Pääkirjoitus

Si­sä­sa­ta­mal­le kehuja ja ke­hit­tä­mis­eh­do­tuk­sia

-

Hyvät ystäväni tulivat purjeveneellä Kemiin aina Rymättylästä asti. Matkaa he tekivät pitkine pysähdyksineen parisen viikkoa. Eräskin satama tuli matkan aikana pariskunnalle tutuksi.

Kemin vierasvenesataman laivan kapteeni kiteytti pariin virkkeeseen: ”Tämä on Vaasan yläpuolisista satamista selkeästi ykkönen. Tietenkään en ole käynyt kaikissa pohjoisen satamissa, mutta Kemi saa kehut.

Kemin sisäsatama on palkittu arvostetulla Vuoden vierassatama -palkinnolla vuosina 2005 ja 2014. Vieraani kehuivat ensinnäkin sataman suojaisuutta. Isonkin purjeveneen sai laituriin tuulella kuin tuulella. Vierasvenepaikka oli muihin satamiin verrattuna hinnaltaan edullinen. Se piti sisällään myös sähkön ja veden. Pitempiaikainen vierailukaan ei rasita lompakkoa liikaa.

Eniten vieraat olivat ihastuneet sataman koko ympäristöön. Paikka Kemin keskustan välittömässä tuntumassa tarjoaa kävelymatkan sisällä useita kahviloita ja ravintoloita. Laatukin oli kohdallaan. Mansikkanokan uimapaikka on muutaman sadan metrin päässä kuten myös Kemin matkailun ylpeys Lumilinna. Kauppaan pääsi hyvin omalla polkupyörällä. Pyöriä oli sataman edustalla vuokrattavana. Kemiläisistä sai myös mukavaa juttuseuraa.

Parannusehdotuksiakin tuli, kun niitä tosissaan mietti. Joidenkin mielestä Pursiseuran alakerran saunassa olisi pitänyt olla enemmän lämpöä. Pientä säätöhommaa.

Suurin harmi oli polttoaineen tankkauspisteen puuttuminen. Aiemmin Ravintola Seilarista sai menovettä tankkiin, mutta ei enää. Seilarin tulevaisuus ja tankkauspisteen perustaminen suunnitellun hotelliin yhteyteen ovat kysymysmerkin alla.

Kaikille ei liene selvää, että myös liki kaikissa purjeveneissä on moottori, jonka turvin tullaan satamaan ja lähdetään satamasta. Tyynellä säällä moottori on mukava apuväline, jos haluaa illaksi kotiin tai ainakin johonkin satamaan.

30 litran polttoainekanisterin kuskaaminen pyöränsarvessa on vaikeaa ellei liki mahdotonta. Ei pyörällä ainakaan pysty kunnolla ajamaan.

Kemin sisäsatamaa ei jatkossa valita Vuoden vierassatamaksi, jos sinne ei saada veneilijöille tuiki tarpeellista tankkauspistettä. Ainakin vieraani olivat valmiita maksamaan polttoaineesta hieman kalliimman hinnan, jos sen saisi laitettua suoraan tankkiin ilman ikävien kanistereiden välivaihetta.

Toivottavasti tästä puutteesta ottaa joku kopin. Kotimaan matkailu ja veneily ovat kasvavia trendejä. Molempiin asioihin kuuluu toimiva palvelu. Myös polttoaineen jakelun osalta.