Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 7. päivän luukku tästä

Suun terveydenhuolto: Ro­va­nie­men kau­pun­gil­le vakava huo­mau­tus Lapin alue­hal­lin­to­vi­ras­tol­ta

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Suomen uus­nat­si­lii­ke koostuu pääosin kes­ki­luok­kai­sis­ta, per­heel­li­sis­tä ja työs­sä­käy­vis­tä mie­his­tä

Supon erikoistutkijan mukaan kyseessä on poikkeuksellisen radikaali äärioikeistolainen järjestö

Poliisihallitus marssitti käynnissä olevassa uusnatsijärjestön lakkauttamisoikeudenkäynnissä todistajanaitioon Suojelupoliisin erikoistutkijan.

Vuodesta 2004 ääriliikkeitä ja vuodesta 2009 vastarintaliikettä seurannutta Tommi Partasta kuultiin poliisihallituksen asiantuntijatodistajana Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnasta Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Poliisihallitus pyrkii lakkauttamaan järjestön Suomessa.

Lakkauttaminen tarkoittaisi Poliisihallituksen asianajaja Markku Fredmanin mukaan sitä, että toiminnan jatkajat voitaisiin tuomita laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta sakkoon. Siitäkin huolimatta, että vastarintaliike ei ole rekisteröity yhdistys.

Supon mukaan PVL:n Suomen-osastossa oli aktiivijäseniä sen alkuvuosina 20–30. Nykyisin aktiivisten jäsenten määrä on noin 80–85, ja toimintaa on kahdeksassa kaupungissa.

Partasen mukaan kyseessä on poikkeuksellisen radikaali äärioikeistolainen järjestö.

–  Olen vertaillut järjestöä muun muassa rasistisiin skinhead-kerhoihin. Tällaiset ryhmät pyrkivät yleensä piilottamaan kansallissosialismin, Partanen sanoi.

Järjestö on Supon mukaan tuonut avoimesti esiin kansallissosialismin keskeisiä elementtejä, kuten rotuoppia, valkoista ylivaltaa ja juutalaisvastaisuutta.

–  Tällaista vastaavaa ulkoparlamentaarista järjestöä, joka avoimesti kertoo kannattavansa kansallissosialismia, en Pohjoismaista tiedä, hän jatkoi.

Toiminnaltaan kuitenkin keskimääräistä maltillisempi

Partasen mukaan järjestö on toimintatavoiltaan keskivertoa maltillisempi, jos verrataan äärioikeistoryhmiin, jotka harjoittavat muissa maissa muun muassa katuväkivaltaa tai äärioikeistolaista terrorismia.

–  Järjestön toimintaan on liittynyt rikoksia joka vuosi vuodesta 2011 lähtien, mutta niitä tapahtuu suht harvakseltaan. Eurooppalaisessa kontekstissa laiton toiminta on kuitenkin keskivertoa vähäisempää.

Supon arvion mukaan jäseniä voisi kuvailla keskiluokkaisiksi, perheellisiksi ja työssäkäyviksi miehiksi. Jäsenistön keski-ikä on Supon mukaan noin 30 vuotta. Naisia järjestössä on arviolta 15 prosenttia.

–  Perinteisiin rasistisiin skinhead-kerhoihin verrattuna PVL:n jäsenistö on koulutetumpaa, ja heillä on vähemmän rikollista entisyyttä, Partasen lausunnossa kerrotaan.

Tiivis yhteys ruotsalaiseen sisarjärjestöön

Supon mukaan PVL:llä on alusta asti ollut tiivis yhteys ruotsalaiseen sisarjärjestöönsä, joka on myös PVL:n emojärjestö. Suomen-järjestö perustettiin alun perin vuonna 2008 nimellä Suomen vastarintaliike.

–  Ruotsin Vastarintaliikkeellä vaikuttaa olleen ja edelleen olevan ohjaava vaikutus muiden pohjoismaiden osastojen toimintaan. Suomen Vastarintaliikkeen toimintatavat ja retoriikka ovat lähes suoraan ruotsalaiselta emojärjestöltä omaksuttuja, Partasen kirjallisessa lausunnossa arvioidaan.

Supon mukaan PVL on luonteeltaan vallankumouksellinen ja militantti ääriliike, joka ei hyväksy nyky-yhteiskunnan pohjimmaisia arvoja, rakenteita, tavoitteita tai toimintatapoja.

Järjestön nettisivujen ja kansanedustajille tänä syksynä jakaman manifestinsa mukaan se pyrkii kohti Pohjoismaista kansallissosialistista valtiota, jonka kansalaisuus perustuu etniseen alkuperään.

–  Jäsenet vaikuttavat ymmärtävän visionsa epärealistisuuden. PVL:ssä tiedostetaan se, että poliittista vaikuttavuutta saadakseen järjestön on oltava jäsenmäärältään nykyistä suurempi ja ja nautittava laajempaa kannatusta. Järjestön toiminnan keskeinen tavoite onkin tällä hetkellä kannatuksen ja jäsenmäärän kasvattaminen, Partanen arvioi kirjallisessa lausunnossaan.

Käsittely jatkuu perjantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa, jolloin kuullaan järjestön kanta lakkauttamisvaatimukseen.

Uusnatsijärjestöllä on Suomessa 80–85 aktiivijäsentä

–  Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) perustettiin vuonna 2008 nimellä Suomen Vastarintaliike. Rekisteröimätön järjestö vaihtoi nimensä vuonna 2016, jolloin myös ruotsalainen ja norjalainen osasto ottivat käyttöön yhteisen nimen.

–  Järjestö tunnustautuu kansallissosialistiseksi ja nojaa tavoitteissaan rotuoppiin. Supon mukaan järjestö on vallankumouksellinen ja militantti ääriliike, jolla on Suomessa toimintaa kahdeksassa kaupungissa ja noin 80–85 aktiivijäsentä.

– Jäsenet ovat Supon mukaan pääosin keskiluokkaisia, perheellisiä ja työssäkäyviä miehiä. Jäsenistön keski-ikä on noin 30 vuotta. Naisia järjestössä on Supon arvion mukaan noin 15 prosenttia.

–  PVL:llä on alusta asti ollut tiivis yhteys ruotsalaiseen sisarjärjestöönsä, joka on myös sen emojärjestö.

–  Liike lähetti tänä syksynä kansanedustajille manifestin, jossa se kuvaa tavoitteitaan. Yksi niistä on pohjoismaisen kansallissosialistisen valtion perustaminen. Liikkeen nettisivuilla muun muassa kerrotaan, että järjestö juhlii merkkipäivänä suurmieheksi luonnehditun Adolf Hitlerin syntymäpäivää.

– Järjestön jäsenet ovat olleet osallisena rikoksiin joka vuosi vuodesta 2011 lähtien.

– Tunnetuimpia ovat Jyväskylässä vuonna 2013 tapahtunut niin sanottu kirjastopuukotus ja vuoden 2016 Helsingin Asema-aukion törkeä pahoinpitely.