Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 8. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Kuo­hun­ta on takana, kuu­le­mi­set voivat alkaa – Uusi ko­mis­saa­ri: ha­luam­me kuulla myös saa­me­lais­ten voi­ma­va­rois­ta

Kolumni: Kun ju­nio­ri­val­men­ta­ja puuttui ra­sis­ti­seen ni­mit­te­lyyn, hän sai kolmen ottelun toi­min­ta­kiel­lon ja seura sakot

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Tilaajille

Se­lit­tä­mi­nen pilaa sar­kas­min - nokkela ja viil­tä­vä iva on ris­ki­al­tis tyy­li­la­ji

Sarkasmi, nokkela ja viiltävä iva, on riskialtis tyylilaji. "Sarkasmi on parhaimmillaan hyvien tuttavien kesken käytettynä. Suuressa ihmisjoukossa viesti jää usein ymmärtämättä", sanoo sarkasmin ymmärtämistä tutkiva psykologi Henri Olkoniemi.

Onko sarkasmi huumoria?

- On se sitäkin, mutta myös paljon muuta, sanoo psykologi Henri Olkoniemi , joka tekee väitöskirjaa Turun yliopistoon yksilöiden välisistä eroista sarkasmin ymmärtämisessä.

Sarkasmi on ironian alamuoto. Se on useimmiten tyyliltään aggressiivista, ja sen on tarkoitus loukata kohdettaan.

- Aina 2000-luvulle asti tutkijat olettivat, että terveet aikuiset ymmärtävät sarkasmia samalla tavalla. Nyt on huomattu, että yksilöiden välillä on eroa.

Suomessa sarkasmia ovat tutkineet lähinnä kielentutkijat, mutta viime vuosina psykologitkin ovat alkaneet kiinnostua ilmiöstä.

Olkoniemi on pyytänyt tutkimuksissaan koehenkilöitä lukemaan tekstejä ja arvioimaan, onko niissä sarkasmia.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.