Mainos

Seu­ra­kun­ta auttaa ko­tiu­tu­maan

Jani Koivusalo Kemin seurakunnan kappalainen, maahanmuuttajatyön pappi
Jani Koivusalo Kemin seurakunnan kappalainen, maahanmuuttajatyön pappi

Seurakunta auttaa maahanmuuttajia integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan opettamalla aikuisrippikoulussa suomalaista arvomaailmaa. Lähtökohtana opetukselle on kunnioitus toisen uskontoa ja kulttuuria kohtaan. Kunnioitamme jokaisen yksilöllistä vapautta valita elämänkatsomuksensa. Maahanmuuttajat ottavat itse yhteyttä pappiin ja ilmoittautuvat rippikouluun. He ovat uteliaita ja kyselevät, miksi kristityt ajattelevat asioista tietyllä tavalla. Kristinusko kiinnostaa turvapaikanhakijoita, sillä moni heistä ajattelee, että Suomessa vallitseva rauha ja hyvinvointi johtuvat kristinuskosta.

Turvapaikanhakijoille suunnattu rippikoulu kestää vähintään 3 kuukautta. Rippikoulussa opetetaan kristinuskoa, mutta henkilö itse päättää, vaihtaako uskontokuntaansa. Rippikoulua on käynyt myös nuoria, jotka ovat päättäneet jatkaa muslimeina, mutta ovat kiittäneet siitä, että ovat saaneet tietoa kristinuskosta ja suomalaisesta arvomaailmasta. Rippikoulu on auttanut heitä ymmärtämään paremmin kantasuomalaisia.

Kemin seurakunnan jäseninä on nyt arviolta noin 40 maahanmuuttajataustaista jäsentä, mm. afganistanilaisia, iranilaisia, irakilaisia, burmalaisia ja venäläisiä. Viikoittaiseen kansainväliseen raamattupiiriin osallistuu hieman yli 20 nuorta aikuista maahanmuuttajaa. Noin kymmenkunta sunnuntain jumalanpalveluksen kävijöistä on maahanmuuttajataustaisia ja useimmat maahanmuuttajajäsenet käyvät kirkossa vähintään joka kuukausi ja osallistuvat talkooaktiviteetteihin.

On ollut hienoa nähdä se, että myös oleskeluluvan saamisen jälkeen suurin osa turvapaikanhakijajäsenistämme on jatkanut aktiivisina seurakuntalaisina. Se, että maahanmuuttaja on tutustunut tavallisiin seurakuntalaisiin, on myös helpottanut kotiutumista. Suurin osa tapaamistani pakolaisista on kokenut kotimaassaan väkivaltaa tai sen uhkaa, jota on lähdetty pakoon. Seurakunta tarjoaa henkistä tukea ja keskusteluapua myös heille.

Jani Koivusalo

Kemin seurakunnan kappalainen, maahanmuuttajatyön pappi