Sun­nun­tain 22.3. ko­ro­nauu­tis­koos­te: Lapissa yksi uusi tar­tun­ta, iso osa Lapin hiih­to­kes­kuk­sis­ta sulkee ovensa maa­nan­tai­na, Jou­lu­pu­kin Kammari sulkee ovensa, tar­tun­to­ja yli 300 000, Met­sä­hal­li­tus muis­tut­taa tar­tun­ta­ris­kis­tä tau­ko­pai­koil­la

21.45: Lapin kuntapäättäjät vetoavat hallitukseen baarien sulkemiseksi

Lapin kuntajohtajat ja Lapin liitto vaativat hallitusta päättämään ihmisiä kokoavien palveluiden kuten baarien ja yökerhojen sulkemisesta koronavirusepidemian vuoksi.

19.23: Saa­ri­sel­kä­kin päätti sulkee hiih­to­his­sin­sä

Saariselän hiihtokeskus päätti hissiensä sulkemisesta sunnuntai-iltana. Se tarkoittaa, että kaikki Lapin isot hiihtokeskukset hiljenevät viimeistään maanantaina.

15.19: Suo­mes­sa var­mis­tu­nut 626 ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa, 12 te­ho-osas­tol­la

Suomessa on otettu tähän mennessä noin 10 000 koronavirusnäytettä. Suomessa on todettu yhteensä 626 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta sunnuntaihin mennessä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL).

Yksi ihminen on kuollut tautiin.

Sairaalahoitoa vaativia potilaita on THL:n mukaan keskussairaaloissa 43, joista 12 on teho-osastolla.

14.17: Lapissa yksi uusi koronatartunta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu uusi koronatartunta. Tartunnan saanut on hyvässä kunnossa ja altistuneet ovat karanteenissa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

13.47: Intian kadut au­tioi­tui­vat

Sadat miljoonat intialaiset pysyttelevät sunnuntaina kotona koronaviruksen takia. Intian pääministeri Narendra Modi vetosi aikaisemmin kansalaisiin, että he olisivat kotona sunnuntaina 14 tunnin ajan aamuseitsemästä illalla kello yhdeksään asti.

Kyseessä ei ole ulkonaliikkumiskielto, vaan kehotus pysyä kotona.

Modi on kertonut kansalaisille, että sunnuntaina arvioidaan maan valmiutta taistella koronavirusta vastaan.

Intiassa on todettu tähän mennessä 341 koronavirustartuntaa. Useita kaupunkeja on jo suljettu ja kaupunkien välistä liikennettä rajoitetaan.

13.48: Joulupukin Kammari sulkee ovensa koronaepidemian vuoksi

Maanantaina on ensimmäinen päivä 28 vuoteen, jolloin joulupukkia ei pääse tapaamaan Joulupukin Kammarilla Rovaniemellä. Pukki on kuitenkin edelleen tavattavissa netin kautta.

12.13: Iso osa Lapin hiih­to­kes­kuk­sis­ta sulkee his­sin­sä jo maanantaista alkaen

Lapin hiihtokeskuksista Ylläs, Levi, Luosto, Olos, Pallas ja Ounasvaara sulkevat hissinsä sunnuntain jälkeen.

Hiihtokeskuksen mukana tilanne on muuttunut lauantain aikana sen jälkeen, kun Lapin Kansa ja muut mediat kertoivat Lappiin suuntaavista autojonoista.

11.21: Husin alueel­la todettu yli 70 uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä Husissa todettiin lauantaina valmistuneissa testauksissa 71 uutta koronavirustartuntaa, sairaanhoitopiiri kertoo verkkosivuillaan. Edellisenä päivänä todettiin 53 uutta tartuntaa.

Lauantaina todettujen uusien tartuntojen määrä on toistaiseksi suurin, joka on todettu yhden päivän aikana Husin alueella. Kaikkiaan koronaviruksen saaneita sairastuneita on sairaanhoitopiirissä tiedossa 378.

11.14: Met­sä­hal­li­tus muis­tut­taa tar­tun­ta­ris­kis­tä tau­ko­pai­koil­la

Suositut luontokohteet ovat täyttyneet kävijöistä, kun suomalaisia on kehotettu pysymään kotona ja pois julkisilta paikoilta koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Myös ulkoillessa täytyy muistaa metrin turvaväli ja hyvä käsihygienia, Metsähallitus ohjeistaa.

11.11: Inarin kun­nan­joh­ta­ja Lappiin ryn­tää­jis­tä: "Nyt järki käteen"

Lapin keväthanget houkuttelevat matkailijoita etelästä, mutta koronatilanne aiheuttaa huolta viruksen leviämisestä ja Lapin terveydenhuollon kapasiteetin riittävyydestä. Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine vetoaakin lomailijoihin järeästi Twitter-tilillään:

–Hei nyt herätys, tulkaa sitten kun epidemia on ohi. Meillä on pahimmillaan käsissä vuosisadan tulva ja korona samaan aikaan.

10.07: Ko­ro­na­tar­tun­to­jen määrä ylitti maailmanlaajuisesti 300 000

Maailmanlaajuisesti koronavirustartuntoja on varmistettu sunnuntaihin mennessä yli 300 000 ja kuolemantapauksia on ollut yli 13 000, kertovat Johns Hopkinsin yliopiston laskelmat.

Eniten kuolemantapauksia on ollut Italiassa, jossa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sunnuntaiaamuun mennessä yli 4 800 ihmistä.

Venäjän armeija aikoo nyt lähettää apua koronaviruksen kanssa kamppailevalle Italialle. Reutersin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on tarjonnut Italian pahimmin kärsineille alueille apua. Venäjän puolustusministeri on kertonut, että armeijan lentokoneet kuljettavat sunnuntaista alkaen Italiaan sotilaslääkäreitä, desinfiontiin tarkoitettuja ajoneuvoja ja lääketieteellisiä laitteita.

Italian jälkeen Euroopan pahin tilanne on Espanjassa, jossa terveysministeriö kertoi lauantaina kuolemien 32 prosentin noususta. Sunnuntaiaamuna kuolemantapauksia oli maassa 1 381 ja tartuntoja lähes 25 500.

Yhdysvalloissa sairaaloilla alkaa olla pulaa hoitovälineistä ja testeistä, kertoo CNN. New Yorkissa ja Kaliforniassa on rajoitettu koronavirustestit niille, jotka kuuluvat riskiryhmään tai ovat vakavasti sairaita.

Useat maat ympäri maailmaa ovat asettaneet ulkonaliikkumiskieltoja ja muita rajoituksia, jotta viruksen leviämistä saataisiin hidastettua. Tällä hetkellä esimerkiksi Yhdysvalloissa joka neljäs kansalainen on määrätty pysymään kotona.

Sunnuntaina Britanniassa vietetään äitienpäivää. Pääministeri Boris Johnson on kehottanut kansalaisia välttämään äidin luona vierailua tartuntariskin takia. Asiasta kertoo BBC.

Ko­ro­na­tar­tun­to­jen määrä ylitti 300 000 - Ita­lias­sa kuo­le­man­ta­pauk­sia jopa kahden mi­nuu­tin välein, Bri­tan­nias­sa ris­ki­ryh­miä neu­vo­taan jäämään kotiin 12 vii­kok­si