Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

So­vit­te­lua vas­tus­te­taan vää­ril­lä tie­doil­la

Lähisuhdeväkivallan sovittelu on vapaaehtoinen palvelu. Prosessi on paljon oikeusprosessia nopeampi, mutta ei sulje sen mahdollisuutta pois. Sovittelussa asiakkaat saavat apua ja pääsevät itse vaikuttamaan asiaansa.

Vaikuttaa siltä, että sovittelun vastustus perustuu paljolti puutteelliseen tai väärään tietoon. Vastustajat vaativat tutkimustietoa, mutta kritisoivat tutkimuksia, jotka eivät tue heidän kantaansa.

Kannattaisi kuulla asiakkaiden, sovittelijoiden, poliisin ja syyttäjän näkemyksiä. Näin avautuisi tarkempi näkökulma siihen, minkälaisia asioita sovitellaan ja miten sovittelu vaikuttaa rikosprosessiin. Tarvitaan avointa keskustelua puolustajien ja vastustajien kesken.

Väkivaltaa voi ilmetä monenlaisissa suhteissa. On paljon muitakin lähisuhteita kuin parisuhde. Sovittelun vastustajat tuntuvat liittävän lähisuhdeväkivallan suppeasti vain parisuhteeseen, jossa nainen on aina uhri. Näin ei ole. Nainenkin osaa lyödä ja henkinen väkivalta voi olla heidän taitolajinsa.

Naisten tekemä väkivalta vain jää useammin piiloon. Se saattaa paljastua sovittelun yksilötapaamisissa. Lisäksi samalla prosessilla sovitellaan paljon muutakin kuin fyysistä väkivaltaa.

Jos lähisuhdeväkivallan sovittelu lopetetaan, riittää sovittelutoimistoilla kyllä hommaa. Poliisilla ja syyttäjällä ruuhka kasvaa ja käsittelyajat pitenevät entisestään. Ihmiset voivat joutua parikin vuotta odottamaan oikeuskäsittelyä – mitä kaikkea sinä aikana ehtiikään tapahtua! Sovitteluprosessi hoituu noin kahdessa kuukaudessa.

Syntyypä sovintoa tai ei, asiakkaamme saavat aina apua ja ohjausta jatko- ja tukipalveluihin. Annetaan ihmisten itse valita!

Kirjoittajat ovat sovittelutoiminnan vastuuhenkilöitä sovittelutoimistoista eri puolilta Suomea.