Rakentaminen: Bud­jet­ti paukkui rajusti yli: Lapin kes­kus­sai­raa­lan laa­jen­nus maksaa jopa 40 mil­joo­naa euroa ar­vioi­tua enemmän

Uutisanalyysi: Su­per­tap­pa­jia vai nälkään kuol­lei­ta poroja?

Kolumni: Kuka ha­luaa­kaan sopia työ­eh­dois­ta ja pal­kois­ta pai­kal­li­ses­ti ja kuka taas ei?

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Simon Kiri aloit­taa Yk­kös­pe­sis­kau­den nel­jäl­lä vie­ras­pe­lil­lä – Sar­ja­pis­tei­tä olisi hyvä olla 7-8 ennen ko­ti­avaus­ta

Konsta Saaranen (vas.), Aki Toikka, Vertti Veittikoski, Joonas Rajala, Joona Nousiainen ja Paavo Kaasila ovat päässeet harjoittelemaan jo parin viikon ajan Simon pesäpallokentällä.
Konsta Saaranen (vas.), Aki Toikka, Vertti Veittikoski, Joonas Rajala, Joona Nousiainen ja Paavo Kaasila ovat päässeet harjoittelemaan jo parin viikon ajan Simon pesäpallokentällä.
Kuva: Mika Rajaniemi

Simon Kirin pelinjohtajan Janne Anttilan puhelin soi tiheästi, mutta se ei miestä häiritse. Pirinä merkitsee, että pesiskauden aloitus lähenee. Pelinjohtajasta huokuu ulospäin tietty rauhallisuus, kun Simon Kirin ykköspesiskauden alkuun on vajaa viikko aikaa.

– Tämä on ensimmäinen kerta neljään vuoteen, kun olotila on seesteinen ennen kauden alkua. Nyt ei ole aihetta paniikkiin. Meillä on kasassa työteliäs eteenpäin pyrkivä porukka, jonka kruunaa aivan loistava joukkuehenki, päävalmentajanakin toimiva Janne Anttila kertoo.

Heti kauden alussa selviää jalostuuko positiiviset asiat tärkeimpiin eli sarjapisteisiin saakka. Kausi alkaa neljällä vierasottelulla

– Ensimmäisenä viikonloppuna pelaamme Ikaalisten Tarmoa ja Loimaan Palloilijoita  vastaan ja seuraavana viikonloppuna vastassa on Jyväskylän Lohi  ja Puijon Pesis. Maksimi on kaksitoista pistettä, mutta kausi on lähtenyt kohtuullisesti käyntiin, jos meillä on ennen kotiavausta 7–8 sarjapistettä.

Lippo ja Puijo suosikkeja

Etukäteen suosikeiksi on nostettu Oulun Lippo ja Puijon Pesis.

– Kahta muuta pudotuspelipaikkaa meidän lisäksi havittelevat Jyväskylä, Hamina, Alajärvi ja Alavus. Uskon, että kaudesta tulee tasainen, sillä harjoitusotteluiden perusteella Ykköspesiksessä ei ole heittopusseja.

Kaksinkertaisen runkosarjan lisäksi Kiri pelaa kaksi lisäottelua Oulun Lippoa vastaan. Sarjan välieriin etenee neljä parasta joukkuetta. Runkosarjassa 9.-12. sijoittuneet joukkueet pelaavat putoamiskarsinnat ottelupareina (9-12, 10-11). Otteluparien voittajat säilyttävät paikkansa Ykköspesiksessä ja häviäjät putoavat suomensarjaan.

– Kilpailullisesti ei ole aivan tasapuolista, että kohtaamme suosikki Lipon neljä kertaa. Hävisimme harjoitusottelun Lipolle 2-1, mutta sarjapelit ovat täysin oma juttunsa.

Joukkue vahvistunut

Kirin joukkueella on takana onnistunut talviharjoittelu. Harjoituspelien tulosten takaa löytyy hyviä esityksiä. Tiistaisin joukkue on käynyt treenaamassa Kempeleessä, missä käytössä on ollut Torniossa sijaitsevan Lappia-hallin kokoinen treenitila.

