Saamelaiskäräjävaalit: Ään­ten­las­ken­ta on alkanut – en­sim­mäi­set epä­vi­ral­li­set tu­lok­set il­moi­te­taan tiis­taiaa­mu­na

Tietomurto: Satojen Lapin hy­vin­voin­tia­lueen asiak­kai­den tietoja on saat­ta­nut joutua vääriin käsiin – koskee in­kon­ti­nens­si- ja dia­be­tes­tuot­tei­den ko­tiin­kul­je­tus­pal­ve­lun asiak­kai­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Sota on kal­lis­ta

Lapin Kansassa oli (8.9.) uutinen, jonka mukaan Suomi on hakemassa EU-rahaa myös Lapin liikenneväylähankkeisiin. Rahaa on tarkoitus käyttää ihan järkeviin kohteisiin, kuten rautatien parantamiseen Oulun ja Laurilan välillä.

Hyvää on tietenkin se, että ihmisten liikkuminen ja tavaroiden kuljettaminen helpottuu. Sen sijaan hullua on rahan käytön perusteleminen sotaan valmistautumisella. Tarkoitus käy selville jutusta ja sen väliotsikosta: ”Tavoitteena parantaa sotilaallista liikkuvuutta”.

Tällä kertaa sotasuunnitelmilla on se hyvä puoli, että liikenneväylien parannukset ovat hyödyksi myös rauhan aikana. Tavallisesti sotaan valmistumiseen liittyviä rahapäätöksiä tehtäessä toivotaan, että isoilla rahoilla tehtyjä ostoksia tai investointeja ei koskaan oikeasti tarvita. Ja useimmiten rahan käytöstä ei ole kansalaisille mitään hyötyä. Rajallisia luonnonvaroja vain tuhlataan ja ympäristöä pilataan.

Jos sotaa varten tehdyt investoinnit tai ostetut sotatavarat tulevat joskus tarkoitettuun käyttöön, lisää rahaa tarvitaan suunnattomia määriä. Sota särkee sillat ja talot ja tehtaat ja voimalaitokset ja paljon muutakin elämiselle välttämätöntä. Valtavat määrät ihmisiä kuolee ja jää loppuikänsä hoitoa vaativiksi invalideiksi.

Kun rahaa ei ole määrättömästi ja kun sotaan joutuminenkin pitäisi osata välttää, järkevämpää olisi käyttää raha tarpeisiin, jotka oikeasti tarvitsevat kiireellistä kohentamista. Ammottavia rahanreikiä on terveys- ja sosiaalipalveluissa, koulutuksessa, vanhusten hoivassa ja oikeastaan kaikilla muillakin yhteiskunnan aloilla.