pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Suomi ui surkeat MM-ki­sat Ja­pa­nis­sa – Matti Matts­so­nin kym­me­nes sija oli maamme ur­hei­li­joi­den paras Fu­kuo­kas­sa

Fukuoka
Vuoden vanha päävalmentaja Eetu Karvonen syyttää huonosta menestyksestä itse itseään, mutta uskoo, että niin tekevät myös jokainen valmentaja ja urheilija.
Vuoden vanha päävalmentaja Eetu Karvonen syyttää huonosta menestyksestä itse itseään, mutta uskoo, että niin tekevät myös jokainen valmentaja ja urheilija.
Kuva: Uimaliitto/Teemu Moisio

Veera Kivirinnan ennätys lauantain alkuerissä oli ainoa Suomen ilonpilkahdus uinnin pitkän radan MM-kisoissa Japanissa, joissa ei kilpaile suomalaisia urheilijoita päätöspäivänä sunnuntaina.

Se ratkesi, kun Kivirinta karsiutui 50 metrin rintauinnin loppukilpailusta. Ida Hulkko oli jo jäänyt alkueriin.

Ei yllätä, että olympiamitalisti Matti Mattsson ylsi Suomen parhaaseen sijoitukseen. Kaihertamaan jää, että se ei ollut kymmenettä korkeampi.

Mattssonin henkilökohtaisen valmentajan ja uintimaajoukkueen päävalmentajan Eetu Karvosen mielestä kisat menivät alakanttiin.

– Tämä voidaan laskea epäonnistumisten joukkoon. Eikä tarvitse mitata semifinaaleilla tai finaaleilla, vaan sillä, kuinka kauas jäätiin omasta tasosta, hän sanoo STT:lle.

Karvonen huomauttaa, että kauden parhaita syntyi useampi, mutta kauden perustaso ei ollut tarpeeksi korkea.

– Paljon sairastelua taustalla. Viimeiset kuusi viikkoa ihan hyvää, mutta se ei riitä, jos ei ole treenipohjaa. Aina tietysti toivoo, että tulisi yltiöpäinen piikki.

Puhe jo olympialaisissa

Uintimaajoukkueen päävalmentaja aloitti tehtävässään viime vuoden kesäkuussa.

– Ei ole vaikeampaa, mutta uutta. Ei ole ollut tällaista vastuuta ennen. Toki urheilijat tekevät pääosin työtä henkilökohtaisten valmentajien kanssa, Karvonen kuvailee.

Karvonen syyttää huonosta menestyksestä itse itseään, mutta uskoo, että niin tekevät myös jokainen valmentaja ja urheilija.

Suunta on käännettävissä, joskin se onnistuu vain harjoittelemalla.

– On selvä juttu ensi vuotta ajatellen, että on saatava pitkiä harjoitusjaksoja terveenä. Herkistelyllä voi saada vähän ajasta pois, muttei sekunteja.

Karvonen kertoo, että uintimaajoukkue tähtää täydellä paineella seuraaviin pitkän radan MM-kisoihin, jotka pidetään helmikuussa Qatarissa.

Tapahtuma olisi oiva paikka antaa olympianäyttöjä Pariisiin.

– MM-kisoista on periaatteessa toinen kausi olympialaisiin. Tavoite on saada olympiapaikat ja päästä rauhassa valmistautumaan Pariisiin.

Uinnin tiheä arvokisakalenteri on kerännyt paljon soraääniä. Karvonen paljastaa, että joulukuun lyhyen radan EM-kilpailut eivät ole Suomen kärkiuimareiden tavoitelistan kärjessä.

– Meidän olympiauimarimme osallistuvat kevyemmin tai jättävät kokonaan menemättä. Tiedän, että Matti ei ainakaan mene.