Mainos

Suomen suo­si­tuim­mat lainat

Rahan lainaaminen ei kannata turhaan eikä sitä kannata lainata hätiköiden. Rahan lainaamiselle tulisi aina olla hyvä syy ja sen ottaminen on hyvin perusteltua silloin, kun lisärahaa tarvitaan jonkin suuremman asian ostamiseen.

-

Lainarahan parhaat käyttökohteet riippuvat ihmisestä ja hänen elämäntilanteestaan, mutta tyypillisesti hyviä lainarahan käyttökohteita ovat mittavamman remontin tekeminen, oman asunnon ostaminen, yrityksen perustaminen, uuden auton ostaminen tai suurempi lomamatka. Mitä tahansa suurempaa menoerää ei kannata maksaa lainalla, vaan lainaa kannattaa ottaa tärkeisiin menoihin, jotka kasvattavat varallisuutta ajan kuluessa.

Rahaa lainatessa on myös tärkeää miettiä, mistä se haetaan. Oma pankkisi on usein edullisin paikka hakea lainaa, mutta verkosta haettavat pikalainat voivat olla myös hyvä rahoitusratkaisu. Tässä tapauksessa lainat on järkevää kilpailuttaa, esimerkiksi hakemalla pikalaina LoanScouterilla.

LoanScouter on kansainvälinen lainavertailupalvelu, joka kilpailuttaa kymmeniä lainoja Suomessa. Palvelun avulla voit kilpailuttaa lainoja 70 000 € asti, joten voit hakea lainaa myös isompiin menoihin, kuten kodin remontointiin.

Pankit ja rahoituslaitokset myyvät remonttilainaa kuluttajille, jotka suunnittelevat isomman taloremontin tekemistä. Yleisesti ottaen remontti on fiksu käyttökohde lainarahalle, sillä remontilla asunnon myyntihintaa voi nostaa ja valmis remontti myös tekee omasta kodista lopulta tyydyttävämmän paikan asua.

Asuntolaina on suomalaisten suurin laina

Asunnon ostaminen lainalla on nykyään arkipäivää ja asuntoa pidetäänkin yleisesti ottaen todella hyvänä lainan käyttökohteena. Asunnon ostaminen kasvattaa pitkällä aikavälillä varallisuutta, vaikka lainaa joutuisikin ottamaan paljon. Asuntolainan takaisinmaksuun saa lyhennysvapaita kuukausia, jolloin lainasta maksaa pois vain korot. Asunnon ostamisen lisäksi monet ottavat lainaa vapaa-ajan asunnon ostamiseen. Esimerkiksi kesämökin ostamisen rahoittaminen lainarahalla on useimpien mielestä järkevää, sillä kesämökistä on iloa pitkään ja sen voi myöhemmin myydä hyvään hintaan tai antaa omille lapsille.

Lainaa on usein otettava myös yrityksen perustamista varten. Oma yritys on hyvä käyttökohde lainalle, jos vakaasti uskoo siihen, että yrityksen voi saada menestymään tulevaisuudessa. Yrityksen perustamiseen liittyy todella paljon kuluja ja etenkin nuoren yrittäjän on lähes pakko ottaa lainaa yrityksen perustamiseen, sillä omilla säästöillä nuori yrittäjä tuskin pääsee pitkälle yritystä perustaessa. Jos yritysidea on menestyvä, lainan pystyy mitä todennäköisemmin maksamaan nopeastikin takaisin ja mahdolliset voitot ovat monen mielestä riskin arvoiset. Yrityksen velkojen maksaminen lainarahalla ei kuitenkaan koskaan kannata, koska se voi johtaa pahaan velkakierteeseen.

Auton hankinta on yleinen lainakohde

Auton hankintaan otettava kulutusluotto on yksi suomalaisten yleisimmistä lainoista. Autolaina ei ole myöskään niin iso laina, että siihen sisältyisi suuria riskejä ja valtaosa autolainan ottajista ovat henkilöitä, joille lainan takaisinmaksu on helppoa. Riskejä kohtuullistaa myös ostetun auton toimiessa lainan vakuutena, vaikka luonnollinen arvon aleneminen syökin ajokin arvoa.

Ulkomaanmatkailun lisääntyminen on johtanut siihen, että monet lähtevät lomamatkoille lainarahalla. Vielä pari vuosikymmentä sitten matkalaina tuntui absurdilta ajatukselta, mutta tänä päivänä lukuista suomalaiset ottavat matkalainaa joka vuotuisen lomamatkan maksamiseksi. Myös häitä maksetaan paljon lainarahalla, sillä läheskään kaikilla pareilla ei ole tarpeeksi rahaa säästössä suurien häiden järjestämiseksi. Häät tai suuremmat merkkipäivät ovat siis varsin perusteltu lainarahan käyttökohde.

Lainan ottaminen on järkevää silloin, kun lainan ottajan oma taloudellinen tilanne on vakaa eikä lainarahaa käytä turhuuksiin. Suurelle lainalle on aina hyvä olla olemassa hyvin perusteltu käyttökohde, koska lainaa joutuu maksamaan takaisin hyvin pitkään. Pienemmän lainan taas voi ottaa sellaista asiaa varten, joka tuottaa mielihyvää tai muuten parantaa elämänlaatua.

Lainarahan ottaminen ei ole perusteltua, jos lainan takaisinmaksussa tietää jo etukäteen joutuvansa ongelmiin tai jos oma taloudellinen tilanne on todella epävakaalla pohjalla.

-