Suo­mes­sa­kin pe­las­tet­tiin so­ta­mies Rya­nei­ta – "Kun kolme tai neljä veljeä me­neh­tyi, rea­goi­tiin"

Kuuluisassa Pelastakaa sotamies Ryan -elokuvassa yhdysvaltalaiset sotilaat saavat tehtäväkseen pelastaa Normandian maihinnousun pyörteissä kadonneen miehen, joka on päätetty kotiuttaa, koska hänen kaikki kolme veljeään ovat kaatuneet perätysten.

Kansallisarkiston ylitarkastajan Raija Ylönen-Peltosen mukaan myös Suomen viime sodissa pelastettiin veljessarjan viimeisenä henkiin jääneitä miehiä rintamalta.

Ylönen-Peltonen lähetti tiistaina Twitter-tililleen kuvan 15. divisioonan esikunnan asiakirjasta, jolla 30-vuotias sotamies Väinö Osara siirrettiin pois etulinjasta. Käskyn mukaan Osaralta oli kaatunut sodassa neljä veljeä, eli yksi enemmän kuin sotamies Ryanilta Steven Spielbergin elokuvassa.

–Etsin työkseni muille tietoja kansallisarkiston tietopalvelussa. Siinä kulkee omien käsien kautta jos jonkinlaista asiakirjaa. Tätä asiaa sitten vähän tutkinkin ja kirjoitin siitä pari vuotta sitten artikkelin Valittujen Palojen Vaikeita päätöksiä -teokseen, Ylönen-Peltonen kertoo Lännen Medialle.

Henki säilyi Kannaksen tulimyrskyssä

Väinö Osara palveli Satakunnassa kootun JR 15:n tykkikomppaniassa. Reserviläisistä koottu rykmentti kärsi jatkosodassa raskaita tappioita etenkin kesällä 1944, kun se vetäytyi puna-armeijan suurhyökkäyksen ahdistamana Karjalankannasta pitkin.

Osara rykmentti osallistui heinäkuussa 1944 Vuosalmen ankariin taisteluihin, joissa kuoli, haavoittui ja katosi tuhansia miehiä aivan kuten samaan aikaan Ranskan länsiosissa, missä liittoutuneet työnsivät Normandian maihinnousun jälkeen saksalaisia pois tieltään matkallaan Berliiniin.

Suomalaiset onnistuivat lopulta pysäyttämään Vuosalmella paljon vahvemmat neuvostojoukot ja rintama saatiin vakautettua heinäkuun loppupuolella.

Ylönen-Peltosen kolmisen vuotta sitten löytämän asiakirjan mukaan Väinö Osara selvisi Kannaksen kaoottisesta tulimyrskystä hengissä ja hänet siirrettiin heinäkuun viimeiselle päivälle päivätyllä käskyllä palvelemaan Tyrväälle Satakuntaan.

Harvoihin anomuksiin vastattiin myöntävästi

Suomessa on kirjoitettu jonkin verran neljän tai jopa viiden sankarivainajan veljessarjoista, mutta Ylönen-Peltosen käsityksen mukaan viimeisten sodassa henkiin jääneiden veljesten pelastamista ei ole tutkittu systemaattisesti. Hän kertoo törmänneensä käytäntöön käydessään läpi Päämajan järjestelyosaston arkistoa.

–Siellä oli näitä siirtopyyntöjä. Jos kaksi veljestä oli menehtynyt, niin se ei vielä vaikuttanut, mutta sitten kun kolme tai neljä veljeä oli menehtynyt, niin reagoitiin.

Ylönen-Peltonen muistelee nähneensä yhteensä vain kymmenkunta sellaista anomusta, jotka olivat johtaneet sotilaan siirtoon pois rintamalta.

Sotamies Ryanin Suomi-kytkös

Väinö Osaran tarinaan liittyy vielä yksi kytkös sotamies Ryan -elokuvaan.

Kun Osara oli päästetty pois rintamalta, hänen rykmenttinsä JR 15 vartioi rintamaa Vuosalmella aselepoon asti. Jatkosodan päätyttyä rykmentti lähetettiin Lapin sotaan, missä se eteni saksalaisten perässä Ylitorniolle asti osallistumatta kuitenkaan enää varsinaisiin taisteluihin.

Rykmentin nuoremmista miehistä kerättiin kaksi komppaniaa, joilla täydennettiin Lapin sotaa jatkanutta JR 8:aa, joka on jäänyt historiaan Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan rykmenttinä.

JR 15:n matka kotiin alkoi Kemistä laivalla marraskuussa 1944. Samasta kaupungista lähti 37 vuotta aiemmin Amerikkaan Nils Johan Olafsson-Pajari kahden veljensä kanssa.

USA:ssa mainarina ja parturina työskennellyt Olafsson-Pajari meni naimisiin toisen suomalaissiirtolaisen Impi Niemisen kanssa. He ottivat yhteiseksi sukunimekseen Pajaria mukailevan Paigen.

Pariskunnan toinen poika John Walter Paige sai tyttären Nancy Carlsson-Paigen ja tämä puolestaan pojan Matthew Paige Damonin . Kyseessä on samainen näyttelijä Matt Damon , joka esitti nimiroolin elokuvassa Pelastakaa sotamies Ryan.

Jutussa on käytetty lähteenä Ylönen-Peltosen haastattelun lisäksi sotapolku.fi-palvelun tietoja ja Pohjolan Sanomissa kaksi vuotta sitten ilmestynyttä juttua Matt Damonin sukujuurista.