Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Rikos: Vä­ki­val­tai­nen ve­lan­pe­rin­tä Ro­va­nie­mel­lä toi 37-vuo­tiaal­le nai­sel­le reilut kaksi vuotta van­keut­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Suo­mel­la on pai­nei­ta lä­het­tää ko­mis­saa­rik­si vihdoin nainen

Urpilainen kertoo STT:lle olevansa kiinnostunut EU-vaikuttamisesta

SDP:n ja keskustan mielestä eduskuntavaalien suurin puolue nimeää vastakin Suomen EU-komissaarin.

Keskustelu Euroopan unionin kärkipaikoista on tähän asti pyörinyt lähinnä kokoomuksen Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin ympärillä, sillä heidän nimensä ovat olleet esillä myös kansainvälisessä mediassa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni kuitenkin vakuuttavat STT:lle, että puolueet pitävät kiinni vanhasta perinteestä, jonka mukaan Suomen komissaarin paikka kuuluu eduskuntavaalien suurimmalle puolueelle.

Kulmunin mielestä esimerkiksi entinen pääministeri Mari Kiviniemi olisi erinomainen ehdokas EU:n kärkivirkoihin, ja vihdoin nainen.

Suomella ei ole vielä kertaakaan ollut naiskomissaaria, vaikka EU:ssa on oltu jo 23 vuotta. Muista vanhemmista jäsenmaista vain Portugal on lähettänyt Brysseliin pelkästään miehiä.

SDP pyrkii Rinteen mukaan arvioimaan kysymystä "asiaa sukupuolittamatta".

Hän ei mainitse nimiä, mutta entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen olisi luonteva valinta tehtäviin. Kreikan velkakriisin aikana valtiovarainministerinä toiminut Urpilainen tuntee EU-vaikuttamisen.

Kokoomuksesta esillä on ollut europarlamentaarikko Henna Virkkunen, joka on toiminut opetusministerinä, kunta- ja hallintoministerinä sekä hetken aikaa liikenneministerinä.

EU-vaikuttaminen kiinnostaa Urpilaista

Naiskolmikko ei ainakaan vielä ilmoittaudu kisaan.

Urpilainen myöntää kuitenkin STT:lle, että hän on kiinnostunut eurooppalaisesta vaikuttamisesta.

–  Siihen on mahdollisuuksia monissa tehtävissä. Eurokriisin keskellä toimimisen koen hyvänä valmennuksena, Urpilainen sanoo.

Mikään puolue ei hänen mielestään voi enää sivuuttaa sitä, että Suomesta ei ole tullut naiskomissaaria.

Kiviniemen pesti OECD:n apulaispääsihteerinä päättyy kuluvan vuoden lopulla. Hän viestittää STT:lle, ettei vielä tiedä ensi vuodesta.

EU-vaaleissa uudelleen ehdolle asettuva Virkkunen on puolestaan kannustanut Kataista jatkamaan.

EU:n korkeimmat poliittiset paikat jaetaan uudelleen ensi kevään eurovaalien jälkeen. Jokaisella maalla on täytettävänään yksi komissaarin paikka, minkä lisäksi jäsenmaat kisaavat varsinkin komission, Eurooppa-neuvoston ja parlamentin puheenjohtajuuksista.

Kokoomusmiehet usein esillä

Kokoomuksessa odotetaan parasta aikaa tavoitteleeko Katainen jatkoa Brysselissä.

Kataisen ja Stubbin nimet ovat usein esillä, kun eurooppalaisissa medioissa veikkaillaan komission seuraavaa puheenjohtajaa. He ovat entisiä pääministereitä Pohjoismaista, josta ei ole aiemmin valittu puheenjohtajaa.

Pisteitä nimibingossa antaa se, että kokoomus kuuluu Euroopan kansanpuolueeseen (EPP), jolla on hyvät mahdollisuudet säilyttää paikkansa EU-maiden suurimpana puolueena ja siten myös otteensa kärkipaikoista.

EPP valitsee ehdokkaansa komission puheenjohtajaksi marraskuussa Tampereella.

Katainen on luvannut kertoa kevään aikana tavoitteleeko hän kärkiehdokkuutta.

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Stubb kertoi muutama viikko sitten STT:n haastattelussa, että hän ei puolestaan mieti asiaa ennen kuin Katainen on tehnyt päätöksensä.