kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Siskon voitto toi vähän her­moi­lua, mutta Iivo Nis­ka­nen hoiti oman osuu­ten­sa perheen mah­ti­päi­väs­tä: "Us­ko­ma­ton päivä"

Lenzerheide/Helsinki
Iivo Niskasella oli hyvä kisa alusta loppuun.
Iivo Niskasella oli hyvä kisa alusta loppuun.
Kuva: PETER SCHNEIDER

Keskiviikko räntäsohjoisessa Lenzerheiden hiihtokeskuksessa Sveitsissä toi täysosuman suomalaiselle hiihdolle, ja etenkin sen supersisarusparille. Kerttu Niskasen loistovoitto Tour de Ski -kiertueen kympin perinteisellä sai alle pari tuntia myöhemmin seurakseen velipoika Iivo Niskasen juhlat 15 kilometrin perinteisellä.

Kerttu nousi upealla toisella puolikkaalla voittoon, Iivo puolestaan hallitsi bravuurimatkaansa alusta loppuun. Venäläishirmu Aleksandr Bolshunov jäi lopulta 19,3 sekunnin päähän, ja norjalaiset Pål Golberg 25,2 sekuntia ja Johannes Hösflot Kläbo 34,3 sekuntia.

– Alussa yritin pitää tasaista vauhtia, mutta itse asiassa lähdin liian kovaa. Mutta hyvä kisa loppuun asti, ja aika hyvä ero muihin jätkiin, Iivo Niskanen sanaili tyytyväisenä voittajahaastattelussa.

Kysymykseen siitä, mitä Niskaset oikein aamiaiseksi olivatkaan syöneet, tuli myhäilevä vastaus.

– Itse asiassa vähän hermostutti, kun huomasin siskon voittavan, Iivo Niskanen naurahti.

– Uskomaton päivä perheellemme.

Iivo Niskaselle voitto oli uran seitsemäs maailmancupissa. Kaikki voitot ovat tulleet 15 kilometrin perinteisellä, niistä edellinen Rukalta marraskuun lopussa.

Tourin kokonaistilanteessa Iivo Niskanen on kolmantena, eroa kärkimies Kläboon on 37,5 sekuntia ja Golbergiin 22,3 sekuntia. Kerttu Niskanen johtaa naisten Touria 29 sekunnin erolla USA:n Jessie Digginsiin.