Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä

Kolumni: Ur­baa­ni­suo­ma­lais­ten li­han­syö­jien it­se­pe­tos etsii ver­tais­taan kaupan li­ha­tis­kil­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Suomen mä­ki­hy­pyn kär­ki­kaar­ti lähtee le­vol­li­sin mielin poik­keuk­sel­li­sen ai­kai­sin käyn­nis­ty­vään kauteen

Antti Aalto oli elokuussa mukana Ounasvaaran kesäkisoissa. Ounasvaaralla mäkimaajoukkue valmistautuu myös marraskuun lopun Rukan maailmancupin osakilpailuun.
Antti Aalto oli elokuussa mukana Ounasvaaran kesäkisoissa. Ounasvaaralla mäkimaajoukkue valmistautuu myös marraskuun lopun Rukan maailmancupin osakilpailuun.
Kuva: Jussi Leinonen

Helsinkiläisen hotellin tapahtumatilan pöydälle on asetettu mäkihyppykypärä.

Keltainen kypärä mustin sponsoritekstein ja -logoin tuo mieleen 2000-luvun alussa suomalaisten mäkikotkien korvien väliä suojanneen päähineen, mutta urheilullisesti parissakymmenessä vuodessa on tultu taaksepäin parikymmentä sijaa.

Suomen tämän hetken kärkihyppääjät Antti Aalto, Eetu Nousiainen ja Niko Kytösaho eivät lupaudu lajin pelastajiksi, mutta huokuvat levollisuutta ja ovat valmiina ensi viikolla Puolan Wislassa alkavaan maailmancupiin.

Tilanne miellyttää päävalmentaja Janne Väätäistä.

– Olisiko nyt ensimmäistä kertaa sellainen tilanne, että kolmikko on samalla viivalla. Monena vuonna jokainen ollut eri tilanteessa kauden alla, Väätäinen kertoi tiistaina Helsingissä järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Nyt kolmikosta jokainen on terve, ja takana on onnistunut valmistautumisjakso. Aalto ja Nousiainen yrittävät saada nostetta suksiensa alle myös hyvästä viime kauden lopusta.

– Pitkä talvi tulee olemaan. Välttämättä ihan kaikkea ei ladata alkuun, kun melkein puoli vuotta hypätään kilpaa. Siihen tulee mahtumaan highs and lows. Toivotaan, että pääsisin jatkamaan sitä, millainen viime kauden lopun tuloskehitys oli, Nousiainen sanoi.

"Ei fiksuin ratkaisu"

Kilpailuja riittää koluttavaksi huhtikuun alkuun asti. Erikoinen maailmancupin avauksen ajankohta kummastuttaa, mutta syy on selvä. Mäkihyppy on Keski-Euroopassa suuri televisiolaji, mutta häviää jalkapallolle, jonka MM-kilpailut pelataan marras-joulukuussa.

Wislan varaslähdön jälkeen maailmancup jatkuu Rukalla marraskuun viimeisenä viikonloppuna. Rukan jälkeen on jälleen kisaton viikonloppu, kunnes tahti normalisoituu joulukuun aikana.

Wislassa puomilta liu'utaan jääladulle ja alastulo tehdään muovirinteeseen.

– Ei fiksuin ratkaisu minun mielestä, kun hypätään kesämäestä ensimmäiset kisat, Nousiainen sanoi.

– Noin porukka harjoittelee Keski-Euroopassa. Jäälatu ylämäessä, ja muoville tullaan alas, Kytösaho avasi.

Wislan jälkeen harjoituskausi jatkuu. Maajoukkue leireilee Rovaniemellä ennen Rukaa.

– Jatkan normaalia treenaamista, ja sitten kun jossain valmistuu mäki, menen pohjoiseen. Ajattelen asian niin, että kausi alkaa Rukalta, vaikka sitä ennen käydäänkin jo Wislassa kilpailemassa, Nousiainen tuumi.

Sija kerrallaan ylemmäs

Maaliskuussa Nousiainen hyppäsi Oberstdorfin lentomäessä uransa parhaan maailmancupin sijoituksen kahdeksan. Aalto oli helmikuussa Pekingin olympialaisten normaalimäessä 12:s ja suurmäessä 17:s. Helmikuussa Salpausselällä kumpikin tunki 20 parhaan joukkoon.

Miten suomalaiskolmikko vakiinnuttaisi paikkansa toiselle kierrokselle ja jopa 20 parhaan joukkoon?

– Pitää vain yksinkertaisesti jatkaa töitä. Harjoitukset ja välineet pitää saada kuntoon. Kun kaikki natsaavat, niin sillä. Yksittäisillä onnistumisilla saadaan hyvä kierre päälle, kolmikosta kokenein 27-vuotias Aalto sanoi.

Keski-Euroopan mäkiviikko ja MM-kilpailut kutkuttavat mielessä, mutta tarkkoja sijoitustavoitteita suomalaiset eivät kaudelle aseta.

Mihin olet tyytyväinen, kun kausi päättyy?

– Olemme maailmancupin pisteissä 1–2 sijaa korkeammalla kuin viime kaudella, ja finaalipäivänä olisi 2–3 urheilijaa kisassa mukana, kun maailman 30 parasta hyppää. Silloin olisi mukavampi lopettaa kausi kuin jo lauantaina, päävalmentaja suuntasi katseen huhtikuun alun Planican lentomäkiviikonloppuun.

Pitää vain yksinkertaisesti jatkaa töitä. Harjoitukset ja välineet pitää saada kuntoon. Yksittäisillä onnistumisilla saadaan hyvä kierre päälle.
Antti Aalto