Heikot jäät: Sulan reu­nal­le jätetty pulkka ai­heut­ti mit­ta­van pe­las­tus­ope­raa­tion Ro­va­nie­mel­lä – "Jos huomaat jäällä liik­ku­via tu­ris­te­ja, saa huutaa"

Huutokaupat: Met­sä­hal­li­tus myy huu­to­kau­pal­la au­tio­tu­van Kevon luon­non­puis­tos­ta – "myy­dään vaikka muu­ta­mal­la kym­pil­lä"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Tilaajille

Suomi valvoo etujaan myös An­tark­tik­sel­la – Ete­lä­man­ner on pysynyt tieteen kä­sis­sä, mutta bis­nes­mah­dol­li­suuk­sia­kin on

Suomi isännöi ensi vuonna Etelämannerkokousta. "Sopimusjärjestelmää kannattaa jatkaa", sanoo polaaritutkija Justiina Dahl.

Suomi on yksi viidestä maailman maasta, joka on päättämässä molempien napa-alueiden tulevaisuudesta. Ykkösvirkamies on Petteri Vuorimäki, joka on Suomen ensimmäinen arktinen ja antarktinen suurlähettiläs.

– Suomen intressit arktisella alueella ovat suuremmat, erityisesti sen vuoksi, että Suomi sijaitsee arktisella alueella, sanoo Vuorimäki.

Mutta intressejä on myös Etelämantereella. Suomi on vuodesta 1989 lähtien ollut Etelämannersopimuksen jäsen, yksi päätösvaltaisesta 29 allekirjoittajamaasta. Sopimuksen vuosikokous järjestetään ensi vuonna Helsingissä.

Historiallisesti Suomi lähti Etelämanner-yhteistyöhön bisnestavoitteet edellä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.