– Noin puolet pelaajistamme opiskelee Oulussa, joten Kempele on sopiva harjoittelupaikka. Kesällä Ouluun jäävät asumaan vain Aki Toikka, Valtteri Kleemola  ja Santeri Pulkkinen. Hekin käyvät Simossa treenaamassa kerran tai kahdesti viikossa.

Kokenut Aki Toikka siirtyi Oulun Liposta Simoon.

Janne Anttila (vas.) ja Marko Veittikoski valmentavat Simon Kirin Ykköspesisjoukkuetta.
Janne Anttila (vas.) ja Marko Veittikoski valmentavat Simon Kirin Ykköspesisjoukkuetta.

– Olen seurannut miehen otteita jo 7-8 vuotta. Miehessä on potentiaalia, mutta hän ei ole saanut Oulussa isoa roolia. Hän on nopea etenijä ja hyvä vaihtolyöjä. Valtteri Kleemola on puolestaan varma ulkopelaaja ja myös taitava vaihtolyöjä ja kotiuttaja.

Liposta tullut nopea etenijä Paavo Kaasila pelannee Simossa sekä Ykköspesistä että suomensarjan joukkueessa. Haapajärveltä siirtynyt Konsta Saaranen on täsmähankinta koppariksi. Hän voitti Sotkamon joukkueessa B-poikien SM-kultaa. Jussi Kekonen  teki paluun Muhokselta Simoon.  Viime kauden runkomiehistä Sami Ojala  ja Eera-Matti Karppinen  siirtyivät Muhokselle suomensarjan joukkueeseen, Otto Levy meni Kempeleelle. Myös Jukka-Pekka Pellikka jätti Kirin joukkueen.

Uutena miehenä vanha kiriläinen Marko Veittikoski  tuli mukaan joukkueen valmentajaksi ja toiseksi pelinjohtajaksi, kun Eino Martimo siirtyi sivuun. Markon pojat Julius ja Vertti Veittikoski kuuluvat myös Kirin miehistöön.

Kotiutustilanteessa jokeripelaajat astuvat parrasvaloihin.

– Joona Nousiainen ja Jussi Partanen  ovat kovalyöntisiä pelaajia. Partanen on myös joukkueen viidenneksi nopein etenijä.

Pelejä ei voi voittaa ilman laadukasta lukkaria. Lukkarityöskentelyyn ei Kirin pelin pitäisi kaatua.

– Harjoituspelit ovat osoittaneet, että Juuso Nousiainen  on sarjan kärkilukkareita, Janne Anttila kertoo.

Ykköspesis

Simon Kiri

Pelaajat: Juha Hannila, Aleksi Hautala, Pekka Hepokangas, Paavo Kaasila, Jussi Kekonen, Valtteri Kleemola, Marko Kukkonen, Antti Nikupeteri, Joona Nousiainen, Juuso Nousiainen, Jussi Partanen, Santeri Pulkkinen, Joonas Rajala, Konsta Saaranen, Aki Toikka, Julius Veittikoski, Vertti Veittikoski.

Päävalmentaja/pelinjohtaja: Janne Anttila.

Valmentaja/II-pelinjohtaja: Marko Veittikoski.

Fysiikkavalmennus: Janne Blomster, Jani Ruonala.

Joukkueenjohtaja: Pasi Kehus.

Huoltaja: Janne Blomster.

Hieroja: Pauli Miettunen.

SiKin kotiottelut: 28.5. SiKi-Ikaalisten Tarmo, 8.6. SiKi-Oulun Lippo, 12.6. SiKi-Jyväskylän Lohi, 22.6. SiKi-Haapajärven Pesä-Kiilat, 2.7. SiKi-Kouvolan Pallonlyöjät, 13.7. SiKi-Puijon Pesis, 22.7. SiKi-Kannuksen Ura, 23.7. SiKi-Alajärven Ankkurit, 3.8. SiKi-Oulun Lippo, 6.8. SiKi-Loimaan Palloilijat, 13.8. SiKi-Alavuden Peli-Veikot.