kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Suomen pu­dot­ta­nut Espanja EM-fi­naa­liin Ranskan pariksi

Berliini
Suomen selättänyt Espanja juli perjantai-iltana paikkaa EM-finaaliin.
Suomen selättänyt Espanja juli perjantai-iltana paikkaa EM-finaaliin.
Kuva: FILIP SINGER

Koripallon miesten Euroopan mestaruuden ratkaisevat sunnuntaina Berliinissä Ranska ja Espanja. Ranska selvitti välierän perjantaina helposti murskaamalla Puolan 95–54, ja Espanja toi myöhäispelissä kotiyleisölle pettymyksen kaatamalla Saksan 96–91.

Puola hävisi alkulohkossa Suomelle 30 pisteellä, mutta voitti neljästä muusta pelistään kolme ja eteni pudotuspeleihin ja kukisti avauskierroksella Ukrainan. Välieräpaikan se otti keskiviikkona yllättämällä mestaruutta puolustaneen Slovenian 90–87, mutta Ranskaa vastaan sillä ei ollut sanan sijaa. Ranska antoi Puolalle avauspuoliajalla vaivaiset 18 pistettä ja jyräsi toisella puoliajalla vieläkin tylymmin.

Puola upotti pelitilanneheittonsa 32-prosenttisesti, kun Ranskan osumaprosentti oli 62. Tasaisesti miehistöään peluuttaneen Ranskan ykkönen oli Guerschon Yabusele, joka nakutti 23 minuutissa 22 pistettä.

Saksan ja Espanjan kohtaaminen oli sen sijaan kunnon trilleriä. Suomen puolivälierässä voittanut Espanja lähti ottelun päätösneljännekselle kuuden pisteen tappioasemassa (65–71), mutta vahva viimeinen kymmenminuuttinen toi Espanjalle finaalipaikan. Maa on eurokoripallon mahti, se on voittanut viidestä viime EM-tittelistä kolme (2009, 2011 ja 2015) ja on myös hallitseva maailmanmestari. Saksa saa tyytyä EM-pronssipeliin Puolaa vastaan.

Lorenzo Brown pussitti Espanjalle 29 pistettä ja Willy Hernangomez säesti 16 pisteellään. Saksan NBA-taituri Dennis Schröder teki 30 pistettä.