Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Supo odottaa li­sä­tie­to­ja Bri­tan­nias­ta ennen mah­dol­lis­ta uh­ka-ar­vion päi­vit­tä­mis­tä

Suomen uhka-arviota ei ainakaan vielä ole nostettu Britannian Manchesterin tapahtumien vuoksi, kertoo suojelupoliisi. Suojelupoliisista kerrotaan, että Suomeen mahdollisesti kohdistuvaa uhkaa ja sen muutostarpeita arvioidaan päivittäin.

Tähän mennessä on vahvistettu, että räjähdyksessä Manchester-areenan ulkopuolella myöhään eilen illalla paikallista aikaa kuoli ainakin 22 ihmistä ja haavoittui useita kymmeniä. Tapausta tutkitaan terroritekona. Uhrien joukossa on myös lapsia.

Suojelupoliisi odottaa nyt tapauksesta lisätietoja ennen kuin uhka-arvion mahdollisesta muuttamisesta voidaan päättää, kertoo viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

–  Kun saadaan tarkempia tietoja teosta ja teon suunnittelusta, lähipiiristä ja taustalla mahdollisesti olleista tahoista, on helpompi arvioida, millä tavalla se vaikuttaa Suomeen.

Rantala kertoo, että toistaiseksi on voimassa marraskuussa 2015 annettu uhka-arvio. Sen mukaan yksittäisten terrorististen tekojen uhka on Suomessakin koholla.

–  Tämä on jatkoa näille Euroopassa Pariisista alkaneiden iskujen sarjalle, jotka kaikki ovat vaikuttaneet tähän. Ennalta oli jo tiedossa, että terroriuhka Euroopassa oli kohonnut ja tämä tietysti osoittaa sitä samaa, Rantala sanoo.

Rantala huomauttaa, että avoin yhteiskunta on väistämättä haavoittuva.

–  Kaikkein ikävin piirre on, että tälläkin kerralla näyttää siltä, että tavoitteena on ollut saada mahdollisimman paljon siviiliuhreja eli on isketty niin sanotusti pehmeään kohteeseen. Näiden iskujen yksinomaisena tavoitteena on, että pysytään maksimoimaan siviiliuhrien määrä.

Tällaisia kohteita ovat aiemmin olleet muun muassa Brysselin lento- ja metroasemien iskut viime vuoden maaliskuussa, Berliinissä joulutorin rekkaisku sekä Nizzan rantakadun kuorma-autohyökkäys viime kesänä. Lontoon keskustassa puolestaan kuoli useita ihmisiä maaliskuussa, kun mies ajoi autolla väkijoukkoon. Viime kuussa Tukholman keskustassa kuoli ja loukkaantui useita ihmisiä kuorma-auton ajettua heidän päälleen.

Pariisin hyökkäyksissä marraskuussa 2015 kuoli yhteensä 130 ihmistä ja haavoittui satoja.

Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset järjestetään ylihuomenna torstaina. Katujen varsille odotetaan jopa sataatuhatta ihmistä jättämään jäähyväiset entiselle presidentille. Jyri Rantala ei osaa tässä vaiheessa sanoa, onko uusimmalla hyökkäyksellä vaikutusta helatorstain turvajärjestelyihin. Hän kertoo, että tilannetta todennäköisesti arvioidaan vielä uudelleen.

–  Nyt on ollut kun tilanne on ollut tämä, ja meidänkin uhka-arviota on pari kertaa kohotettu, niin tietysti suurissa yleisötapahtumissa on lähtökohtaisesti varauduttu eri tavalla kuin esimerkiksi kolme vuotta sitten. Mutta vieläkö tämä aiheuttaa jotain ekstraa, sitä pitää kysyä Helsingin poliisilta.

Helsingin poliisilaitos on päävastuussa hautajaispäivän turvallisuusjärjestelyistä. Hautajaisten suunnittelussa yhteistyötä tehdään esimerkiksi suojelupoliisin ja Puolustusvoimien kanssa.