Politiikka: "Työe­lä­mäs­sä voidaan tehdä paljon mie­len­ter­vey­den tu­ke­mi­sek­si"- mi­nis­te­ri vie­rai­li Me­ri-La­pis­sa

Jääkiekko: Ruotsin mestari Luulaja piti RoKille op­pi­tun­nin: maalit 11–0, tor­jun­nat 13–71

Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Suo­ma­lai­set sarjat ryn­ni­vät verk­koon kal­liil­la bud­je­teil­la – kan­sain­vä­lis­tä­kin me­nes­tys­tä odo­te­taan

Suomalaisessa viihdetuotannossa näkyy maailmalta tuttu ilmiö: huippuluokan näyttelijät tähdittävät alkuperäissarjoja.

Suomessa alkuperäissarjojen tuotanto maksullisiin nettipalveluihin sai vauhtia, kun Elisa Viihde ryhtyi panostamaan siihen muutama vuosi sitten. Kokeiluun lähdettiin ensin pienellä Molton Klubi -komedialla, jota seurasi isomman luokan Downshiftaajat .

Omat sarjat ovat nousseet nopeasti yhtiön viihdekirjastossa suosituimpien ohjelmien joukkoon.

–Meidän asiakkaitamme kiinnostaa hyvin paljon kotimainen sisältö, Elisa Viihteen sisältöliiketoiminnan johtaja Ani Korpela kertoo.

Toistaiseksi maksullisiin nettikanaviin suunnattujen sarjojen tekeminen on keskittynyt Suomessa harvoihin käsiin. Markkinoille on Elisan lisäksi lähtenyt muun muassa MTV:n hallinnoima C More omalla Aallonmurtaja -rikosdraamallaan ja pikapuoliin alkavalla Onnelalla , joka on suomalainen versio Solsidan -suosikkiohjelmasta.

–Kyllä siinä pitää olla sellaista pakko nähdä -fiilistä, tiivistää MTV:n draamapäällikkö Jani Hartikainen onnistuneen alkuperäissarjan tunnusmerkit.

Tulevina vuosina yhtiö aikookin lähteä trendiin mukaan voimallisesti. Omien ohjelmien tarkkoja budjetteja Hartikainen ei paljasta, mutta kertoo, että niihin on saatu rahoitusta ulkomailta asti. Voisivatko kotimaiset sarjat siis nousta tulevaisuudessa vaikkapa kansainvälisiksi suosikeiksi?

–Ei se ole mitenkään mahdotonta, Hartikainen toteaa.

Hänen mukaansa maailmalla ei olla enää pelkästään amerikkalaisten Hollywood-tuotantojen perään, vaan muistakin maista tulevat sarjat kiinnostavat.

Mukana Game of Thrones -tähti

Toiveet kansainvälisestä menestyksestä eivät tunnu tuulesta temmatuilta, kun tarkastelee kotimaisten sarjojen näyttelijäkaarteja ja budjetteja. Ensi vuoden tulokkaisiin kuuluvaan Bulletsiin on satsattu viisi miljoonaa euroa. Pääosia näyttelevät Krista Kosonen ja Game of Thrones -tähti Sibel Kekilli, ja ohjauksesta vastaa Antti J. Jokinen.

Mutta mikä tekee alkuperäissarjoista kovan luokan tekijöille houkuttelevia? Mielenkiintoiset ja uudet aiheet, kertoo parhaillaan Sipoon herttua -komediaa työstävä ohjaaja Teppo Airaksinen. Hänen mukaansa projekteissa on miellyttävää myös tietty varmuus: kun tilaus tiedetään hyvissä ajoin, käsikirjoitusta pystytään hiomaan kauankin.

–Se keskittää voimavaroja ja jaksamista taiteelliseen työhön.