Suomen naiset nel­jän­sik­si hur­jas­sa prons­si­kamp­pai­lus­sa nuorten MM-ki­sat päät­tä­nees­sä vies­tis­sä

Nuorten MM-kisojen viimeinen matka tarjosi jännitystä loppuun saakka, kun naisten taistelu sekä kullasta että pronssista jatkui aivan viimeisille metreille asti. Lopulta kärkikolmikon muodostivat Iso-Britannia, Venäjä ja Ruotsi. Suomen naiset sijoittuivat tiukan kamppailun lopputuloksena neljänsiksi.

Naisten viestin voittajajoukkuetta voidaan pitää pienoisena yllättäjänä, vaikka ankkuri Grace Molloy ottikin kisoissa nimiinsä sekä sprintin että pitkän matkan pronssimitalit ja Fiona Bunn oli keskimatkan toinen. Ison-Britannian voitto oli samalla kertaa maan ensimmäinen viestimitali, sekä kaikkien aikojen ensimmäisen kultamitalin nuorten MM-kisoista.

Suomen naiset esittivät hyviä suorituksia joka osuudella. Aloittaja Inka Nurminen saapui vaihtoon kahdeksantena, 1.44 kärkeä perässä. Toisella osuudella Anu Tuomisto säilytti hyvät taisteluasemat ja lähetti ankkurina juossen, pitkän matkan maailmanmestarin, Ida Haapalan matkaan neljänneltä sijalta 2.24 kärkeä perässä. Haapala nosti joukkueensa nopeasti mukaan jännittävään pronssitaisteluun Norjan ja Ruotsin joukkueiden kanssa. Ruotsin Alva Sonessonin loppukirivaihde puri sekunnin kovemmin ja upeasti kirineen Suomen joukkueen sijoitus oli lopulta neljäs.

Nuorten maajoukkueen valmentaja Antti Örn oli tyytyväinen erityisesti naisten kokonaispanokseen vaikka viestin jäljiltä hampaankolot saivat vähän lisää täytettä.

-Neljäs sija on tosi hyvä, vaikka se katkeralta tuntuukin hetkellisesti. Kai tämä kuuluu urheiluun yhtä lailla. Vaikka kokonaispanos oli hyvä, jos olisi oltu sekunnin nopeampia, olisi jäänyt erilainen mielikin. Lähellä oli taas, Örn toteaa.

Örn kehuu tanskalaisten kilpailujärjestelyitä, kilpailukeskuksen tunnelmaa ja iloitsee yleisön määrästä. Ja vaikka välillä sekunnit kääntyvätkin tappioksi, dramatiikka on parasta mitä urheilu voi tarjota.

-Idan juoksu oli tänään todella kova. Tuli kaukaa takaa ja jopa hyvin lähelle kultamitalia. Totta kai Ida oli pettynyt että mitalia ei otettu. Pettymykset kuuluvat urheiluun. Se miten ne kääntää voitoiksi tulevaisuudessa on se ratkaiseva tekijä.

Miesten kisan kärkikolmikon muodostivat Norja, Ruotsi ja Ranska. Ranskan Quentin Moulet pyrki toisella osuudella karkuun, mutta etumatka ei ollut riittävä, sillä ankkuriosuudella Norjan Kasper Fosser oli jälleen kerran pitelemätön ja sinetöi viime vuotiseen tapaan voiton Norjalle. Myös Ruotsi pääsi kuittaamaan Ranskan ankkuriosuudella. Norjan voitto irtosi lopulta erittäin selvällä yli kahden minuutin erolla Ruotsiin.

Suomen miesten joukkueen aloittaja Teemu Oksanen toi joukkueen vaihtoon yhdeksäntenä, 1.17 kärjen perässä. Toisella osuudella Aaro Aho säilytti hyvät asemat, tullen vaihtoon viidentenä, 1.27 kärkeä perässä. Mikko Eerolan kohdalle osui vaikeampi päivä ankkurina. Virhe yhdellä rastilla näkyi paketin hajoamisena loppuradalla. Suomen joukkue sijoittui lopulta kahdeksanneksi, 7.14 kärjelle jääneenä.

Hyvä valmistautuminen, kuten maastotuntemus ja leiritys, eivät näkyneet Örnin mukaan toivotulla tavalla kisaviikon lopputuloksissa. Toisaalta joukkueen ikärakenne moneen muuhun maahan verrattuna selittää fyysisiä ja taidollisia eroja. Suomen laaja taso ja menestys EM-kisoissa lupaavat hyvää tulevaisuutta ajatellen. Kunhan saadaan lisää harjoitusvuosia.

-Mielestäni valmistauduttiin taidollisesti paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Se, että me ei kuitenkaan taidollisesti pärjätty, oli pieni yllätys. Se, että ollaan fyysisesti jonkin verran jäljessä, ei huoleta, sillä joukkue on nuorempi kuin koskaan näissä kisoissa. Vain kaksi joukkueesta vaihtaa sarjaa, eivätkä ikänsä puolesta pääse ensi vuonna nuorten MM-kisoihin.