Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

”Sitä iskäkin haluaa, että anna mennä vaan” – isän kuolema oli ko­ri­pal­loi­li­ja Elias Val­to­sel­le kova kolaus

Okinawa
Isän kuolema oli Elias Valtoselle (vas.) kova kolaus. Kuva MM-kisojen ottelusta Espanjaa vastaan, oikealla Usman Garuba.
Isän kuolema oli Elias Valtoselle (vas.) kova kolaus. Kuva MM-kisojen ottelusta Espanjaa vastaan, oikealla Usman Garuba.
Kuva: CLEMENS BILAN

Koripallomaajoukkueen laitahyökkääjä Elias Valtonen, 24, oli viime syksynä espanjalaisen seurajoukkueensa Manresan kanssa vieraspelimatkalla, kun hänen äitinsä soitti.

– Iskän sairaus oli pitkällä ja äiti soitti, että parempi tulla kotiin, nyt on sen verran vakava tilanne.

Isä Ari Valtonen oli sytyttänyt poikansa palon koripalloiluun. Ari Valtonen valmensi Euran Veivin junioreita, ja Elias Valtonen pelasi ensimmäiset vuotensa isänsä valmennuksessa.

Kun Elias Valtonen 13-vuotiaana siirtyi pelaamaan Loimaalle, kuljetti isä hänet 60 kilometrin päähän harjoituksiin useita kertoja viikossa. Ja jo seuraavana kautena 2013–2014 Elias Valtosesta tuli 14-vuotiaana kaikkien aikojen nuorin miesten Korisliigan debytantti Uudenkaupungin Korihaiden riveissä.

Äitinsä soiton jälkeen Elias Valtonen kiirehti kotiin.

– Ehdin tulla kotiin. Emme ehtineet keskustella isän kanssa, mutta olin läsnä. Eikä siinä kauan mennyt ennen kuin hän menehtyi.

Ari Valtonen oli kuollessaan marraskuun alussa 60-vuotias.

– Totta kai se oli kova kolaus. Vaikka aina on tietenkin uskoa ja toivoa, se oli odotettavissa. Jollain tapaa olin siihen valmistautunut, vaikkei isän kuolemaan koskaan voi olla täysin valmistautunut, Valtonen sanoo.

”Tämä oli yhteinen juttu meille”

Koripallomaajoukkue puolestaan valmistautui marraskuun alussa MM-karsintapeleihin Saksaa ja Viroa vastaan. Valtonen liittyi joukkueeseen ja pelasi Bambergissa vieraspelissä Saksaa vastaan aloitusviisikossa.

– Sitä iskäkin haluaa, että anna mennä vaan. Halusin heti hypätä maajoukkueen mukaan. Sen verran tämä minulle merkitsee, ja se merkitsi iskällekin. Tämä oli yhteinen juttu meille. Sen takia oli ehkä ihan kiva, että maajoukkuepelit tulivat heti, Valtonen sanoo.

Valtonen kertoi isänsä kuolemasta maajoukkuekavereilleen ja valmentajille.

– Se kertoo tästä joukkueesta, että kaikki sanoivat, että jos vain haluat jotakin, vaikka vain jutella, tehdään se.

Viroa vastaan Espoossa 14. marraskuuta 2022 Valtonen oli jälleen Suomen aloitusviisikossa ja heitti 14 pistettä 91–71-voitossa.

– Kun menen kentälle, kaikki asiat unohtuvat, kun pääsee peliin. Vaikka olisi mitä asioita kentän ulkopuolella, hyvin ne kyllä unohtuvat, mikä on hyvä asia. Kliseisesti voi sanoa, että peli oli pakopaikka.

Valtonen sanoo saaneensa koripallokentällä pelien ja harjoitusten mittaisia irtiottoja surustaan.

– Olen tehnyt surutyötä vähän kerrallaan. Se ei ikinä lopu, mutta koripallo on antanut paljon buustia eteenpäin.

Mutta myös koripallokentillä kausi oli Valtoselle vaikea. Hän aloitti kauden Espanjan liigan Manresassa, jonka aloitusviisikkoon hän oli noussut edelliskaudella.

Hänen peliaikansa jäi kuitenkin alkukaudesta vähiin, ja joulukuussa hän siirtyi vuokrasopimuksella Saksan liigan Rostockiin.

Valtosen mukaan isän kuolema ei vaikuttanut hänen suoritustensa heilahteluun.

– Kyse oli enemmän siitä, että miten sovin pelityyliin. Oli kova into mennä Saksaan, mutta kun tulin kesken kauden, kesti aikansa ennen kuin pääsin ryhmädynamiikkaan sisään.

–Ehkä se pitää ottaa opiksi, että ottaa oman paikkansa uudessa joukkueessa heti.

Uuteen joukkueeseen sopeutuminen on Valtosella todennäköisesti edessä taas pian MM-kisojen jälkeen, vaikka hänellä on yksi vuosi jäljellä sopimusta Manresan kanssa.

– Sieltä soitettiin minulle heinäkuussa, ettei se välttämättä jatku. Se on mahdollista, mutta neuvottelut ovat kesken. Katsotaan miten tämä jatkuu, Valtonen sanoo.