaksi.

Niinpä toisen neljänneksen alussa nähtiin sekin harvinaisuus, että Sasu Salin pelasi tovin pelinjohtajana. Edellinen kerta oli Salinin muistin mukaan hänen ensimmäisenä miesten maajoukkuekesänään 2010, jolloin Petteri Koponen oli sivussa jalkavamman takia.

Myös Henri Kantonen pääsi kokeilemaan Suomen pelin pyörittämistä, mutta hän sortui kuuteen pallonmenetykseen.

– Me päädyimme kokeilemaan asioita, joita emme ole harjoitelleet, kuten että Sasu oli pointtina. Ehkä jopa löysimme jotain asioita, jotka toimivat, Suomen päävalmentaja Lassi Tuovi sanoi.

Tuovi sanoi, ettei hän tiedä, onko Maxhuni ensi viikolla pelikuntoinen.

– Toivon, että hän pystyy pelaamaan.

Viron kokoonpanosta puuttui useita kärkipelaajia, mutta se aloitti pirteästi ja johti ensimmäisen neljänneksen lopulla parhaimmillaan 29–19 ja puoliajalla 50–46.

Kolmannella neljänneksellä Suomi hivuttautui johtoon ja piti Lauri Markkasen johdolla Viron kurissa viimeisellä neljänneksellä. Viro on viimeksi voittanut Suomen miesten koripallomaaottelussa heinäkuussa 2007.

– Viro oli äärimmäisen valmis, me menimme vähän kuin katselemaan. Valmistautuminen ei selvästikään ollut hyvä, kun aloitimme noin, mutta olemme harjoitelleet kovaa ja kunnia Virolle, he pelasivat hyvin, Tuovi sanoi.

Markkanen oli Suomen paras korintekijä 29 pisteellä, jotka syntyivät pelitilanneheittotarkkuudella 10/14. Hän vaihtoi puoliajalla pelikenkänsä, jotta saattoi antaa vaihtoon menossa olleen kenkäparin nuorelle katsojalle.