Juhlallisuudet: Ro­va­nie­mel­lä ja Kemissä it­se­näi­syys­juh­lia vie­te­tään etänä

Ylennykset: It­se­näi­syys­päi­vän ylen­nyk­set puo­lus­tus­hal­lin­nos­sa ja re­ser­vis­sä – katso tästä Lapin ylen­ne­tyt

Suo­ma­lai­nen joutuu Venäjän rajalla pian sel­vit­tä­mään entistä tar­kem­min mat­ka­ta­va­roi­taan – Myös kymp­pi­ton­nin kä­teis­va­ro­jen al­ku­pe­rä on ker­rot­ta­va

Suomen puolella itärajalla Venäjän uusista tulliselvityksistä tiedetään vasta osittain. Muutoksen taustalla on Euraasian talousliiton viime heinäkuussa tekemä päätös, joka astuu voimaan helmikuussa.


Kainuussa tullimuutoksesta tiedetään jo, mutta esimerkiksi erittäin vilkkaalla Kaakkois-Suomen raja-asemalla Vaalimaalla asiasta on kuultu vain pelkkiä huhuja. Kuva Vartiuksesta Kuhmosta.
Kainuussa tullimuutoksesta tiedetään jo, mutta esimerkiksi erittäin vilkkaalla Kaakkois-Suomen raja-asemalla Vaalimaalla asiasta on kuultu vain pelkkiä huhuja. Kuva Vartiuksesta Kuhmosta.

Venäjän tulli ottaa helmikuussa käyttöön aiempaa yksityiskohtaisemman tulliselvityslomakkeen.

Suomalainen matkustaja joutuu rajanylityksessä Venäjän puolella selvittämään entistä tarkemmin, millaista henkilökohtaista tavaraa on mukana.

Venäjän suurlähetystön konsulipalvelu, jossa toimii Venäjän tullilaitoksen edustaja, vahvistaa muutoksen. Sen mukaan taustalla on Euraasian talousliiton viime heinäkuussa tekemä päätös, joka nyt astuu voimaan.

Samaan aikaan Venäjän tulli ottaa käyttöön uudet vaatimukset, joiden mukaan matkustajan on ilmoitettava mukana olevista suurista käteisvaroista.

Jos matkustajalla on mukanaan 10 000 dollaria tai enemmän, hän joutuu tullissa selvittämään rahojen alkuperän.

Kainuussa muutoksesta tiedetään jo, Vaalimaalla kuultu huhuja

Suomen puolella itärajalla uusista tulliselvityksistä tiedetään vasta osittain.

Kainuussa muutoksesta tiedetään jo, mutta esimerkiksi erittäin vilkkaalla Kaakkois-Suomen raja-asemalla Vaalimaalla asiasta on kuultu vain pelkkiä huhuja.

– Tiedossa on, että Venäjän tulliselvityslomake muuttuu helmikuun alusta ja että se näkyy matkustajille. Lomake on paljon entisenkaltainen, mutta yksityiskohtia on enemmän. Sen enempää en vielä tiedä, Kuhmon Vartiuksen rajanylityspaikan vuoropäällikkö Matti Pulkkinen Kainuun rajavartiostosta kertoo.

Muutokset etenevät Venäjän puolella usein asteittain ja raja-asemakohtaisesti, eikä kaikki tapahdu yhtaikaa, Vaalimaalla pohditaan.
Muutokset etenevät Venäjän puolella usein asteittain ja raja-asemakohtaisesti, eikä kaikki tapahdu yhtaikaa, Vaalimaalla pohditaan.

Tullitarkastaja, vuoroesimies Jani Perilä Vaalimaan raja-asemalta ei ole kuullut muutoksesta vielä mitään konkreettista eikä ole saanut minkäänlaista viestiä aiheesta. Ainoastaan huhuja on liikkunut.

– Monesti käytännön kautta tulevat uudet tilanteet. Kuullaan varmaan lisää, kun muutos astuu voimaan helmikuussa, Perilä sanoo.

Muutokset etenevät Venäjän puolella usein asteittain ja raja-asemakohtaisesti, eikä kaikki tapahdu yhtaikaa, Jani Perilä pohtii.

– Matkustajat eivät ole Vaalimaalla puhuneet asiasta mitään. Uusi ilmoituslomake herättää todennäköisesti kysymyksiä siinä vaiheessa, kun se otetaan käyttöön.

Perilä uskoo, että kyseessä ei ole kovin suuri muutos.

– Venäjällä katsotaan matkan tarkoitusta entistä tarkemmin.

Ruuhkia tuskin on luvassa, Vaalimaalla pohditaan

Suomen tullille tulee ilmoittaa, jos matkustajalla on matkassaan 10 000 euroa tai enemmän käteisvaroina. Jani Perilä kertoo, että käytäntö on ollut jo vuosikausia EU-säännöksissä eli EU:hun tullessa ja EU:sta poistuttaessa.

– Suomen ja Venäjän välinen raja on EU:n ulkoraja, joten olisi ihan loogista, että Venäjälläkin joutuisi ilmoittamaan vastaavanlaisista käteisvaroista. Suomen puolella venäläinen tai kuka tahansa matkustaja eli kaikki kansalaiset joutuvat ilmoittamaan yli 10 000 euron käteisvaroista.

Perilä uskoo, että uusi tulliselvityslomake ei vie kovin paljon matkustajien aikaa, eli ruuhkia tuskin on luvassa.

Kainuussa tulliselvityslomake on herättänyt ihmettelyä erityisesti Venäjän puolelta bensaa ja dieseliä hakevien keskuudessa.

Vartiuksessa Venäjän puolen raja-aseman eli Lytän aseman takana noin puolen kilometrin päässä on kaksi huoltoasemaa, joissa suomalaiset käyvät mielellään tankkaamassa autojaan.