So­ma­lia-ope­raa­tios­sa työs­ken­nel­lyt suo­ma­lai­nen si­vii­li­krii­sin­hal­lin­nan asian­tun­ti­ja sai­ras­tui ko­ro­naan ja kuoli

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen siviilikriisinhallinnan asiantuntija on kuollut operaatiossa toimiessaan.

Helsinki

Suomalainen siviilikriisihallinnan asiantuntija on kuollut operaatiossa toimiessaan, kertoi Kriisinhallintakeskus CMC Finland tiistaina.

Mies kuoli 21. maaliskuuta Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Hänen ruumiinsa tuotiin Suomeen viime viikonloppuna saapuneella lennolla.

Asiantuntija työskenteli Kriisinhallintakeskuksen lähettämänä Somalian turvallisuuskehitystä tukevassa EU:n EUCAP Somalia -operaatiossa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen siviilikriisinhallinnan asiantuntija on kuollut operaatiossa toimiessaan.

Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henriksson kertoo STT:lle, että asiantuntija oli sairastunut koronavirukseen Somaliassa.

– Hänet evakuoitiin Somaliasta lähimpään länsimaiseen sairaalaan, ja se oli Nairobissa, Henriksson sanoo.

Miehen kuolinsyystä ei ole vielä saatu lääkärinlausuntoa, mutta Henrikssonin mukaan koronavirus oli miehen kuoleman taustalla.

– Hän kuoli covid-viruksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

Henrikssonin mukaan mies ei kuulunut koronaviruksen riskiryhmään.

Operaatiossa ollut kahdeksan asiantuntijaa Suomesta

EUCAP Somalia -operaatiossa työskentelee noin 110 kansainvälistä asiantuntijaa. Operaation tehtäviin kuuluu muun muassa meripoliisiyksiköiden tukeminen, tuki Somalian rannikkovartioston kehittämiselle sekä yleisen poliisitoiminnan kehittämiselle.

Suomi on osallistunut EUCAP Somalia -operaatioon kahdeksalla asiantuntijalla.

Kuollut suomalainen asiantuntija toimi Somalian kriisinhallintaoperaatiossa Garowen kenttätoimiston päällikkönä. Garowen kenttätoimistossa koulutetaan somalialaisia erityisesti merelliseen sisäiseen turvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Kriisinhallintakeskuksen mukaan koronatilanne on otettu kansainvälisessä siviilikriisinhallinnassa erittäin vakavasti.

Kriisinhallintakeskus on siviilikriisinhallinnan osaamiskeskus Suomessa. Se vastaa suomalaisten asiantuntijoiden koulutuksesta ja rekrytoinnista kansainvälisiin siviilikriisinhallintatehtäviin.

Vuosittain noin 120 suomalaista työskentelee Suomen lähettäminä siviilikriisinhallinta-asiantuntijoina EU:n, YK:n, Etyjin, Naton tai Euroopan neuvoston siviilikriisinhallintatehtävissä.