ROPS: Ro­va­nie­men Pal­lo­seu­ra he­rät­tää huolta ja pet­ty­mys­tä – ­ky­syim­me tuntoja va­paaeh­toi­sel­ta, jä­se­nel­tä, kan­nat­ta­jal­ta ja ju­nio­ri­pe­laa­jien van­hem­mal­ta

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Pääkirjoitus

Strii­mauk­set tuovat pää­tök­sen­te­koa lähelle kun­ta­lais­ta

-

Useissa kunnissa kuntalaisten ei ole enää muutamaan vuoteen ole tarvinnut vaivautua paikan päälle valtuustosaliin päästäkseen seuraamaan valtuustojen kokouksia. Esimerkiksi Kemissä ja Torniossa valtuuston kokoukset streemataan eli kuvataan ja lähetetään suorana lähetyksenä Youtuben kautta kuntien tilien kautta. Keminmaassa streamauksia voi katsoa Radio Pron tilin kautta.

Kokoukset ovat myös myöhemmin katsottavissa. On hyvä tarkistaa, miten kokous itse asiassa sujuikaan. Mistä päätettiin, kuka sanoi mitä ja miksi. Streemaukset tuovat päätöksentekoa lähelle kuntalaisia.


Youtuben tilastojen mukaan valtuuston kokousten katsojamäärät vaihtelevat. Esimerkiksi Keminmaassa katsojien määrä vaihtelee reilusta 200:sta ylöspäin. 16.12. kokousta on katsottu noin 1600 kertaa. Siellä päätettiinkin muun muassa talous- ja toimintasuunnitelmasta, mikä varmasti kiinnostaa monia.

Torniossa ja Kemissä valtuustolähetysten katsojamäärät ovat parista sadasta ylöspäin.

Maantaista Kemin kaupunginvaltuuston lähetystä seurasi poikkeusellisen suuri määrä ihmisiä. Lounais-Lapin mennessä painoon streemiä on katsottu Youtubessa noin 1300 kertaa.

Käsiteltävät asiat kiinnostivat monia, sillä valtuuston piti päättää suurista säästöistä, jotka tulevat vaikuttamaan moneen henkilöön.

Ilmeisesti koronan vuoksi Kemin kaupunginvaltuusto kokoontui kulttuurikeskuksen isossa auditoriossa, jossa valtuutetuilla ei ole käytössään omia mikrofoneja. Valtuutetut puhuivat maskiensa takana ja aika ajoin kotikatsomoissa äänestä ei tahtonut saada oikein selkoa. Olisipa tekstitys!


Kuntaliiton mukaan laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta eli niin kutsuttu digipalvelulaki velvoittaa kuntia tekemään verkkosivustoista ja mobiilisovelluksista saavutettavuusvaatimusten mukaisia. Kuntaliiton mukaan videoiden saavutettavuus käytännössä tarkoittaa lähinnä videoiden tekstittämistä. Lain pääsäännön mukaan videot, jotka jäävät tallenteiksi kunnan verkkosivuille, on tekstitettävä. Tämä sääntö pätee riippumatta videon pituudesta tai sisällöstä.

Digipalvelulaissa annetaan mahdollisuus kohtuuttomaan rasitteeseen vetoamalla tilapäisesti ja etukäteen suunniteltuna poiketa saavutettavuusvaatimuksista eli tekstittämisestä. Etenkin pitkien valtuustokokousten videotallenteiden tekstittäminen tiukassa määräajassa kokouksen järjestämisestä voi kuntaliiton mukaan muodostua pienemmälle kunnalle kohtuuttoman vaikeaksi ja jopa vaarantaa kunnan lakisääteisten tehtävien hoitamista.

Kohtuutonta rasitetta voidaan käyttää vain osaan verkkosivustojen sisällöstä, kuten esimerkiksi valtuuston kokoustallenteisiin. Kuntaliiton mukaan kohtuuttoman rasitteen käyttö tulee perustua tapauskohtaiseen kokonaisarviointiin.