Se­son­gin san­ka­rit: Jou­lu­kii­reet kui­ta­taan ke­vät­tal­ven lumilla

Tiivis työtahti saa Rasmus Lumirotkon syttymään. Työhaastattelureissulla sateinen Pajakylä ei herättänyt välitöntä wau-efektiä.

Rasmus Lumirotko viihtyy matkailualan sykkeessä.
Rasmus Lumirotko viihtyy matkailualan sykkeessä.
Kuva: Jouni Porsanger

Aamulla... hyppäsin tuhdin aamupalan jälkeen maastopyörän selkään, ja suuntasin vauhdikkaat musiikit korvissa kohti Napapiiriä. Harmittelin työmatkapyöräilyaamujen käyvän vähiin. Keskellä kiireistä talvisesonkia olen kokenut lumiolosuhteissa pyöräilyn liian aikaa vieväksi, ja on turvauduttava autolla kulkemiseen.

Työpäivä alkoi... Travius-varausjärjestelmän, sähköpostin, skypen ja webchatin avaamisella. Kun siirrymme lähemmäksi talvea, työpäivät tuntuvat hujahtavan ohi yhä nopeammin varsinkin alati vilkastuneen asiakassähköpostiliikenteen vuoksi.

Ilahduin... kun sain lokakuussa viimeinkin vahvistettua front desk -tiimimme lopullisen kokoonpanon. Kooltaan tiimi on suurempi kuin koskaan, ja vanhojen osaajien lisäksi mukana on uusia, lupaavia hahmoja. Olen erittäin innoissani vastuusta tämän jengin toimivuudesta Rovaniemen yksikössämme.

Harrastan... talviaikaan aktiivisesti rinnelajeja ja toinen ammattini onkin hiihdonopettaja. Etenkin alkukaudesta ajan löytäminen tälle rakkaimmalle asialle on usein vaikeaa, mutta kun joulusesonki on ohitse, laskemisellekin on löytyy kohtuullisesti aikaa. Huhtikuu onkin mainiota aikaa käyttää kertyneitä ylityötunteja pidempiin vapaisiin.

Nukkumaan mennessä... työasiat ovat sesongin aikaan toisinaan mielessä. Kiireisimpien viikkojen aikana kaikki älyllinen toiminta on niin työhön keskitettyä, että vasta useamman päivän vapaat suovat jälleen enemmän sijaa muille ajatuksille. Kesällä työstressi on iltaisin todella harvinaista.

Rovaniemellä… asuminen on minulle sekä työn että vapaa-ajan puolesta todella mainio ratkaisu. Vaikken haluakaan sulkea pois mahdollisuuksia, pidän pysyvästi etelään palaamista epätodennäköisenä.

Matkailu… alkoi kiinnostaa minua laskettelukeskusten kautta. Kun opiskelin Joensuussa ammattikorkeakoulussa, innostuin ohjelmapalveluista yhä enemmän ja pitkään näin itseni työskentelemässä mahdollisesti oppaana. Toimistoon päätymistä en tosin ole surkutellut hetkeäkään, vaan koen moninaiset työtehtäväni erittäin mieleisinä.

Joulu... on matkailualalla työskentelyn aloitettuani muuttunut merkitykseltään minulle paljon. Olen kuitenkin iloinen siitä, etteivät tuolle ajalle sattuva pahin työkiire ja suhteellisen kriittinen suhtautumiseni jouluun ole pilanneet sitä minulta täysin. Vietin juhlaa sitten ystävieni luona, kotona kissani Orvokki Kanervan kanssa tai toimistolla joulukaaosta vastaan taistellen, on joulufiilikseni hyvä.

Lapin luonto… hurmasi minut jo pienenä poikana, kun Helsingissä asuva perheemme kävi pohjoisessa vuosittain laskettelureissuilla. Rovaniemelle muutettuani myös ihastus kesä-Lappia kohtaan valtasi minut nopeasti, ja oli ilo huomata odottavansa jokaista vuodenaikaa innolla.

Asiakkaat… saavat minussa ja muissa aikaan tuntemuksia päivittäin. Loppujen lopuksi näistä eniten ja hienoimpina hetkinä jäävät mieleen onnellisina tiimiämme kiittelevät henkilöt, vaikka se kliseiseltä kenties kuulostaakin. Tällöin tiedän, että olemme tehneet työmme hyvin.

Työkaverit… ovat minulle ehdottomasti yksi tärkeimmistä asioista työpaikallani. Pidän alati laajenevista työtehtävistäni ja vastuusta paljon, mutta mikäli en saisi tehdä töitä näin mainioiden ihmisten parissa, ei sisäisen motivaation näin kirkkaasti palavana pitäminen olisi varmastikaan yhtä helppoa.

Parasta työssäni… lienee mainioiden, kansainvälisten ihmisten kanssa yhteen hiileen pelaaminen sekä se, että koen haastavat tilanteet mielenkiintoisina ja energiaa antavina.

Raskainta työssäni… on päivien intensiivisyys sesongin aikana. Samalla siitä saa hurjan määrän hyvää energiaa, mutta illalla usein huomaa sitä myös kuluneen.

Haastavinta työssäni… on usein todella monen tilanteen ja tehtävän käsitteleminen yhtäaikaisesti. Muistiinpanojen tekeminen, tilanteiden priorisointi ja tehtävien tehokas delegointi on äärimmäisen tärkeää ja vaatii jatkuvaa opettelua.

Muistan, kuinka… saavuin Joulupukin Pajakylään Villi Pohjolan toimistolle työhaastattelua varten koleiden syyssateiden aikaan vuonna 2015. En ollut ennen käynyt Pajakylässä, ja täytyy myöntää, etten tuolloin ollut hetkeen nähnyt yhtä surkuhupaisaa näkyä kuin tämä täysin tyhjä ja sateisen harmaa teemapuisto, jossa soivat joululaulut eivät ainakaan piristäneet tunnelmaa.

Kuka?

Rasmus Lumirotko

Vastaa front desk -myyntitiimin toiminnasta Villi Pohjola oy:ssä.

28-vuotias, kotoisin Helsingistä, asunut Rovaniemellä syksystä 2015.

Perheeseeni kuuluu kissa Orvokki Kanerva.

Harrastukset: lautailulajit, miniatyyripelit, vaeltaminen, pyöräily.