Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Silja Kosonen nappasi har­vi­nai­sen pis­te­si­jan – "Mel­kein menee nuorten MM:n edelle"

Suomalaisnaisten edellisestä MM-kisojen pistesijasta ehti venähtää 17 vuotta.

Eugene
Silja Kosonen oli MM-finaalin kolmanneksi paras eurooppalaisheittäjä. Krista Tervo pommitti moukarihäkkiä   - yksi onnistunut heitto toi 10. sijan.
Silja Kosonen oli MM-finaalin kolmanneksi paras eurooppalaisheittäjä.
Silja Kosonen oli MM-finaalin kolmanneksi paras eurooppalaisheittäjä.
Kuva: Robert Ghement

Silja Kosonen ja Krista Tervo eivät aivan täyttäneet Eugenen MM-kisojen loppukilpailussa odotuksia, jotka he herättivät erinomaisilla karsintatuloksillaan. Kosonen heitti finaalissa seitsemänneksi tuloksella 70,81 ja Tervo kymmenenneksi tuloksella 69,04.

Nuorten maailmanmestari Kosonen, 19, teki silti kilpailussa pientä historiaa, sillä hän ylsi ensimmäisenä suomalaisena naisurheilijana 17 vuoteen pistesijoille yleisurheilun MM-kisoissa. Keihäänheittäjä Paula Tarvainen saavutti edellisen vuonna 2005.

– Nice (kiva juttu), Kosonen kommentoi tilastofaktaa.

Hän arvosti saavutusta muutenkin.

– Melkein menee nuorten maailmanmestaruuden edelle. Niistä kisoista puuttui maita ja nämä ovat kuitenkin aikuisten kisat, Kosonen vertaili.

Kosonen tuntee olevansa ennätyskunnossa, mutta hän oli tyytyväinen heitettyään moukarin neljästi yli 70 metrin MM-finaalissa.

– Se tarkoittaa, että suoriudun hyvin kovankin paineen alla, Kosonen huomautti.

– Aina tietenkin odotan itseltäni vielä enemmän. Olisin halunnut menestyä paremmin, mutta olen silti ihan tyytyväinen. Ekat MM-kisat ja pistesija. Se on mun mielestä ihan hyvä.

Jalka laahasi perässä

Kososen tunnelmat olivat hieman kaksijakoiset. Hän selvitti karsinnan upeasti tuloksella 72,15. Loppukilpailun hän aloitti kaasu auki, muttei saanut täysosumaa.

– Lähdin aika innoissaan kisaan. Oli jo aika voittajafiilis karsinnan jälkeen, mutta alku oli vähän tahmea ja tuli pientä tekniikkavirhettä. Tuntui koko ajan, että paljon enempään olisi ollut mahkut, Kosonen kertasi kilpailua.

– Heitoissa oli kaikki tai ei mitään -meininki ja silloin tahtoo tulla myös enemmän virheitä.

Kososen heitot suuntautuivat alussa sektorin oikeaan reunaan, lopussa vasempaan.

– Alussa jalka ei tullut pyörähdyksissä tarpeeksi nopeasti ja heitot pyörivät yli sektorin oikeaan laitaan.

Kososen heitoista viides oli vihaisin, mutta se lipsahti vasemmalle suojaverkkoon.

– Veikkaan, että se viides olisi ollut aika hyvä.

Kokonaisuutena Eugenen MM-urakka vahvisti Kososen itseluottamusta.

– Minulla on hyvät kisahermot. Pystyin nauttimaan ja ottamaan kilpailut tarpeeksi rauhallisesti, Kosonen jatkoi.

– En jännitä hirveästi ja pieni jännitys on vain hyvästä. Pitää myös muistaa, että olen vasta 19. Minulla on aikaa vielä.

Tervolla tutut tekniikkamurheet

Karsinnassa lähes 74 metriin yltänyt Tervo heitti loppukilpailussa väkinäisesti. Hän aloitti heitot hallitusti ja pyrki kiihdyttämään niitä kohti loppua, mutta veto sakkasi.

– En saanut ihan osumaan kohdilleen, Tervo totesi.

– Vaivasi samat tekniikan perusjutut kuin aiemmin kesän aikana. Kyse ei ole mistään isosta.

Tulos pyyhki silti Tervon mielestä Tokion olympialaisten karsintapettymyksen ja hänellä on tilaisuus ottaa seuraavat arvokisojen kehitysaskeleet jo elokuussa Münchenissä järjestettävissä EM-kisoissa.

– EM-kilpailut vielä tänä kesänä ja lohduttavinta on se, että vuoden päästä on taas MM-kisat (Budapestissa). Silloin ollaan taas vähän valmiimpia.

Mitalit jäivät Pohjois-Amerikkaan. Yhdysvaltain Brooke Andersen voitti mestaruuden tuloksella 78,96. Kanadan Camryn Rogers otti hopean tuloksella 75,52 ja Yhdysvaltain Janee Kassanavoid pronssin tuloksella 74,86.

Kosonen oli kolmanneksi paras eurooppalainen.