So­dan­ai­kai­sia il­ma­tor­jun­ta­ty­kin am­muk­sia löytyi taas Ke­mi­joes­ta Tik­ka­sen­ka­ril­ta

-
Kuva: Miila Kankaanranta

Sami Lamula löysi kalareissulla saksalaisia ilmatorjuntatykin ammuksia Kemijoesta Rovaniemen Tikkasenkarilta sunnuntai-iltana. Hän kahlasi koskessa ja huomasi pohjassa jotain kiiltävää.

– Ajattelin, että löysin pohjaan jääneitä uistimia, mutta ne osoittautuivatkin taas ammuksiksi.

Lamula löysi ammuksia parilla kalareissulla Tikkasenkarilta viime kesänä. Ammuksissa kiiltelivät kupariset tiivisteet, jotka ovat merkki siitä, ettei niitä ole räjäytetty.

Kuparinen rengas ammuksen ympärillä on merkki siitä, ettei sitä ole räjäytetty.
Kuparinen rengas ammuksen ympärillä on merkki siitä, ettei sitä ole räjäytetty.
Kuva: Sami Lamula

Ammuksiin ei saa koskea

Lapista löydetyt ammukset ovat Lapin sodan aikaisia. Saksalaiset sotilaat jättivät jälkeensä ammuksia hautaamalla niitä maaperään ja upottamalla vesistöihin.

– Kun kansalainen löytää ammuksia luonnosta, niihin ei saa koskea. Sitten pitää soittaa hätänumeroon. Poliisi pyytää paikalle virka-apua puolustusvoimilta, selittää Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tiedotuspäällikkö Juhani Kauppinen.

Sodankylän jääkäriprikaatin raivaamisvastuuhenkilö Antti Oikaraisen mukaan imoituksia luonnosta löytyneistä ammuksista tulee 45-80 vuodessa.

– Pääsääntöisesti ilmoituksia tulee kesällä, kun ihmiset ovat maastossa liikkeessä. Aarteenetsijät etsivät niitä ja toisaalta vanhoja rakennuksia purkaessa ammuksia löytyy.

Oikaraisen ohje ammuksen löytäneelle on merkitä se selkeästi. Maastossa voi jättää kohdalle varoituskolmion taikka puuhun sidotun muovipussin. Vesistössä voi koittaa saada seipään kivien väliin.

– Tutkimme aina ensiksi, että voiko ammusta liikutella vai pitääkö se raivata eli räjäyttää paikan päällä. Muuten se räjäytetään ampumakentällä.

Veden korkeus vaihtelee Kemijoessa

Vanttauskosken voimala vaikuttaa Kemijoen veden korkeuteen. Viikonloppuisin Lamulan mukaan vettä on vähemmän kuin arkena, joka voi vaikeuttaa panosten etsintää.

Kemijoen vedenkorkeus vaihtelee paljon Vanttauskosken vesivoimalan takia. Vanhat panokset jäävät helposti pyöreiden kivien väliin.
Kemijoen vedenkorkeus vaihtelee paljon Vanttauskosken vesivoimalan takia. Vanhat panokset jäävät helposti pyöreiden kivien väliin.
Kuva: Sami Lamula

Lamulan mukaan jotkut kalastajat ovat huolissaan kyselleet, että löytyikö koskesta taas ammuksia.

– Voi hyvin olla, että olen astunut ammusten päälle aikaisemminkin. Minä en ole niistä huolissaan, koska ruuti on niiden sisältä kastunut.

Hukkakerossa tuhotaan vanhoja ammuksia

Puolustusvoimat aloittavat poistettujen ammusten massaräjäytykset jälleen Hukkakerossa Kittilässä torstaina. Hukkakerossa räjäytetään kerran päivässä 26. elokuuta asti.

– Parinkymmenen vuoden aikana, kun olen ollut Puolustusvoimille töissä, Hukkakeron massaräjäytysleiri on lyhentynyt. Nyt se kestää vain 12 päivää, kertoo Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tiedotuspäällikkö Juhani Kauppinen.

Hävitettävänä on 850 tonnia Puolustusvoimien käytöstä poistettuja aseita ja ammuksia.

Juttua korjattu 13.8. kello 8: Hävitettäviä aseita ja ammuksia on 850 tonnia ei 850 kiloa.

Lue lisää uutisen aiheesta:

Sodanaikainen tykinammus löytyi Rovaniemellä Kemijoen pohjasta – paikka on retkeilijöiden ja kalastajien suosiossa

Puolustusvoimat: Sodanaikaisten ammusten ja räjähteiden löytämisestä aina ilmoitettava poliisille – ammuksia dumpattiin vesistöihin sotien jälkeen

Toimi näin

Kun löydät vanhoja ammuksia luonnosta

Älä koske tai siirrä ammuksia ja soita hätänumeroon 112.

Ammukset ja räjähteet ovat luvattomia. Jos niitä ei oma-aloitteisesti ilmoita poliisille, siitä koituu seuraamuksia.

Jää paikanpäälle odottamaan, että poliisi tai puolustusvoimat saapuvat paikalle.

Kerro poliisille tarkat sijaintitiedot, jos virka-avulla kestää kauan.

Koita merkitä ammus selkeästi maastossa puuhun kiinnitetyllä muovipussilla tai varoituskolmiolla, vesistössä kivillä pönkitetyllä seipäällä.