Mainos

Seit­se­män mi­nuut­tia suur­hank­kee­seen

Keminmaa valmistautuu Metsäfibren biotuotetehtaan tuloon kaavoittamalla lisää teollisuus- ja liiketontteja hyvälle paikalle hankkeen läheisyyteen. Kunnanjohtaja Mauri Posio uskoo, että tehdashankkeella tulee olemaan erittäin positiiviset vaikutukset myös Kemin rajojen ulkopuolella.

Kuvassa Keminmaan yrittäjien puheenjohtaja Auli Tasala ja Keminmaan kunnanjohtaja Mauri Posio.
Kuvassa Keminmaan yrittäjien puheenjohtaja Auli Tasala ja Keminmaan kunnanjohtaja Mauri Posio.
Kuva: Keminmaan kunta

Kemin Karihaaraan kaavailtu uusi biotuotetehdas on vain muutaman minuutin automatkan päässä Keminmaan keskuksesta. Kunnassa varaudutaankin jo hyvää vauhtia palvelukysynnän kasvamiseen. 

– Uusien työpaikkojen ja investointien myötä Meri-Lapin alueelle suuntautuu muuttoa, ja moni valitsee varmasti Keminmaan asuinkunnakseen, kunnanjohtaja Mauri Posio uskoo.

Sijainti rautateiden ja maanteiden solmukohdassa, sekä miellyttävä asuinympäristö loistavien liikuntamahdollisuuksien äärellä ovat Posion mukaan Keminmaan vahvimpia vetovoimatekijöitä. Tornioon ajaa Keminmaalta 12 minuutissa ja Kemiin 7 minuutissa. 

– Meillä on jo nyt paljon perheitä, joissa toinen vanhemmista käy töissä Kemissä ja toinen Torniossa tai vaikkapa Tervolassa. Olemme sopivasti kahden isomman kaupungin välissä, mutta silti maaseutumainen ja rauhallinen asuinympäristö esimerkiksi lapsiperheelle. 

Palvelut kunnossa

Keminmaalla kaikki palvelut vauvasta vaariin toimivat ja ovat helposti saatavilla. Lapsiperheille on tarjolla sekä julkisen, että yksityisen palveluntarjoajan palveluita. Alakouluja on kolme ja yläkouluja yksi. Keminmaan keskuksessa sijaitseva lukio on pärjännyt hyvin valtakunnallisessa vertailussa. 

Vanhustenhoiva ja perusterveydenhoito on ulkoistettu, ja ne toimivat hyvin. Jo yli 800 Keminmaan ulkopuolelta tulevaa asiakasta on vaihtanut Keminmaan omaksi terveyskeskuksekseen.

– Ihmiset tulevat meille, koska kokevat saavansa täällä palveluja. Se, että yksityiset palveluntarjoajat haluavat investoida tänne on myös positiivinen signaali, Posio sanoo.

Ketteryys valttina

Keminmaan yrittäjien puheenjohtaja Auli Tasala kiittelee kunnan yrityskulttuuria. 

– Keminmaa tarjoaa yrityksille joustavat ja laadukkaat palvelut. Kunnan pieni koko tuo ketteryyttä päätöksentekoon. Luvat on mahdollista saada kuntoon nopeasti, parhaimmillaan kuukaudessa, Tasala sanoo. 

Keminmaa onkin houkutellut laajasti eri alojen yrityksiä.

– Täällä ei tarvitse asukkaiden jonottaa palveluita. Yrityksiä löytyy pesula- ja majoituspalveluista hyvinvointiin, sekä logistiikkaan ja raskaan kaluston huoltoon. Auto- ja konekaupassa olemme alueen kiistaton ykkönen, Tasala listaa.  

Edullisia tontteja asumiseen ja yrittämiseen

Nykyisten yritysten lisäksi kunta on valmis vastaanottamaan myös uusia yrityksiä, joita tehdashanke synnyttää. Sitä varten on kaavoitettu Rajakankaalle uusia teollisuus- ja liiketontteja.

– Kaavoitusprosessi saataneen valmiiksi kesään mennessä. Kiinnostusta on jo ollut. Tonttien hinta on meillä valtakunnallisesti katsottuna erittäin huokea, vain kuusi euroa neliöltä. Keminmaassa laadukas asuminen ja yrittäminen on edullista ja helppoa, Mauri Posio summaa.