Mainos

Sisusta kotisi uu­del­leen pie­nel­lä bud­je­til­la

-

On monenlaisia sisustuksia ja sisustustyylejä - modernia, skandinaavista, minimaalista, värikästä, romanttista... Jokaisella meistä on varmasti oma suosikkityyli, ja mieltymykset saattavat muuttua myös elämän varrella monestikin.

Koti on meille tärkeä paikka ja usein se kuvastaa myös asukkaitaan erilaisilla sisustustyyleillään, sillä onhan kotona helpompi viihtyä kun se on asukkaidensa näköinen. Lehdistä tutut sisustukset ja tyylit saattavat olla moninumeroisen hintalapun takana, sekä muuttuvat nopeallakin tahdilla. Itseltä näyttävän ja tuntuvan kodin voi luoda myös helposti pienemmälläkin budjetilla ja siltikään tyylistä ei tarvitse säästää!

Kun sisustusmaku saattaa muuttua elämän varrella muutaman tai useammankin kerran, on ajatus siitä että mahdollista uudistaa sisustus pienelläkin budjetilla ilahduttava. Jos ei pelkästään loppusumman vuoksi, samalla polulla kulkevat nykyään myös ajatukset kierrätyksestä ja sen ekologisuudesta.

Tänä päivänä voi lukea lehdistä ja blogeista miten kirpputoreilla sekä kierrätyskeskuksissa kiertäminen ja uusien sisustuselementtien etsiminen on suosittu ja hauska tapa viettää aikaa. Enää käytettyjen ja kierrätettyjen koristeiden ja kalusteiden etsiminen ei ole mitenkään häpeiltävää, vaan erittäin positiivisesti nykyaikaista! Ja samalla se on tietysti ekologisin tapa tuoda uutta tuulta kotiin.

Suuria sisustuselementtejä

Käytetyt sohvat, pöydät, tuolit ja muut isommat sisustuksen elementit on mahdollista löytää kivijalkakirpputoreilta tai kierrätyskeskuksista. On myös monia netissä toimivia alustoja, kuten Tori.fi ja Facebook Marketplace, joissa voi tehdä upeita löytöjä ja ostaa isojakin kalusteita, myös pidemmän matkan päästä.

Valikoimassa on niin vanhaa ja rustiikkista, ajatonta designia tai uudempia tyylejä, eli jokaiselle löytyy varmasti omannäköistä omaan kotiin! Varsinkin isommissa kalusteissa on myös hyvä oston jälkeen tehdä perusteellinen puhdistus, jolloin kaluste kestää pidempään hyväkuntoisena eikä tuo sattumalta kotiin mitään yllätyksiä. Helppoja itsetehtäviä toimenpiteitä ovat esimerkiksi otsonointi, höyrypesu sekä tekstiilipesu, joiden tuloksesta pääsee nauttimaan heti pesun jälkeen! Siivouksen jälkeen onkin helpompi tehdä muutoksia kalusteen ulkonäölle, jos sellaista haluaa tehdä - maalaus, hiominen, kevyt pinnan polttaminen, uudelleenverhoilu.

Sisustaminen voi olla harrastus, tarpeellinen asia elämänmuutoksen takia tai jännittävä tapahtuma vaikkapa muuttaessa ensimmäiseen omaan kotiin. Sisustus voi kuitenkin olla hintavaa, vaikka ostaisi kaiken käytettynä. Lisärahoitusta voi saada esimerkiksi yhdistelylainan avulla, jos on tilanteessa, jossa lainoja on jo päässyt kertymään useampia. Lainojen yhdistäminen auttaa säästämään esimerkiksi korkokuluissa.

Pieniä ja pikantteja esineitä

Erilaiset esineet tuovat mukavasti persoonallisuutta esiin eri ympäristöissä kotona. Pienellä budjetilla voi tehdä niin käyttöesine- kuin koriste-esinelöytöjä piristämään jokapäiväistä arkea.

Esineiden yksi positiivinen puoli on myös se että niitä on helppo tuunata monella eri tapaa! Maalaaminen, decoupage-tekniikka, hiominen, kalkkimaalit ja monet muut tavat muokata esineitä ovat niin mukavaa ajanvietettä kuin myös lopputuloksesta nauttiminen.

Kirpputoreilta voi helpostikin löytää vaikkapa erilaisia valokuva- ja taulujen kehyksiä joista voi sommitella ison kollaasin seinälle. Ne ovat myös helposti tuunattavissa omaan värimaailmaan sopivaksi. Jos löydät paljon erilaisia maljakoita, niistä voi tehdä sommitelmia pöydälle, tai erilaisista, vanhemmista kukkaruukuista saa yhteneväisiä yhtä helposti.

Viherkasvit ovat erittäin suosittu sisustuselementti ja pistokkaita saa harrasteryhmissä jokaiselle sopivalla budjetilla ellei jopa ilmaiseksi. Kierrätyskeskuksista tekee erittäin persoonallisia koristelöytöjä, ympäri maailmaa tulleita matkamuistoja tai lahjoja, jotka piristävät nopeasti jokaista kotia, kenen luo päätyvätkään seuraavaksi.

Miltä kuulostaisi aasialaishenkinen lukunurkka, tai vaikkapa afrikkalainen salaattitarjoilusetti? Koriste-esineet omalta lapsuudenajalta ovat usein aikuisten suosikkeja ja ne tuovat mukanaan usein ulkonäön lisäksi kodin tuntua. Kauniit, ajattomat tai hauskat sohvapöytäkirjat ovat myös näyttäviä ja suosittuja osia sisustuksessa, ja löytöjä voikin tehdä vain muutamalla kolikolla.

Omanlainen koti ei synny yhdessä illassa eikä edes viikossa, sisustaminen voikin olla oma seikkailusi, jonka ei tarvitse koskaan päättyä! Pienellä budjetilla kodin ilmettä voi uusia aina uudestaan ja uudestaan, silloin kun itse haluaa. Lue lisää edullisesta sisustuksesta täältä.