siitepöly: Koivun sii­te­pö­ly vaivaa jo La­pis­sa­kin, mutta voi­mak­kain vaihe on vielä edessä

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Se­bas­tien Ogier var­mis­ti kah­dek­san­nen maail­man­mes­ta­ruu­den - Toyota vei kaiken

Monza/Helsinki
Sebastien Ogier juhli Italiassa uran kahdeksatta MM-titteliä.
Sebastien Ogier juhli Italiassa uran kahdeksatta MM-titteliä.
Kuva: Toyota Gazoo Raciong

Toyotan ranskalaiskuljettaja Sebastien Ogier voitti Monzan MM-rallin ja varmisti kahdeksannen maailmanmestaruutensa. Hän kukisti päätöskilpailussa toiseksi tulleen tallitoverinsa Elfyn Evansin 7,3 sekunnilla eikä antanut ylivoimaisen sarjajohdon valua hukkaan viimeisessä kilpailussa.

Ogier voitti mestaruuden Toyotalla myös viime vuonna. Tuolloinkin Evans oli hänen pahin uhkaajansa, mutta menetti mestaruusmahdollisuuden ulosajon myötä. Sunnuntaina Evans hävisi voittotaistelun parin ajovirheen seurauksena, mutta mestaruuteen yltäminen olisi vaatinut Ogierilta täydellistä epäonnistumista.

Ogier kahmi aiemmat mestaruutensa Volkswagenilla ja Fordilla 2013–2018. Kahdeksalla mestaruudellaan hän on yhden perässä maanmiestään Sebastien Loebia, joka hallitsi ralliteitä Citroenillaan 2004–2012.

Ogierin ja Evansin perässä päätöskilpailun palkintokorokkeelle tunki myös Hyundain Dani Sordo, jonka tallitoveri Thierry Neuville oli MM-sarjan kolmas. MM-nelonen Kalle Rovanperä ajoi yhdeksänneksi ja varmisteli Toyotalle pisteitä valmistajien MM-titteliin. Hyundain keikkakuljettaja Teemu Suninen oli kilpailun kuudes.

Rovanperä ja kartturi Jonne Halttunen esittelivät maalissa nuottejaan, joihin oli piirretty ylimääräinen "donitsi". Autokunta viihdytti ylimääräisellä ajokiemuralla yleisöä.

Rovanperä, 21, voitti kauden aikana kaksi kilpailua.